Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική
Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική

Αν και δεν είναι πάντα εύκολο, το να είστε ευγνώμονες για τα θετικά της ζωής μπορεί να έχει βαθύ αντίκτυπο στη διάθεση, την προοπτική και τη συνολική σας ευημερία. Δείτε πώς μπορείτε να αυξήσετε την ευγνωμοσύνη σας.

Τι είναι η ευγνωμοσύνη;

Η ευγνωμοσύνη περιλαμβάνει την εκδήλωση εκτίμησης για τα πράγματα στη ζωή που έχουν νόημα ή αξία για εσάς. Το να αφιερώνετε από ένα έως και 10 λεπτά την ημέρα για να παρατηρήσετε και να αναγνωρίσετε τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες κάθε μέρα μπορεί να φωτίσει την προοπτική σας, να ενισχύσει τη διάθεσή σας και να σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο θετικοί μπροστά στις προκλήσεις της ζωής.

Ενώ είναι πολύ εύκολο να νιώσετε μια έξαρση χαράς κερδίζοντας κάποιο λαχείο ή μια μεγάλη προαγωγή στη δουλειά, η ευγνωμοσύνη επεκτείνεται και στις μικρότερες ευλογίες της ζωής που συχνά παραβλέπονται ή θεωρούνται δεδομένες. Ακόμα και οι πιο μικρές στιγμές, όπως μια σύντομη συνομιλία με έναν φίλο, μια ευγενική χειρονομία από έναν άγνωστο, ένα δροσερό αεράκι σε μια ζεστή μέρα ή ένας ήρεμος περίπατος στη φύση, είναι πράγματα για τα οποία μπορείτε να είστε ευγνώμονες που είστε σε θέση να κάνετε.

Όποιες κι αν είναι οι συνθήκες της ζωής σας, μπορεί να διαπιστώσετε ότι το να δείχνετε με συνέπεια ευγνωμοσύνη μπορεί να είναι εκπληκτικά δύσκολο. Πολλοί από εμάς παγιδεύονται σε μια προκατάληψη αρνητικότητας, όπου μένουμε σε κακές ειδήσεις και δυσάρεστες εμπειρίες, αλλά αφήνουμε στιγμές θετικότητας να περάσουν στο παρασκήνιο.

Ίσως περνάτε τόσο πολύ χρόνο φοβούμενοι τη εργασία της Δευτέρας που δεν αφιερώνετε αρκετό χρόνο για να εκτιμήσετε πλήρως το Σαββατοκύριακο σας. Ή ίσως είστε τόσο επικεντρωμένοι στο δικό σας λεκτικό ολίσθημα σε ένα πάρτι που δεν αντιλαμβάνεστε ένα κομπλιμέντο από έναν φίλο. Και αν έχετε μια διαταραχή της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη, το να είστε σε θέση να δείτε οποιαδήποτε θετικά στοιχεία ή να εκφράσετε ευγνωμοσύνη μπορεί να σας φαίνεται σχεδόν αδύνατο.

Ευτυχώς, η ευγνωμοσύνη είναι σαν ένας μυς που μπορείτε να χτίσετε. Με τις σωστές ασκήσεις και την επαναληπτηκή εξάσκηση, μπορείτε να βρείτε τουλάχιστον κάτι μικρό για να εκτιμήσετε ακόμα και στην πιο δύσκολη μέρα. Η ιδέα της καλλιέργειας της ευγνωμοσύνης μπορεί να ακούγεται γλυκανάλατη, αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να έχει πολύ πραγματικά οφέλη. Έχοντας αυτή τη γνώση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ευγνωμοσύνη για να ανεβάσετε τη διάθεσή σας, να βρείτε ανάπαυλα από την αρνητικότητα, να προωθήσετε ισχυρότερες σχέσεις και ακόμη και να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τον εαυτό σας.

Οφέλη από την εξάσκηση της ευγνωμοσύνης

Λίγη ευγνωμοσύνη μπορεί να κάνει θαύματα για τη διάθεσή σας. Όταν ασκείστε την ευγνωμοσύνη, μετατοπίζετε τις σκέψεις σας μακριά από τα αρνητικά συναισθήματα και τις δυσάρεστες αισθήσεις. Αντ’ αυτού, αρχίζετε να εστιάζετε στα καλά πράγματα που μπορεί να έχετε παραβλέψει.

Αντί να εστιάζετε στην ατυχία να έχετε ένα σκασμένο λάστιχο, για παράδειγμα, σκέφτεστε πώς η εργασία σας κατέστησε δυνατή την πληρωμή των επισκευών. Ή στρέφετε την προσοχή σας στο πόσο τυχεροί είστε που έχετε στενούς φίλους που είναι πρόθυμοι να σας πάνε σπίτι.

Αυτού του είδους η σκέψη οδηγεί σε απελευθέρωση σεροτονίνης και ντοπαμίνης, χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την ευτυχία και την ευχαρίστηση. Η αναγνώριση της ευγνωμοσύνης μειώνει επίσης τις ορμόνες του στρες. Το βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα είναι η μείωση του άγχους και η βελτίωση της διάθεσης. Μακροπρόθεσμα, η τακτική εξάσκηση της ευγνωμοσύνης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μόνιμες αλλαγές στον εγκέφαλό σας, προετοιμάζοντάς σας να είστε περισσότερο ευγνώμονες στο μέλλον.

Επειδή η ευγνωμοσύνη μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή σας, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μπορεί επίσης να βελτιώσει τη συνολική ψυχική σας υγεία. Καθώς εξασκείτε την ευγνωμοσύνη, μπορεί να παρατηρήσετε μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους. Αν και η ευγνωμοσύνη από μόνη της μπορεί να μην είναι μια μαγική σφαίρα για τα προβλήματα ψυχικής υγείας, μπορεί να αποτελέσει ένα μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου θεραπείας.

Η προσέγγιση της ζωής με μια πιο θετική νοοτροπία μπορεί να κάνει περισσότερα από το να βελτιώσει απλώς τη διάθεσή σας. Μπορεί να έχει αλυσιδωτά οφέλη σε άλλους τομείς της ζωής σας, όπως:

Καλύτερος ύπνος. Ορισμένες έρευνες συνδέουν την αυξημένη ευγνωμοσύνη με υψηλότερη ποιότητα ύπνου και λιγότερες διαταραχές ύπνου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η έκφραση ευγνωμοσύνης ακριβώς πριν από τον ύπνο σας επιτρέπει να αποκοιμηθείτε με μια πιο θετική προοπτική.

Βελτιωμένη συγκέντρωση. Η ευγνωμοσύνη μπορεί να σας διευκολύνει να συγκεντρωθείτε. Αν αρχίσετε να βλέπετε το έργο που έχετε μπροστά σας -είτε πρόκειται για σχολικές εργασίες είτε για εργασιακά καθήκοντα- με πιο θετικό τρόπο, ξοδεύετε λιγότερη ενέργεια νιώθοντας άγχος γι’ αυτό. Ίσως μάλιστα να αρχίσετε να βλέπετε τις προκλήσεις, όπως μια επερχόμενη εξέταση, ως ευκαιρίες απόδειξης των ικανοτήτων σας και όχι ως εμπόδια. Αυτό μπορεί να βελτιώσει τη συναισθηματική σας ανθεκτικότητα.

Υψηλότερη αυτοεκτίμηση. Το να βλέπετε τον κόσμο με μια αίσθηση ευγνωμοσύνης μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε για τη δική σας αξία. Φανταστείτε ότι ένας φίλος σας προσκαλεί σε γεύμα. Καθώς εκφράζετε την εκτίμησή σας, αρχίζετε επίσης να συνειδητοποιείτε ότι ο φίλος σας ξοδεύει χρόνο και πόρους για εσάς επειδή σας εκτιμά. Στη συνέχεια, εσωτερικεύετε τη σκέψη ότι είστε σημαντικοί για τους άλλους. Ο φίλος σας θα χαρεί και αυτός από την ευγνωμοσύνη σας για τον κόπο του. Και οι σχέσεις σας γίνονται καλύτερες.

Αυξημένη υπομονή. Τα αποτελέσματα μιας έρευνας του 2016 έδειξε ότι οι άνθρωποι που εκφράζουν τακτικά ευγνωμοσύνη είναι πιο υπομονετικοί. Έτσι, αν θέλετε να αυξήσετε τον αυτοέλεγχο και να μειώσετε την παρορμητικότητα, δοκιμάστε να εξασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη. Άλλες έρευνες δείχνουν μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της ευγνωμοσύνης και άλλων αρετών, όπως η ταπεινότητα και η σοφία.

Ευγνωμοσύνη και κοινωνικά οφέλη.

Η ευγνωμοσύνη έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την ποιότητα των σχέσεών σας όπως είδαμε και παραπάνω. Εκφράζοντας την εκτίμησή σας για έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας, του δείχνετε ότι νοιάζεστε και ανοίγετε την πόρτα για πιο θετικές αλληλεπιδράσεις στο μέλλον. Για παράδειγμα, αν πείτε στον φίλο σας ότι εκτιμάτε ότι σας προσφέρει έναν ώμο για να στηριχτείτε σε δύσκολες στιγμές, ο φίλος σας θα αναγνωρίσει τη σημασία του και θα συνεχίσει να είναι εκεί για εσάς. Μπορεί επίσης να νιώσετε την ανάγκη να ανταποδώσετε τις πράξεις καλοσύνης τους.
Η ευγνωμοσύνη μπορεί να έχει κοινωνικά οφέλη που επεκτείνονται πέρα από τις σχέσεις σας με τους αγαπημένους σας. Έρευνα δείχνει ότι το να γίνεσαι αποδέκτης ευγνωμοσύνης μπορεί να οδηγήσει ακόμη και γνωστούς σου να είναι πιο εξυπηρετικοί και γενναιόδωροι. Δοκιμάστε να πείτε στους συναδέλφους ή τους γείτονες πόσο πολύ τους εκτιμάτε. Θα μπορούσατε να δημιουργήσετε μια αλυσιδωτή αντίδραση φιλοκοινωνικής συμπεριφοράς που θα ενισχύσει το χώρο εργασίας ή την κοινότητά σας.

Οφέλη για τη σωματική υγεία

Η ευγνωμοσύνη μπορεί επίσης να συνοδεύεται και από πολλά σωματικά οφέλη. Για παράδειγμα, καθώς η ευγνωμοσύνη σας μειώνει το άγχος σας και σας φέρνει πιο κοντά στα αγαπημένα σας πρόσωπα, μπορεί να δείτε μείωση της αρτηριακής σας πίεσης και των επιπέδων φλεγμονής. Αυτό μπορεί να δώσει τη θέση του σε καλύτερη συνολική καρδιαγγειακή υγεία.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι ευγνώμονες άνθρωποι είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε υγιείς συμπεριφορές, όπως η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι είναι σε θέση να επαναπροσδιορίσουν τις επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής ως ευκαιρίες και όχι ως εμπόδια.

Ευγνωμοσύνη, εμπόδια που μπορεί να υπάρχουν.

Σε μερικούς ανθρώπους, η ευγνωμοσύνη φαίνεται να έρχεται από φυσικού. Μπορεί να έχετε ήδη μια ευγνώμων διάθεση, η οποία σας οδηγεί στο να αναζητάτε και να εκτιμάτε τα καλά στη ζωή. Από την άλλη πλευρά, ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και διαταραχές της διάθεσης μπορεί να λειτουργήσουν ως εμπόδια στο να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε και να εκφράσετε την ευγνωμοσύνη σας.

Ακολουθούν μερικοί παράγοντες που μπορούν να τροφοδοτήσουν την αρνητική σας προκατάληψη:

Φθόνος. Αν επιθυμείτε τα χαρακτηριστικά ή τα υπάρχοντα ενός άλλου ατόμου, μπορεί να αισθάνεστε δυστυχισμένοι αν ένας φίλος σας έχει βρει μεγαλύτερη επιτυχία στα ραντεβού ή πικραμένοι που ένας συνάδελφος έλαβε μια προαγωγή που πιστεύετε ότι σας αξίζει. Είναι εύκολο να αναλωθείτε τόσο πολύ στο φθόνο που να παραβλέπετε τη δική σας τύχη.

Υλισμός. Αν είστε υλιστές, έχετε την πεποίθηση ότι η κατοχή περισσότερων αγαθών θα οδηγήσει τελικά στην ευτυχία. Ίσως πιστεύετε ότι χρειάζεστε τα τελευταία gadgets για να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας ή να διατηρήσετε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό status. Ή ίσως πιστεύετε ότι ένα μεγάλο σπίτι και ένα φανταχτερό αυτοκίνητο θα σας κάνουν πιο ευτυχισμένους. Αντί να είστε ευγνώμονες γι’ αυτά που έχετε, ψάχνετε πάντα για νέα πράγματα για να τα διεκδικήσετε ως δικά σας.

Κυνισμός. Αν είστε κυνικός, έχετε την τάση να πιστεύετε ότι οι άνθρωποι ενεργούν μόνο στο πλαίσιο των δικών τους συμφερόντων. Μπορεί να πιστεύετε ότι κάποιος σας έκανε ένα δώρο μόνο και μόνο επειδή θέλει μια χάρη σε αντάλλαγμα. Αυτή η νοοτροπία σας δυσκολεύει να νιώσετε ευγνωμοσύνη προς τους άλλους ανθρώπους.

Ναρκισσισμός. Οι άνθρωποι που είναι ναρκισσιστές τείνουν να είναι εγωκεντρικοί και έχουν υπερβολική ανάγκη για θαυμασμό. Οι ναρκισσιστές τείνουν επίσης να έχουν μια αίσθηση δικαιώματος. Είναι επιρρεπείς στο να παραβλέπουν τα δώρα και την καλή τους τύχη επειδή περιμένουν ευνοϊκή μεταχείριση λόγω της λανθασμένης τους φαντασίωσης.

Στρες. Οι γενικοί στρεσογόνοι παράγοντες της καθημερινής ζωής μπορεί να ξεπροβάλλουν τόσο πολύ που δυσκολεύεστε να δείτε τις ευλογίες γύρω σας. Μπορεί να θέλετε να νιώθετε ευγνωμοσύνη που έχετε ένα μέρος για να ζήσετε, αλλά το άγχος να τα βγάζετε πέρα με τους λογαριασμούς είναι πάντα στο προσκήνιο του μυαλού σας.

Κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι πιο περίπλοκη από το να αισθάνεστε απλώς θλίψη. Μπορεί να περιλαμβάνει ένα βαθύ αίσθημα απόγνωσης και απελπισίας που σας αφήνει να αισθάνεστε κουρασμένοι, απομονωμένοι και άδειοι. Μπορείτε να τη φανταστείτε ως ένα πέπλο που σκεπάζει όλες τις θετικές πτυχές της ζωής σας.

Παράγοντες όπως ο φθόνος και ο υλισμός μπορεί να σας οδηγήσουν στο να θεωρείτε τα πράγματα δεδομένα. Αλλά αν μπορείτε να αναγνωρίσετε τα καλά στη δική σας ζωή -είτε πρόκειται για μια στέγη πάνω από το κεφάλι σας, αξιόπιστους φίλους ή καλή υγεία- μπορείτε να αποφύγετε τη σύγκριση της δικής σας ζωής με τη ζωή των άλλων.

Αν αισθάνεστε αγχωμένοι ή καταθλιπτικοί, η θετικότητα είναι συχνά δύσκολο να βρεθεί. Ωστόσο, ακόμη και τις χειρότερες μέρες, αν ψάξετε αρκετά, μπορείτε συνήθως να βρείτε τουλάχιστον ένα πράγμα για το οποίο να είστε ευγνώμονες. Έχετε το νου σας για μικρές στιγμές ευχαρίστησης – τη μυρωδιά του καλού φαγητού, το παιχνίδι με ένα κατοικίδιο ή μια πιασάρικη μελωδία στο ραδιόφωνο. Το να παρατηρήσετε ακόμα και τις πιο μικρές αναλαμπές θετικότητας μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη μέρα σας.

Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα

Το να θυμάστε να επιβραδύνετε τον τρόπο ζωής σας (Lifestyle) και να απολαμβάνετε τις μικρές στιγμές της ζωής σας μπορεί να είναι ένας τρόπος για να καλλιεργήσετε την ευγνωμοσύνη. Αξιοποιήστε τις αισθήσεις σας και αφήστε το μυαλό σας να παραμείνει σε ευχάριστες, καθημερινές αισθήσεις. Εστιάστε στη γεύση μιας ώριμης φράουλας, για παράδειγμα, στην αίσθηση του ήλιου στο δέρμα σας ή στον απαλό ήχο μιας μουσικής υπόκρουσης. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να προσγειωθείτε στο παρόν, απομακρύνοντάς σας από τη φλυαρία και την ανησυχία διαφόρων μελλοντικών καταστάσεων.

Αν πιάνετε τον εαυτό σας να εστιάζει στο ίδιο πράγμα / θέμα κάθε μέρα, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε σε διαφορετικές πτυχές του ίδιου θέματος που θα εκτιμούσατε επίσης. Για παράδειγμα, αν κάνετε κάθε μέρα μια βόλτα στο ίδιο τμήμα του πάρκου, μπορείτε να επιλέξετε να επικεντρωθείτε στους ευχάριστους ήχους της φύσης τη μια μέρα και στα αξιοθέατα την επόμενη μέρα.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πιο δομημένες πρακτικές διαλογισμού για να αξιοποιήσετε την ενσυνειδητότητα. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να ακούσετε τον καθοδηγούμενο ηχητικό διαλογισμό που προσφέρουμε στην Ολιστική Υγεία Εναρμόνιση. Ευγνωμοσύνη σε δύσκολους καιρούς. Ο διαλογισμός σας καθοδηγεί μέσα από μια ηρεμιστική άσκηση που ενσωματώνει τόσο την ενσυνειδητότητα όσο και την ευγνωμοσύνη.

Κρατήστε ημερολόγιο ευγνωμοσύνης

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δημιουργήσετε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Πρώτα, αποφασίστε αν θέλετε να κρατάτε ένα φυσικό ημερολόγιο στο οποίο θα γράφετε ή μια ψηφιακή λίστα στο τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σας. Συνηστώ ένα φυσικό τετραδιο καλύτερα γιατί διαδικασία της γραφής γιατί είναι και αυτή πολύ σημαντική για την συνεργασία του Νου στην άσκηση αυτή. Μπορείτε εάν θέλετε να παραγγείλετε το ημερολόγιο που διαθέτουμε στην Ολιστική Υγεία Εναρμονιση ή να αγοράσετε οποιοδήποτε άλλο σας αρέσει. Στη συνέχεια, σκεφτείτε πόσο συχνά θα ενημερώνετε το ημερολόγιο. Μπορείτε να ενημερώνετε το ημερολόγιο σε εβδομαδιαία βάση, κλείνοντας την εβδομάδα σημειώνοντας τρεις ή τέσσερις στιγμές που εκτιμήσατε.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι ωφέλιμο να αποκτήσετε τη συνήθεια να καταγράφετε αρκετά πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες πριν από τον ύπνο. Ωστόσο, μην γράφετε ημερολόγιο τόσο συχνά ώστε η πρακτική αυτή να αρχίζει να μοιάζει με αγγαρεία. Προσπαθήστε να είστε συνεπείς και να εργάζεστε στο ημερολόγιό σας την ίδια ώρα κάθε μέρα ή εβδομάδα.

Τα θέματα για τα οποία γράφετε μπορούν να περιλαμβάνουν γεγονότα, ανθρώπους και γενικές εμπειρίες. Προσπαθήστε να προχωρήσετε πέρα από την απλή καταγραφή των πιο σημαντικών στιγμών και επιτευγμάτων. Αναγνωρίστε τα μικρά αλλά απροσδόκητα δώρα, όπως οι γρήγορες συζητήσεις με φιλικούς αγνώστους, καθώς και τις ευχάριστες αλλά συνηθισμένες στιγμές, όπως μια χαλαρωτική βόλτα με το ποδήλατο μετά τη δουλειά. Αν έχετε χρόνο, προχωρήστε σε λεπτομέρειες. Τι σας είπε ο ξένος που σας ανέβασε τη διάθεση; Πώς αισθανθήκατε όταν κάνατε ποδήλατο και φτάσατε με ασφάλεια στο σπίτι σας;

Ακολουθούν μερικές προτροπές που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε το ημερολόγιό σας:

  • Ποιες ήταν κάποιες ευχάριστες αισθήσεις που βιώσατε σήμερα;
  • Υπήρχαν στιγμές που σας έκαναν να χαμογελάσετε ή να γελάσετε ή να ανεβάσουν τη διάθεσή σας;
  • Με ποιον περάσατε ευχάριστα το χρόνο σας και τι ήταν αυτό το ευχάριστο που συνέβει;

Γράψτε μερικές σημειώσεις εκτίμησης

Χτίστε σχέσεις γράφοντας ευχαριστήριες επιστολές στους ανθρώπους της ζωής σας. Αναφερθείτε λεπτομερώς σε πολύτιμες αναμνήσεις από τη σχέση σας, συμπεριλαμβανομένων των φαινομενικά ασήμαντων αλληλεπιδράσεων και στιγμών ανεμελιάς που μπορεί να έχουν ξεχάσει. Γράψτε για τη θετική επίδραση που είχαν στη ζωή σας. Όταν τελειώσετε, μπορείτε να ταχυδρομήσετε ή να παραδώσετε τα γράμματα αυτοπροσώπως. Αν αισθάνεστε αρκετά άνετα, μπορείτε ακόμη και να διαβάσετε ένα γράμμα στο αγαπημένο σας πρόσωπο.

Αν το γράψιμο επιστολών δεν είναι για εσάς, ακολουθήστε μια πιο απλή διαδρομή. Κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να αφήσετε προφορικά τους φίλους και τα μέλη της οικογένειας να καταλάβουν ότι τους εκτιμάτε. Μπορείτε να θέσετε ως στόχο να εκφράζετε την ευγνωμοσύνη σας σε ένα άτομο κάθε μέρα ή εβδομάδα. Τι είπαν ή έκαναν που έκανε τη ζωή σας καλύτερη; Έχουν αίσθηση του χιούμορ που σας φτιάχνει τη μέρα; Ή ίσως είναι ένα άτομο που σκέφτεται και είναι πάντα πρόθυμο να δώσει ένα χέρι βοήθειας.

Επανεξετάστε και επαναπροσδιορίστε τα γεγονότα του παρελθόντος.

Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να θυμηθούμε παρελθοντικά γεγονότα για τα οποία μετανιώνουμε. Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από την αποτυχία να διαβάσουμε για ένα σημαντικό διαγώνισμα μέχρι το να ξεσπάσουμε σε έναν στενό φίλο. Ή ίσως να μετανιώνετε για μια κακή οικονομική απόφαση ή για μια χαμένη ευκαιρία στα ραντεβού. Παρόλο που μπορεί να οδήγησαν σε απογοήτευση, ντροπή ή ακόμη και σπαραγμό, πιθανότατα έχετε επίσης μάθει κάτι από αυτές τις εμπειρίες.

Πώς συνέβαλαν στην ανάπτυξή σας; Μήπως σας έκαναν πιο προσεκτικούς, διεκδικητικούς ή συμπονετικούς; Βρίσκοντας μαθήματα μέσα από τις δύσκολες εμπειρίες της ζωής σας, μπορείτε να καλλιεργήσετε περισσότερη ευγνωμοσύνη. Μπορείτε ακόμη να σκεφτείτε να το συνδυάσετε αυτό με την άσκηση ημερολογίου. Φτιάξτε έναν κατάλογο με τις ατυχίες του παρελθόντος και τα μαθήματα που πήρατε από την καθεμία.

Ενώ αυτές οι ασκήσεις ευγνωμοσύνης μπορούν να δώσουν στη διάθεση και την προοπτική σας μια ευπρόσδεκτη ώθηση, μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να επηρεάσουν την ψυχική σας υγεία και τη συνολική σας ευημερία. Να είστε υπομονετικοί και να συνεχίσετε να ασκείτε την ευγνωμοσύνη. Μετατρέψτε τις ασκήσεις σε μικρές τελετουργίες. Με τον καιρό, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα επίπεδα άγχους σας μειώνονται και οι σχέσεις σας ενδυναμώνονται. Τότε, θα έχετε ακόμα περισσότερους λόγους να είστε ευγνώμονες.

14 έρευνες σχετικά με την Ευγνωμοσύνη.

01 Reduces stress

Reduces stress: The study was conducted by Emmons and McCullough in 2003, published in the Journal of Personality and Social Psychology. The study found that participants who wrote down things they were grateful for reported fewer negative physical symptoms and less stress compared to those who wrote down things that annoyed them or had no writing assignment.

02 Improves sleep

Improves sleep: The study was conducted by Wood et al. in 2009, published in Applied Psychology: Health and Well-Being. Participants who wrote a gratitude letter before bed reported better sleep quality and duration compared to those who wrote about negative experiences or had no writing assignment.

03 Increases happiness

Increases happiness: The study was conducted by Seligman et al. in 2005, published in the Journal of Happiness Studies. Participants who wrote down three good things that happened to them each day for a week reported higher levels of happiness and lower levels of depression.

04 Boosts immune system

Boosts immune system: The study was conducted by Kemeny et al. in 2013, published in the Journal of Personality and Social Psychology. Participants who wrote a gratitude letter had higher levels of immunoglobulin A, an antibody that helps fight infections, compared to those who wrote about negative experiences or had no writing assignment.

05 Enhances relationships

Enhances relationships: The study was conducted by Algoe et al. in 2012, published in the Journal of Positive Psychology. Participants who expressed gratitude towards their romantic partner reported feeling more connected and satisfied with their relationship.

06 Reduces depression

Reduces depression: The study was conducted by Sin and Lyubomirsky in 2009, published in the Journal of Positive Psychology. Participants who wrote down three things they were grateful for each day for one week reported fewer symptoms of depression and higher levels of life satisfaction.

07 Enhances empathy

Enhances empathy: The study was conducted by Tsang et al. in 2006, published in Emotion. Participants who practiced gratitude reported greater empathy towards others.

08 Increases resilience

Increases resilience: The study was conducted by O’Connell et al. in 2011, published in the Journal of Positive Psychology. Participants who wrote down things they were grateful for were more resilient to stress and had better coping strategies compared to those who wrote about negative experiences or had no writing assignment.

09 Improves self-esteem

Improves self-esteem: The study was conducted by Mccullough et al. in 2002, published in the Journal of Applied Sport Psychology. Participants who expressed gratitude towards themselves had higher levels of self-esteem.

10 Boosts energy levels

Boosts energy levels: The study was conducted by Emmons and McCullough in 2003, published in the Journal of Personality and Social Psychology. Participants who wrote down things they were grateful for reported increased energy levels and overall well-being.

11 Decreases symptoms of anxiety

Decreases symptoms of anxiety: The study was conducted by Watkins et al. in 2003, published in the Journal of Research in Personality. Participants who wrote down things they were grateful for reported fewer symptoms of anxiety and depression.

12 Improves heart health

Improves heart health: The study was conducted by Mills et al. in 2015, published in the journal Psychosomatic Medicine. Participants who practiced gratitude had improved heart health, as measured by reduced inflammation and improved heart rate variability.

13 Increases positive emotions

Increases positive emotions: The study was conducted by Watkins et al. in 2014, published in the journal Cognition and Emotion. Participants who wrote down things they were grateful for reported increased positive emotions, such as joy and contentment.

14 Boosts brain function

Boosts brain function: The study was conducted by Fox et al. in 2015, published in NeuroImage. Practicing gratitude was associated with increased activity in the prefrontal cortex, a region of the brain involved in cognitive processing and decision

Αποποίηση νομικής ευθύνης:
Ως υπηρεσία προς τους αναγνώστες μας, η Ολιστική υγεία Εναρμόνιση παρέχει πρόσβαση σε πληροφορίες και νέες έρευνες.
Κανένα περιεχόμενο σε αυτόν τον ιστότοπο, ανεξαρτήτως ημερομηνίας, δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της άμεσης ιατρικής συμβουλής από τον γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο κλινικό ιατρό.

Ενδιαφέροντα Άρθρα

 

Ολιστική Προσέγγιση

Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι τι ασθένεια έχει ο άνθρωπος.

Δείτε το Άρθρο…

Το κρυφό μήνυμα της ασθένειας

«Πριν λοιπόν θεραπεύσεις κάποιον, ρώτησε τον εαν είναι πρόθυμος να αφήσει όλα εκείνα που τον κάνουν να αρρωσταίνει» Ιπποκράτης.

Δείτε το Άρθρο…

Σοφές Αλήθειες

“A ship in port is safe, but that is not what ships are built for.”
BENAZIR BHUTTO, Former Prime Minister of Pakistan

Ανοιχτή πρόσκληση

Ένα ενδιαφέρον Ολιστικό πρόγραμμα για όλους.
Δωρεάν συμμετοχή. Δείτε εδώ…

Νικόλαος, Στεργιόπουλος

Κάλλιον του Θεραπεύειν το προλαμβάνειν

Social Media

 

Related Posts

Καφές Οφέλη και παρενέργειες

Καφές Οφέλη και παρενέργειες

Οι λάτρεις του καφέ σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι πίνουν το αγαπημένο τους πρωινό ρόφημα, πιθανώς δεν σκέφτονται τα οφέλη ή τους κινδύνους για την υγεία τους. Και όμως, αυτό το ρόφημα έχει αποτελέσει αντικείμενο μιας μακράς ιστορίας συζητήσεων.

Ενσυνείδητη διατροφή

Ενσυνείδητη διατροφή

Τι είναι η ενσυνείδητη διατροφή; Η ιδέα της ενσυνειδητότητας δεν είναι καινούργια, αλλά σίγουρα αυξάνεται σε δημοτικότητα. Η ενσυνειδητότητα μπορεί να οριστεί ως μια "ποιότητα της συνείδησης που χαρακτηρίζεται από συνεχή προσοχή ή καλύτερα παρατήρηση στις εμπειρίες,...

Ολιστική προσέγγιση

Ολιστική προσέγγιση

Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι τι ασθένεια έχει ο άνθρωπος.

Αλλάξτε χέρια για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας

Αλλάξτε χέρια για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας

Η Kaja Nordengen, ειδικός νευρολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Your Superstar Brain, εξηγεί πώς ο εγκέφαλός σας ελέγχει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες και πώς μπορείτε να ανταλλάξετε χέρια για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας.

Η σχέση Νου και Eγκεφάλου. Μια Κβαντική Θεωρία

Η σχέση Νου και Eγκεφάλου. Μια Κβαντική Θεωρία

Μια νέα Κβαντική Θεωρία σχετικά με τη τοποθεσία του Νου.
Η σχέση μεταξύ του Νου και του εγκεφάλου είναι ένα μυστήριο που είναι κεντρικό για το πώς κατανοούμε την ίδια την ύπαρξή μας ως αισθανόμενα όντα.

Κοινωνική απομονώση κίνδυνος υγείας

Κοινωνική απομονώση κίνδυνος υγείας

Η κοινωνική απομόνωση έχει συνδεθεί άμεσα με δομικές αλλαγές στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι κοινωνικά απομονωμένοι άνθρωποι έχουν 26% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια αργότερα στη ζωή τους.