Τι είναι ο Ωτοβελονισμός;
Ο Ωτοβελονισμός είναι μια εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος, που χρησιμοποιεί το Πτερύγιο του Αυτιού για την διάγνωση, πρόληψη και τη θεραπεία διάφορων ασθενειών που αφορούν ολόκληρο τον οργανισμό. Στηρίζεται στις αρχές της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, μέρος της οποίας είναι και ο Βελονισμός αλλά και στις σύγχρονες νευροφυσιολογικές αρχές.
Η χρήση του Ωτοβελονισμού σήμερα
Οι διάσημοι σήμερα χρησιμοποιούν τον Ωτοβελονισμό όλο και περισσότερο.
Οι διάσημοι, έχοντας πληροφορηθεί για τις καταπληκτικές επιδράσεις του Ωτοβελονισμού στον ανθρώπινο οργανισμό, τον χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους ακόμα και στις δημόσιες εμφανίσεις. Δείτε φωτογραφείες… στο τέλος της σελίδας.
Ο Ωτοβελονισμός ως Ολιστική Εναλλακτική μέθοδος θεραπείας.
Σε αντίθεση με την θεραπευτική φαρμακολογική προσέγγιση, της κλασσικής ιατρικής, που προβλέπει την λήψη χημικών ουσιών και ξένων προς το σώμα μας και που δεν υπολείπονται από τυχόν παρενέργειες, ο Ωτοβελονισμός ενεργοποιεί στον οργανισμό τους φυσικούς μηχανισμούς της αυτοθεραπείας.
Η ιστορία του Ωτοβελονισμού
Ο Ωτοβελονισμός στην Ανατολή και Δύση.
Ο Ωτοβελονισμός στην Ανατολή
- Στα Κλασσικά Κείμενα του Κίτρινου Αυτοκράτορα (Κίνα 500 π.Χ.) αναφέρεται ότι και οι 6 Γιάνγκ μεσημβρινοί (διανέμονται σε όλο το σώμα) διέρχονται το έξω ους. Σε άλλο τμήμα του ίδιου βιβλίου καταγράφεται ότι η φύση και η εντόπιση πολλών ασθενειών μπορεί να εκτιμηθεί με την παρατήρηση του σχήματος, του χρώματος και των επιφανειακών τριχοειδών αγγείων του έξω ωτός. Στην δυναστεία των Τζίνγκ η μάλαξη του αυτιού διαδόθηκε για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, ενώ στην δυναστεία των Τάνγκ αναφέρεται για πρώτη φορά η χρήση βελονισμού και μόξας στην περιοχή του αυτιού.
Σε εικόνα του 1888 στην Κίνα υπάρχει αναφορά αντιπροσώπευσης οργάνων στο αυτί.
Ο Ωτοβελονισμός στη Δύση
- Βάσει των ιστορικών ντοκουμέντων και καταγραφών αρχαίοι και νεώτεροι θεραπευτές έκαναν θεραπευτικούς καυτηριασμούς στο αυτί.
Ο Ιπποκράτης, αρχαίοι Αιγύπτιοι γιατροί, ο Αβικέννας (1000 μ.Χ.), 0 Abucasia (1013 μ.Χ.), 0 Zacutus Lusitanus (1600 μ.Χ.), ο 1. Scultelus (1600 μ.Χ.), ο Antonio Valsava (1700 μ.Χ.) καθώς και πρακτικοί θεραπευτές τον 18 – 19o αιώνα έκαναν καυτηριασμούς στο αυτί ιδίως για την οσφυαλγία.
Η Θεραπευτική μεθόδος του Ωτοβελονισμού ξαναακαλύφθηκε στη Δύση από τον Γάλλο ιατρό Paul Nogier το 1950 στη Λυών.
Paul Nosier: 1908 – 1993. Σπούδασε φυσική, μαθηματικά, πτυχιούχος μηχανικός. Το 1938 αποφοίτησε από την ιατρική, σπούδασε και ομοιοπαθητική.
Στο σύγγραμμα του: Traité d’ Auriculothérapie, ο Paul Nosier γράφει:
Πολλοί από τους ασθενείς που είχαν ακολουθήσει τη θεραπεία αυτή, δήλωσαν ότι ανακουφίστηκαν από τον πόνο αμέσως ή ύστερα από λίγες ώρες.
Επισκέφθηκα την θεραπεύτρια Kα Barrin που έκανε αυτούς τους καυτηριασμούς στα περίχωρα της Λυών.
Μου εκμυστηρεύτηκε ότι είχε μάθει την μέθοδο αυτή από τον παππού της ο οποίος την είχε μάθει από έναν γέρο Κινέζο (ΠΚΙ).
Με μια βελόνα κοκκινισμένη στην φωτιά καυτηρίαζε το αυτί σε ένα ορισμένο σημείο σε περίπτωση ισχιαλγίας.
Είχε θεραπεύσει με τον τρόπο αυτόν πολλούς ασθενείς.
Ωτικός καυτηριασμός γινόταν τότε και σε καλόγηρους σε μοναστήρι της περιοχής της Lyon για την θεραπεία επεισοδίων ισχιαλγίας”
Ιστορικές Δημοσιεύσεις σχετικά με τον Ωτοβελονισμό.
Για πρώτη φορά το 1956 ο Paul Nogier δημοσίευσε σε γαλλικό περιοδικό βελονισμού τον χάρτη του Ωτοβελονισμού. Κατόπιν σε γερμανική με ιαπωνική μετάφραση. Από αυτή την δημοσίευση “ξαναακάλυψαν” και οι Κινέζοι τον ωτοβελονισμό και τον εφάρμοσαν άμεσα σε τεράστιο αριθμό ασθενών και τον “ερμήνευσαν” βάσει της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής, (Κινέζικη Σχολή).
Έτσι δημιουργήθηκαν διαφορετικές σχολές και χάρτες ωτοβελονισμού με καταπληκτικά αποτελέσματα.
Σχολή εννοούμε τον τρόπο ερμηνείας, χαρτογράφησης, τεχνικής και θεραπευτικών εφαρμογών του Ωτοβελονισμού.
Το 1980, μια διπλή τυφλή ελεγχόμενη μελέτη πειραματική έρευνα στο Τμήμα UCLA Κέντρο Πόνου της αναισθησιολογίας UCLA Ιατρικής Σχολής πραγματοποίησε μια ερευνητική μελέτη του Richard J. Kroeuning MD, Ph.D και Terry D. Oleson Ph.D. Αυτή η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό, PAIN, επαλήθευσε την επιστημονική ακρίβεια της διάγνωσης του αυτιού. Υπάρχει στατιστικά ένα πολύ σημαντικό επίπεδο, με 75% ακρίβεια, επιτυχεία στη διάγνωση μυοσκελετικών προβλημάτων πόνου, σε 40 ασθενείς με πόνο.
Η λειτουργεία του Ωτοβελονισμού.
Στο αυτί όπως και σε πολλά άλλα σημεία (πόδια-Ρεφλεξολογία, χέρια-Sou-Jok, μάτια-Ιριδολογία, πρόσωπο-ΠΚΙ) του ανθρώπου, υπάρχει μια αντανακλαστική προβολή κάθε οργάνου, κάθε λειτουργίας και κάθε μέρους του ανθρώπινου σώματος.
Τα αντανακλαστικά αυτά σημεία έχουν εξακριβωθεί και προσδιοριστεί με μεγάλη ακρίβεια, ύστερα από πολλά, αναρίθμητα πειράματα που έκανε ο Paul Nosier οι συνεργάτες του και πολλοί μετέπειτα μελετητές.
Τα πειράματα των ερευνών του Paul Nosier στον Ωτοβελονισμό, του επέτρεψαν να διατυπώσει τον εξής κανόνα:
Στον υγιή άνθρωπο, κάποιο ερέθισμα σε ένα σημείο του σώματος (περιφερειακός ερεθισμός) δίνει στο αυτί μία πληροφορία, πάντοτε στο ίδιο σημείο, εφόσον το ερέθισμα γίνει στο ίδιο μέρος του σώματος.
Η ωτοδιάγνωση και ωτοθεραπεία χρησιμοποιεί αποκλειστικά τα αντανακλαστικά σημεία του οργανισμού που βρίσκονται στο αυτί.
Πανεπιστημιακές Ιατρικές Έρευνες και αποτελέσματα για τον Ωτοβελονισμό
Ο Ωτοβελονισμός σήμερα στην κλασσική Ιατρική.
Η GSATN αφορά όλη την Ιταλία, είναι η μόνη Ιατρική ένωση Ωτοβελονισμού.
FISA: Ομοσπονδία Ιταλικών Σχολών και Εταιρειών Βελονισμού και Ωτοβελονισμού.
Η FISA, ένωση σχολών βελονισμού της Ιταλίας, ορίζει τις 100 ώρες εκπαίδευσης εντός μιάς 2ετίας για την αναγνώριση της εκπαίδευσης. Για την απόκτηση του διπλώματος απαιτείται η έγκριση Διπλωματικής εργασίας βάσει της Ιταλικής νομοθεσίας.
Ο βελονισμός και κατ επέκταση ο Ωτοβελονισμός είναι ένα από τα υποχρεωτικά προαιρετικά για το δίπλωμα ιατρικής στην Αμερική.
Όλοι οι ιατροί στην Αμερική υποχρεούνται να έχουν και μία εναλλακτική ειδίκευση.
Ωτοβελονισμός. Μελέτη για απεξάρτηση από την Κοκαϊνη USA
Ωτοβελονισμός και τα Θεραπευτικά του αποτελέσματα
Ο Ωτοβελονισμός έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε διάφορες παθήσεις. Μερικές από αυτές είναι:
- Τσιγάρο
- Αλκοόλ
- Βουλιμία
- παχυσαρκία
- Εντερικά προβλήματα
- Κατάθλιψη
- Πονοκάφαλοι
- Ημικρανίες
- Αρθρίτιδα
- Ισχιαλγία
- Αυχενικό