​Ονομάζομαι Στεργιόπουλος Νικόλαος Ιωάννης

Θα ήθελα να σας πώ δυο λόγια σχετικά με τις Ολιστικές Θεραπείες με τις οποίες ασχολούμαι σχεδόν 50 χρόνια και επαγγελματικά ως Ολιστικός Θεραπευτής τα τελευταία 20 χρόνια ξεκινώντας από Αμερική και κατόπιν στην Ελλάδα. Αφορμή της ενασχόλησης μου ήταν ένα προσωπικό μου πρόβλημα.
Το Τρίπτυχο Mind, Body, Soul.
Όταν πρωτοάκουσα για το τρίπτυχο αυτό ενθουσιάστηκα χωρίς να ξέρω ακριβώς το γιατί. Με συνεπήρε ότι δεν ήμουν μόνο ένα σώμα, που μάλιστα κατά την τότε ιατρική ήταν και λίγο ελαττωματικό στο DNA του.
Με τα χρόνια και την ενασχόληση μου με το τρίπτυχο αυτό βρέθηκα σε πολύ, πάρα πολύ, ενδιαφέροντες δρόμους.
Θεωρώ ότι το σημαντικότερο που έμαθα και βίωσα στον πηγαιμό για την Ιθάκη μου είναι ότι είδα την ζωή με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο. Να μπορέσω να αγαπήσω τον εαυτό μου για αυτό που ήμουν και για αυτό που δεν ήμουν. Όλα τα άλλα απλώς παρουσιάστηκαν στην ζωή μου.

“It is better to be hated for what you are than to be loved for what you are not.”
“Είναι καλύτερα να σε μισούν για αυτό που είσαι παρά να σε αγαπάνε για αυτό που δεν είσαι.”

Andre Gide, Autumn Leaves

Στην πορεία μου ως Ολιστικός Θεραπευτής έχω μελετήσει και εφαρμόσει πάρα πολλές σχολές Ολιστικών θεραπειών. Τα τελευταία χρόνια όμως έχω αρχίσει να δίνω περισσότερη σημασία στο τρίπτυχο Mind Body Soul. Με οποιαδήποτε τεχνική και αν χρειαστεί να εφαρμόσω για κάποια θεραπεία με ενδιαφέρει να αισθανθώ και την βαθύτερη προέλευση αυτού του επιφανειακού προβλήματος που φαινομενικά έχει εκδηλωθεί στο σωματικό πεδίο. Δυστυχώς όσο πιο βαθιά ή σοβαρή είναι η ασθένεια, τόσο πιο βαθιά είναι και στην ψυχή μας.
Θεωρώ όλες τις ασθένειες και οτιδήποτε συμβαίνει στο σώμα μας ως αποτέλεσμα της διαπλοκής μεταξύ του τρίπτυχου Mind Body Soul.

«Κάθε ασθένεια ξεκινά πρώτα από την ψυχή και στη συνέχεια καταλήγει στο σώμα»

 Ιπποκράτης

Συνήθως δεν ακούμε το σώμα μας και συχνότερα δε, την ψυχή μας. Έχουμε εγκλωβιστεί στα πρέπει της εποχής μας και ζούμε μόνο με τον εγκέφαλο, αναλύοντας τα γεγονότα γύρω μας χωρίς να ακούμε την καρδιά μας ή ψυχή μας και ταυτόχρονα πιέζοντας το σώμα μας, να ακολουθήσει τον εγκέφαλο μας… Τα πρέπει μας.
Το τρίπτυχο Mind Body Soul ενυπάρχει σε σχεδόν όλες τις Ολιστικές θεραπείες με διάφορους τρόπους. Μερικά παραδείγματα:
Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική τα σημεία βελονισμού έχουν σχέση
με την τοπική τους τοποθεσία, έχουν σχέση με κάποια αντανακλαστική τοποθεσία, έχουν σχέση με κάποιο από τα βασικά μας όργανα, έχει όμως σχέση και με κάποια συναισθήματα.
Τα συναισθήματα όπως όλοι γνωρίζουμε είναι το αποτέλεσμα της ερμηνείας του εγκεφάλου σε κάποια εξωτερικά ερεθίσματα, ή κάποιες νοητικές επιθυμίες ή και φαντασιώσεις.
Η Αγιουρβέδα προχωράει και ένα βήμα περισσότερο μιλώντας και για τον τρόπο ζωής μας, το Lifestyle όπως λέγεται σήμερα.
Η Ομοιοπαθητική μας παρέχει σκευάσματα για το σωματικό και ψυχονοητικό.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα πάντα είναι ενέργεια. Είμαστε ένα Ενεργειακό Ον.
Η Ενεργειακή ψυχολογία ή Somato Emotional Release όπως προτιμώ να αποκαλώ έρχεται να μας δείξει και να μας δώσει λύσεις σιγά σιγά αυτές τις διαπλοκές που προκαλούμε στην ζωή μας. Παράλληλα με οποιαδήποτε τεχνική κι αν χρησιμοποιηθεί για την επούλωση κάποιου θέματος, προβλήματος, ασθένειας, είναι καλό να αναζητάμε τα βαθύτερα αίτια και στο ενεργειακό επίπεδο. Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά εδώ…

Όλοι έχουμε ένα Βούδα μέσα μας.

Όλοι μας κατέχουμε τη γνώση της δημιουργίας στα κύτταρα του σώματός μας. Η καρδιά μας ήταν το πρώτο όργανο που υλοποιήθηκε με την εμφάνισή μας σε αυτόν τον πλανήτη που ονομάζουμε Γη. Υπάρχει μια νοημοσύνη στην καρδιά μας που μας βοηθά να ζήσουμε τη ζωή μας όπως πραγματικά θέλουμε. Ο καθένας μας μπορεί να είναι σοφός όταν θυμάται να είναι σοφός. Όλοι έχουμε την σοφία της θεραπείας μας μέσα μας.
Όπως είπε και ο Γιώργος Χαριτάκης, Έλληνας Καρδιοχειρουγος στο Open Life που δημοσιεύτηκε με την εφημερίδα το Έθνος στις Κυριακής, 26 Ιανουαρίου 2020.

“Δεν υπάρχουν ανίατες ασθένειες. Υπάρχουν ανίατοι ασθενείς.”

Πιστεύω ότι ο υψηλότερος σκοπός της Ολιστικής θεραπείας είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να γίνουν φίλοι με την καρδιά τους, με τον εσώτερο εαυτό τους!
Ακούγοντας περισσότερο την καρδιά μας θα μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε σε έναν επίγειο παράδεισο όπου όλα είναι τέλεια όσο συντονιζόμαστε με την ψυχή μας.