Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική
Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική

Reiki and Hands on Healing Ολιστική Υγεία Εναρμόνιση

Reiki therapy Ολιστική Υγεία Εναρμόνιση

Πως λειτουργούν οι Ενεργειακές Θεραπείες.

Ενεργειακές Θεραπείες είναι το Reiki, Quantum Healing, The Reconnection, Hands on Healing, Buddha Palm, Qi Healing (από το Qi Gong) , Ενεργειακή Ψυχολογία (Somato Emotional Release), Spiritual Healing και πολλές άλλες. Αναφέρω απλά μόνο αυτές που έχω εκπαιδευτεί και εξασκώ.

Το Reiki παρουσιάζεται ως τεχνική «ενεργειακής θεραπείας» ή «θεραπεία βιολογικού πεδίου». Ομολογουμένως, όλα αυτά ακούγονται στην αρχή λίγο περίεργα αλλά για δούμε λίγο από κοντά τι εννοείτε με αυτές τις λέξεις
Λοιπόν ένα βιολογικό πεδίο είναι απλά ένα ηλεκτρικό ή μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται από έναν βιολογικό οργανισμό.

Όταν συνδέετε, για παράδειγμα, έναν φορτιστή τηλεφώνου σε μια πρίζα τοίχου, η ηλεκτρική ενέργεια (ή το ηλεκτρικό πεδίο) παράγεται από μια φυσική διαδικασία, επομένως το ονομάζουμε απλώς ηλεκτρικό πεδίο σε απλή γλώσσα.

Όταν όμως παράγεται από ιόντα όπως το ασβέστιο “Ca (2+)”, το νάτριο “Na (+)” και το κάλιο “K (+)” που κινούνται μέσα και έξω από τα κύτταρα, ονομάζεται βιολογικό πεδίο (βιοπεδίο biofield) για να γίνει διακριτή η πηγή του ηλεκτρικού πεδίου. Έτσι, έχετε ένα βιολογικό πεδίο. Έχω ένα βιολογικό πεδίο. Όλοι οι άνθρωποι, τα ζώα, τα φυτά, τα πουλιά, τα ψάρια και τα έντομα έχουν ένα βιολογικό πεδίο, όπως και όλα σας τα κύτταρα, το κάθε ένα ξεχωριστά και όλα μαζί.
Έτσι, όχι μόνο έχετε πολλά μικρά ηλεκτρικά πεδία στο σώμα σας, έχετε και ένα μεγάλο πεδίο που δημιουργείτε από το άθροισμα όλων αυτών των μικρών ηλεκτρικών πεδίων.

Κάθε μεταβαλλόμενο / κινούμενο ηλεκτρικό πεδίο δημιουργεί επίσης και ένα μαγνητικό πεδίο.
Οπότε έχετε και πολλά μικρά μαγνητικά πεδία αλλά και πάλι έχετε και το άθροισμα όλων αυτών σε ένα μεγάλο μαγνητικό πεδίο.
Τα μικρά μαγνητικά πεδία έχουν διαφορετικά μεγέθη. Κάποια είναι μικρά και κάποια είναι μεγαλύτερα όπως σε αυτά όπου υπάρχει μεγάλη ροή αίματος (πολλά κινούμενα ηλεκτρικά πεδία) όπως η Καρδιά μας.
Ο θεραπευτής ως ηλεκτρομαγνητικό πεδίο ακουμπώντας τα χέρια του στο σώμα του θεραπευόμενου δημιουργεί ένα μεγαλύτερο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που διαφοροποιεί τα υπάρχοντα πεδία με τα ευχάριστα αποτελέσματα που έχουν γνωρίσει πολλοί που χρησιμοποιούν ατές τις θεραπείες.

Η διάδοση των ενεργειακών θεραπειών έφερε ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν και κάποιες έρευνες από την Κλασική Ιατρική σχετικά. Στο τέλος του άρθρου παραθέτω κάποιες από 102 έρευνες που έχουν γίνει και γνωρίζω έως σήμερα.

Tο Reiki είναι μια Ολιστική θεραπευτική τέχνη που εφαρμόζει το απλό και φυσικό άγγιγμα των χεριών (Hands on Healing) πάνω στο σώμα για τη μετάδοση της ζωτικής ενέργειας

Για την ακρίβεια «Reiki» στα Ιαπωνικά σημαίνει «συμπαντική ζωτική ενέργεια» (κάτι παρόμοιο με το CHI ή QI στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική ή το Prana στην Αγιουβέρδα), δηλαδή ενέργεια που βρίσκεται άφθονη στο σύμπαν, τη φύση, και η οποία προσφέρει ζωή (ζωτικότητα). Η θεραπεία μέσω του αγγίγματος ή μέσω της μετάδοσης μιας λεπτοφυούς – μη-ορατής αλλά συχνά αισθητής αναζωογονητικής ενέργειας υπήρχε σε όλους τους πολιτισμούς, σε όλη την γνωστή ιστορία και σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Στην πραγματικότητα, το άγγιγμα για την ανακούφιση του πόνου αποτελεί έμφυτο ένστικτο.
Ένα απλό παράδειγμα που πρέπει οι περισσότεροι να έχουν ζήσει είναι το κλασσικό “να φιλάει η μητέρα το σημείο που χτύπησε το παιδί και ο πόνος να περνά”. Η ενεργειακή θεραπεία (Hands on Healing) είναι κομμάτι της ζωής του ανθρώπου, από τα προϊστορικά χρόνια, που δυστυχώς η τεχνολογία και η επιστήμη είχαν παραμελλήση μέχρι πρότινος.

Σύντομη Ιστορία του Reiki

Το Hands on Healing (Reiki) ξανα-ανακαλύφθηκε από τον Μικάο Ουσούι το 1922 στο Κίοτο της Ιαπωνίας, όταν ο ίδιος μετά από μια περίοδο 21 ημερών νηστείας, προσευχής και διαλογισμού στο ιερό βουνό Κουράμα έξω από το Κιότο, ανακάλυψε την έμφυτη ικανότητα για αυτοθεραπεία, τη σύνδεση με μια παγκόσμια ζωτική ενέργεια και την ευκολία μετάδοσης της σε άλλους. Ο Ουσούι μύησε χιλιάδες άτομα στην τεχνική του Reiki που, όπως δίδασκε ο ίδιος, μπορούσε να θεραπεύσει πάσα ψυχολογική και σωματική νόσο και να οδηγήσει στην ευτυχία. Τον Ουσούι διαδέχτηκε ο Τσουζίρο Χαγιάσι ο οποίος άνοιξε μια διάσημη κλινική στο Τόκιο και κατόπιν η Χαβάγιο Τακάτα που ήταν η πρώτη δασκάλα που έφερε το Reiki στη δύση μέσω της Χαβάης όπου ζούσε και δίδασκε μέχρι το 1980. Σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες δάσκαλοι Reiki σε ολόκληρο κόσμο και αμέτρητοι άνθρωποι λαμβάνουν καθημερινά τα πολλαπλά οφέλη του.

Τι σημαίνει Reiki

Η αρχική ιαπωνική ονομασία της μεθόδου είναι Usui Reiki Ryoho που σημαίνει ‘Μέθοδος Θεραπείας με Πνευματική Ενέργεια του Ουσούι’.

Πως όμως είναι η ακριβής μετάφραση μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Rei 靈

Ρέι σημαίνει πνεύμα.

Ki 氣

Κι σημαίνει αέρας, ατμός, στα ιαπωνικά και ερμηνεύεται ως ενέργεια.

Ryo 療

Ρύο σημαίνει ίαση, θεραπεία, αγωγή

Ho 法

Χο σημαίνει μέθοδος, σύστημα, τεχνική

Οι αρχές του Reiki

Οι 5 αρχές του συστήματος Reiki, ή μάλλον καλύτερα το μύνημα του ιδρυτή της μεθόδου Reiki που έχει να μας δώσει για την καθημερινή μας ζωή.

Μόνο για σήμερα

Μην θυμώνεις
Μην ανησυχείς
Να νιώθεις ευγνωμοσύνη
Να εργάζεσαι ενταντικά
Να είσαι καλός με τους άλλους

Η συνεδρία Reiki – Hands on Healing

Πως διεξάγεται η Συνεδρία Ρέικι
Η συνεδρία Ρέικι γίνεται σε επαγγελματικό κρεββάτι μασάζ και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Ο δεκτης της συνεδρίας φοράει τα ρουχα του.
Η Συνεδρία Ρέικι συνήθως περιλαμβάνει σύντομη συζήτηση με τον αποδέκτη (αν το επιθυμεί) και ακολουθεί η αγωγή Ρέικι διάρκειας 30-45 λεπτών.
Ο θεραπευτής Ρέικι παρέχει την ενέργεια Ρέικι, ακουμπώντας απαλά τα χέρια του σε διάφορα σημεία του σώματος του αποδέκτη όπως στο κεφάλι, την κοιλιά, την πλάτη, και ειδικά σε όποιο σημείο υπάρχει δυσφορία ή πόνος.

Που βοηθά το Ρέικι

Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι παρόλο που το Reiki χρησιμοποιείτε σε πολλά νοσοκομεία στο εξωτερικό, στην Αμερική, Αγγλία, Γερμανία και Ισπανία, για περιπτώσεις σε, σε καρκινοπαθείς για την μείωση των παρενεργειών των χημικών ουσιών, στην αντιμετώπιση πολλών σοβαρών ασθενειών όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, και μετά από χειρουργικές επεμβάσεις για ταχύτερη ανάρρωση, τα αποτελέσματα δεν έχουν επαληθευθεί απο την Κλασσική Ιατρική. Μια προσωπική εμπειρία θα ήταν ότι καλύτερο για να σχηματίσετε την προσωπική σας γνώμη.
Το Ρέικι βοηθά σε κάθε προβλήματα σωματικά, ψυχολογικά, νοητικά, όπως:

 • Στην ανακούφιση του πόνου
 • Στους πονοκεφάλους και ημικρανίες
 • Σε οσφυαλγίες και ισχιαλγίες
 • Στο στομαχόπονο, κολικούς, νευραλγίες
 • Στους μυϊκούς πόνους
 • Στα προβλήματα στον αυχένα, πλάτη, μέση, γόνατα
 • Στα διαστρέμματα, φλεγμονές, καψίματα
 • Στην ταχύτερη επούλωση πληγών
 • Σε χρόνιες παθήσεις
 • Σε ψυχοσωματικά προβλήματα
 • Στην εξάλειψη του άγχους
 • Στην δημιουργία θετικών συναισθημάτων
 • Σε ψυχολογικά προβλήματα
 • Στην μείωση των παρενεργειών των φαρμάκων σε σοβαρές ασθένειες
  όπως καρδιοπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας, διαβήτη, καρκίνο
 • Στην ταχύτερη ανάρωση μετά από χειρουργικές επεμβάσεις
 • Στην αποκατάσταση προβλημάτων σωματικών, ψυχικών, νοητικών

Το Reiki σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές τεχνικές

Το Reiki είναι ένα ολιστικό θεραπευτικό σύστημα που συνδυάζεται απόλυτα με οποιαδήποτε άλλη Θεραπευτική τεχνική όπως Ολιστικό Massage, trigger points, και οπουδήποτε χρειάζεται κάποιο άγγιγμα από τον θεραπευτή προς τον δέκτη.

Παραθέτω κάποιες από τις 102 έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με το Reiki.

.