Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική
Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική

Βελονισμός στην Ολιστική Υγεία Εναρμόνιση

Βελονισμός Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική

Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική βασίζεται στη φιλοσοφία και την κοσμοθεωρία των Κινέζων. Σύμφωνα μ’ αυτές, στο ανθρώπινο σώμα δίπλα στην αρτηριακή, φλεβική, λεμφική κυκλοφορία και του νευρικού συστήματος υπάρχει ένα κλειστό κύκλωμα αυτό της ενεργειακής κυκλοφορίας.
Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική θεωρεί κάθε διαταραχή της υγείας ότι είναι διαταραχή μίας συγκεκριμένης ενεργειακής ισορροπίας. Σε περιπτώσεις έντασης από ψυχικά, σωματικά ή περιβαλλοντολογικά αίτια, το Γιν και το Γιανγκ χάνει την ισορροπία του, χάνετε επίσης η ισορροπία ανάμεσα στα πέντε στοιχεία και η ισορροπία ανάμεσα στα όργανα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ότι η ζωτική ενέργεια των μεσημβρινών οδηγείται είτε σε κατάσταση υπέρ πληρότητας είτε ανεπάρκειας. Αυτήν ακριβώς τη δυσαρμονία βιώνουμε ως δυσφορία, πόνο ή αρρώστια.

Στην  Ολιστική Υγεία και Εναρμόνιση ακολουθούνται θεραπείες ηλεκτροβελονισμού χωρίς βελόνες, που αποτελεί την εξέλιξη του κλασικού βελονισμού. Στηρίζεται στις αρχές του βελονισμού και τη φιλοσοφία του, η οποία υποστηρίζει ότι 12 «ενεργειακά» κανάλια (μεσημβρινοί) διατρέχουν το σώμα, μέσα στα οποία ρέει η ζωτική ενέργεια και πάνω στα οποία υπάρχουν 365 σημεία «θύρες» ενέργειας (βελονιστικά σημεία).

Στον ηλεκτροβελονισμό χωρίς βελόνες, δεν έχουμε την εισχώρηση βελόνας στο σώμα, αλλά την τοποθέτηση ειδικών ακίδων σε συγκεκριμένα σημεία (βελονιστικά σημεία), μέσω των οποίων, διοχετεύεται ρεύμα πολύ χαμηλής τάσης στον οργανισμό.

Η διάγνωση μπορεί να γίνει με Μέτρηση Ενέργειας των Μεσημβρινών,  ενώ η θεραπεία μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους ερεθισμού των σημείων βελονισμού όπως πίεση, μάλαξη κ.α. προσωπικά αποφεύγω τις βελόνες γιατί θεωρώ ότι υπάρχουν πιο φιλικοί και αποτελεσματικοί τρόποι για την αντιμετώπιση προβλημάτων.

Η ισορροπία στο ενεργειακό επίπεδο του σώματος επαναφέρεται με την τόνωση της θετικής ενέργειας του σώματος και με την εξάλειψη της οποιασδήποτε αρνητικής ενέργειας και στοχεύει στην αποκατάσταση της ομαλής ροής της ενέργειας και στην ξεκούραση και τόνωση των οργάνων του σώματος. Για το λόγο αυτό, διάφορες μέθοδοι βελονισμού χρησιμοποιούνται και σαν φυσικό ντοπάρισμα αθλητών.

Με τις θεραπείες βελονισμού ισορροπούμε ισχυρές συνήθειες που έχουν υπερβεί το μέτρο όπως:

 • τσιγάρο
 • αλκοόλ
 • παχυσαρκία
 • νευρικότητα

ενώ αποτελεί το μέσο για φυσικό λίφτινγκ, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος για την αύξηση παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης. Επίσης, δύναται να φέρει γρήγορη καταστολή σε διάφορους πόνους, είτε πρόκειται για συγκεκριμένη περιοχή είτε για μεγάλες επιφάνειες του σώματος, ακόμα και σε χρόνιους πόνους και βοηθάει σε:

 • μυοσκελετικά προβλήματα
 • οσφυαλγίες
 • ισχιαλγίες
 • αυχενικό σύνδρομο
 • πεπτικές διαταραχές
 • γυναικολογικά προβλήματα
 • πονοκεφάλους
 • ημικρανίες

Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική δεν είναι αναγνωρισμένη από το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας, τον Ελληνικό Ιατρικό σύλλογο, και τον Ελληνικό Διατροφολογικό σύλλογο.

Στην Αμερική διδάσκεται ως μάθημα επιλογής στην κλασσική ιατρική και αναγνωρίζεται από το ασφαλιστικό σύστημα της Αμερικής και των προοδευτικών χωρών της Ευρώπης.