Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική
Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική

Candida Albicans. Καντιντίαση. Ωίδιο το λευκάζον.

Τεστ Candida-albicans Αθήνα

Candida Albicans Το χρόνιο σύνδρομο της Καντιντίασης.

Η Καντιτίαση(αύξηση της Candida Albicans ή “ωίδιο το λευκάζον”) είναι μια κατάσταση του 21ου αιώνα που επηρεάζει περίπου το 1/3 του συνολικού πληθυσμού όλων των δυτικών βιομηχανοποιημένων χωρών. Η νόσος παρουσιάζεται με μια γενικευμένη μυκητιασική λοίμωξη που παράγεται από τον μικροοργανισμό Candida Albicans. Ο μικροοργανισμός Candida Albicans προκαλεί ένα σύνδρομο χρόνιων διαταραχών που γενικά επηρεάζουν τα εννέα διαφορετικά συστήματα του σώματος: το πεπτικό, το νευρικό, το καρδιαγγειακό, το λεμφικό, το αναπνευστικό, το αναπαραγωγικό, το ουροποιητικό, το ενδοκρινικό και μυοσκελετικό.
Η Candida Albicans είναι ένας μύκητας που υπάρχει στον οργανισμό μας, ο οποίος φυσιολογικά ελέγχεται από το ανοσολογικό μας σύστημα και από την βακτηριακή χλωρίδα που υπάρχει στο έντερό μας. Όταν όμως λαμβάνει χώρα μια οικολογική αλλαγή στο εσωτερικό περιβάλλον, μειώνονται τα βακτήρια που βοηθούν στη μείωση του μύκητα και μειώνεται η ανοσολογική αντίδραση αυτή. Τότε ο μύκητας Candida Albicans αρχίζει να αυξάνει μέσα στο σώμα, ειδικά στο παχύ έντερο.

Οι αποικίες αυτές του μύκητα Candida Albicans απελευθερώνουν ισχυρές χημικές ουσίες (τοξίνες) οι οποίες μπορεί να απορροφηθούν στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας μια πλειάδα συμπτωμάτων, όπως είναι οι έντονες μυκητιασικές κράμπες στις γυναίκες και στα παιδιά.
Η υπέρ ανάπτυξη της Candida Albicans σε κατά τόπους περιοχές προκαλεί άλλες εμφανείς, υποτροπιάζουσες και επίμονες λοιμώξεις, όπως είναι η Καντιντιασική Κολπίτιδα και οι Μυκητιάσεις του Στόματος. Τα προβλήματα αυτά συχνά είναι προάγγελοι της έναρξης πιο βαθιών και πιο επικίνδυνων εσωτερικών λοιμώξεων. Έτσι, υπάρχει μια πλειάδα συμπτωμάτων και σημείων που προκαλούν τις διαταραχές που οφείλονται στην Candida Albicans και που αναφέρονται όλες μαζί σαν «Καντιντίαση».
Όλοι μας σχεδόν στις δυτικές βιομηχανοποιημένες κοινωνίες είμαστε ευαίσθητοι στο να νοσήσουμε με Candida Albicans. Και για να το πούμε απλά, όταν αρχίζουν να παρουσιάζονται τα συμπτώματα σε ένα άτομο που έχει μολυνθεί, αυτό σημαίνει ότι το ανοσολογικό του/της σύστημα έχει τελικά υποκύψει στις μη φυσιολογικές επιδράσεις της σύγχρονης ζωής. Από τη στιγμή που η Candida Albicans υπάρχει παρούσα σε όλο τον κόσμο, σε οποιαδήποτε στιγμή που το ανοσολογικό σύστημα του ατόμου θα εξασθενήσει, τότε υπάρχει υπέρ-αποικισμός του μύκητα Candida Albicans.
Ο αυξημένος αριθμός αντιγόνων και τοξινών καταλαμβάνουν τα κύτταρα του ανοσολογικού συστήματος και η ανοσολογική μας δύναμη ελαττώνεται. Ένα αντιγόνο είναι οποιαδήποτε ουσία που το σώμα θεωρεί σαν ξένη, ή δυνητικά επικίνδυνη. Το σώμα παράγει ένα αντίσωμα απέναντι στο αντιγόνο αυτό, ή κάποια άλλη αντίδραση άμυνας. Οι τοξίνες που απορροφούνται ή μια υπερφόρτωση σε αντιγόνα μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της άμυνάς μας, και να επιφέρει σοβαρά συμπτώματα αρρώστιας, και σε βαριά άρρωστους ασθενείς μπορεί να καταλήξει σε γενικευμένη σηψαιμία από Candida Albicans (δηλητηρίαση του αίματος), και πιθανώς θάνατο!

Τι είναι η Candida Albicans (“ωίδιο το λευκάζον”) και γιατί υπάρχει στον οργανισμό μας?,

Ολοένα και περισσότεροι Ολιστικοί Εναλλακτικοί Θεραπευτές αναγνωρίζουν ότι μία καθαρή εντερική οδός με ισορροπημένη χλωρίδα φιλικών και μη βακτηρίων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θεμέλια της υγείας μας. Οι λεπτές ισορροπίες μεταξύ των δύο βασικών τύπων (φιλικών ή μη – Yin Yang) βακτηρίων που απαρτίζουν την εντερική χλωρίδα διαταράσσονται εύκολα εξαιτίας της σύγχρονης διατροφής μας, της περιβαλλοντικής τοξικότητας, αλλά και σημαντικά λόγω των αντιβιοτικών. Πολλοί πιστεύουν ότι η Candida Albicans (ωίδιο το λευκάζον) είναι εχθρός του ανθρώπινου οργανισμού και πρέπει να εξαλείφεται με κάθε μέσο. Δεν είναι όμως και όλη η πραγματικότητα έτσι. Η Candida Albicans είναι ένας από τους απαραίτητους μικροοργανισμούς και χαρακτηρίζεται ως «σαπροφυτικός», που σημαίνει ότι αποσυνθέτει νεκρό, ενδυνάμει τοξικό, ιστό. Η Candida Albicans πολλαπλασιάζεται για να προλάβει μία σοβαρή κρίση τοξίκωσης.
Η Candida Albicans δεν είναι εχθρός του οργανισμού. Υπάρχει για να προστατεύει τον οργανισμό. Καθώς ο οργανισμός αποτοξινώνεται, σταματά σταδιακά να πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα και ο πληθυσμός της Candida Albicans μειώνετε.

Ποιά είναι η δράση της Candida Albicans στον οργανισμό μας?

Η Candida albicans συντελεί στη διάσπαση των σακχάρων. Όταν η πέψη των υδατανθράκων είναι ατελής, η Candida albicans αναλαμβάνει δράση. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η ανάπτυξη της Candida albicans , η οποία ευδοκιμεί στους περισσότερους βλεννογόνους του οργανισμού, διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα χάρη στα φιλικά, προβιοτικά βακτήρια, όπως τα lactobacillus acidophilus και bifido. Ο ανθρώπινος οργανισμός περιέχει περισσότερα φιλικά βακτήρια απ’ ό,τι κύτταρα, ενώ το ένα τρίτο των κοπράνων που αποβάλλουμε αποτελείται από αυτούς τους μικροοργανισμούς. Ουσιαστικά, δεν θα ζούσαμε χωρίς αυτούς. Όταν στο έντερο βρίσκεται μεγάλη ποσότητα άπεπτων υδατανθράκων (σάκχαρα), επιβλαβή άχρηστα παραπροϊόντα του μεταβολισμού και φθαρμένα ή νεκρά κύτταρα, αυξάνεται η ανάγκη για τα καταστροφικά βακτήρια, με επακόλουθο τον επικίνδυνο πολλαπλασιασμό της Candida albicans.
Υπάρχει μια ομάδα λευκών αιμοσφαιρίων (λεμφοκύτταρα) τα οποία αποκαλούνται «suppressor cells» που εμποδίζουν την ανοσολογική αντίδραση στους δικούς μας ιστούς. Με άλλα λόγια, έχουμε τη δυνατότητα να προκαλέσουμε μια ανοσολογική επίθεση του δικού μας οργανισμού απέναντι στα δικά μας όργανα. Για να μη γίνει αυτό υπάρχουν λεμφοκύτταρα που εμποδίζουν μια τέτοια βλαπτική επίδραση. Στις αυτοάνοσες νόσους, όπως είναι ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδας, η μυασθένεια, κατά πλάκας σκλήρυνση, νόσος του Hashimoto (θυρεοειδίτιδας), ορισμένες αιμολυτικές αναιμίες και άλλες πιο σπάνιες καταστάσεις, τόσο οι κλινικές όσο και οι εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι η Candida Αlbicans επηρεάζει τα κύτταρα του ανοσολογικού συστήματος, εμποδίζοντας στην πραγματικότητα την δράση τους αυτή, δηλαδή του να εμποδίζουν την επίθεση του ανοσολογικού μας συστήματος στα όργανά μας. Η μόλυνση με μύκητα Candida Albicansμπορεί να μειώσει το ποσοστό των φυσικών suppressor cells στα υγρά των ιστών και στο αίμα, το οποίο μπορεί να πέσει από 15%, αλλά και να φτάσει έως 1%. Αυτό σημαίνει, ότι ο μύκητας Candida Albicans μπορεί να μειώσει το ποσοστό των suppressor cells στο 1%, δηλαδή μπορεί να εξαλείψει το 99% των κυττάρων αυτών από το σώμα μας. Όταν γίνει σωστή θεραπεία για την Candida Albicans, το ποσοστό των κυττάρων αυτών (suppressor cells) αυξάνεται και φτάνει στο φυσιολογικό, και τα συμπτώματα τείνουν να εξαφανιστούν. Δηλαδή η Candida Albicans βοηθά τον οργανισμό μας στον καθημερινό του αυτοκαθαρισμό αλλά όταν υπερτοξινώνετε ο ίδιος μηχανισμός κάθαρσης τελικά τον εξοντώνει. Ας μην ξεχνάμε ότι η Candida Albicans είναι που θα λιώσει τον οργανισμό μας όταν πεθάνουμε.

Συμπτώματα και παρενέργειες – παθήσεις από υπέρ αύξηση της Candida Albicans

Όταν η Candida Αlbicans επηρεάσει το έντερο, και προκαλέσει φλεγμονή του, μπορεί να γίνει η διάγνωση της νόσου του Crohn. Όταν έχουμε αιμορραγίες από τη μήτρα, ή ενδιάμεσα στην περίοδο, ή πριν τη περίοδο, ή στη μέση του κύκλου, ή σε όλη τη διάρκεια του κύκλου, ή αυξημένη περίοδο, η συνήθης θεραπεία είναι η χορήγηση ορμονών (ή και μερικές φορές αντιβιοτικών). Μια τέτοια θεραπεία μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα της γυναίκας, εάν η πραγματική αιτία είναι η υπέρ ανάπτυξη της Candida Albicans. Συνεπώς, ένας αριθμός διαφορετικών ασθενειών που έχουν ονομαστεί «τοπικές» νόσοι, σύνδρομα, αυτοάνοσα, μπορεί στην πραγματικότητα να προέρχονταν από μια κοινή, γενικευμένη αιτία – την Πολυσυστηματική Χρόνια Καντιδίαση (Polysystemic Chronic Candidiasis – PSCC).

Τα κυριότερα συμπτώματα που συνήθως βελτιώνονται γρήγορα με την Ολιστική Θεραπεία της Candida Albicans, είναι οι κεφαλαλγίες, η διάρροια, η δυσκοιλιότητα, η κολπίτιδα, οι συναισθηματικές και συμπεριφοριστικές διαταραχές, τα δερματικά προβλήματα, ο γενικευμένος κνησμός, και διάφορες άλλες καταστάσεις.

Περίπου το 30% όλων των ατόμων σ’ όλο τον κόσμο επάνω από την ηλικία των 12 – κυρίως γυναίκες – υποφέρουν από ασθένειες που σχετίζονται με τις μυκητιάσεις από τον μύκητα Candida Albicans. Η καντιντίαση είναι στην πραγματικότητα μια παλιά νόσος (διότι πάντα υπήρχε η Candida Albicans στον οργανισμό μας) , αλλά τώρα τελευταία έχει υποστεί μια έξαρση στις δυτικές χώρες, έξαρση η οποία προέρχεται από αλλαγές του εξωτερικού περιβάλλοντος και από τις διάφορες επιθέσεις που υφίσταται το σώμα μας από τις αλλαγές αυτές.
Η υπερβολική χρησιμοποίηση αναγραφόμενων αντιβιοτικών, στεροειδών, και αντισυλληπτικών μαζί με ένα περιβάλλον παγκόσμιας μόλυνσης τείνει να βοηθά την εξάπλωση της τοπικής καντιντίασης μέσα στον οργανισμό μας, έτσι ώστε να έχουμε μια χρόνια, επιθετική, συστηματική και διαφοροποιούμενη λοίμωξη. Τέτοιες λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν βλάβη των ιστών σε όλο το σώμα. Από καντιντίαση μπορεί να υποφέρουν εξίσου και άντρες και γυναίκες, παρόλο που στις γυναίκες η καντιντίαση μπορεί να υπάρχει πιο συχνά, αλλά και με πιο έντονα συμπτώματα.
Επίσης από καντιντίαση μπορεί να υποφέρουν και παιδιά, ειδικά εκείνα που παίρνουν υπερβολικά ποσοστά αντιβιοτικής θεραπείας ή που καταναλώνουν υπερβολική ζάχαρη ή τροφές χωρίς μεγάλη θρεπτική αξία. Η εγκυμοσύνη επειδή προκαλεί ορμονική αλλοίωση του σώματος της γυναίκας, προκειμένου το σώμα αυτό να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες σε ορμόνες που υπάρχουν για την περίοδο εκείνη, τείνει να αυξήσει τον πολλαπλασιασμό του μύκητα Candida Albicans στους ιστούς.
Στοιχεία της ζωής μας που μπορεί να βοηθήσουν στην υπέρ ανάπτυξη του μύκητα Candida Albicans, είναι τα αντισυλληπτικά, η χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων που περιέχουν κορτιζόνη, οι πολλαπλές εγκυμοσύνες, τα φαγητά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μύκητες (τυρί, ροκφόρ) ή υγρασία (υψηλά επίπεδα ζύμης), όπως είναι το ψωμί λόγω της μαγιάς, η μπύρα και τα μανιτάρια, καθώς και μια δίαιτα με πολλούς υδατάνθρακες ή με πολύ ζάχαρη. Το σημαντικό πράγμα είναι να αποκτηθεί κάποια ενημερωμένη καθοδήγηση για το πώς να μεταχειριστεί τα συμπτώματά σας. Αυτό περιλαμβάνει γενικά να αποκόψει τις ζάχαρες, συμπεριλαμβανομένων των “φυσικών” ζαχάρων, όπως τα φρούτα και τους χυμούς φρούτων, το μέλι και το οινόπνευμα. Εκτός από την ενθάρρυνση για να μείνετε μακριά από τα παραπάνω θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται ότι περιέχει τα αντιβιοτικά, όπως δυστυχώς πολλά από τα κρέατα που τρώμε.