Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική
Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική

Ολιστική Διατροφή Ολιστική Υγεία Εναρμόνιση

Ολιστική Διατροφή.

Τι σημαίνει ο όρος Ολιστική Διατροφή.

Η λέξη διατροφή είναι απλή. Όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει. Η λέξη Ολιστική μπροστά από τη διατροφή πιστεύω ότι χρειάζεται λίγο περισσότερο διευκρίνηση.
Η λέξη Ολιστική προέρχεται από το Όλον. Οπότε όταν μιλάμε για την Ολιστική διατροφή του ανθρώπου, αναφερόμαστε σε διατροφή για το Όλον του ανθρώπου. Το τρίπτυχο Mind Body Spirit που σημαίνει και Νους Σώμα και Πνεύμα είναι το Όλον του ανθρώπου.
Οπότε ως Ολιστική διατροφή αναφερόμαστε σε διατροφή που να τροφοδοτεί τον Νου το Σώμα και το Πνεύμα του ανθρώπου. Δεν τρέφουμαι μόνο το σώμα ή την πείνα. Πρέπει να τρέφουμαι και τον Νου και το Πνεύμα (ή Ψυχή).
Επίσης θα ήθελα να προσθέσω ότι ο άνθρωπος είναι ένα ενεργειακό Ον όπως αναφέρω και σε πολλές άλλες σελίδες. Γνωρίζουμε πλέον σήμερα ότι τα πάντα είναι ενέργεια οπότε και εμείς είμαστε ενέργεια.

Εφόσον έχουμε καθορίσει τι εννοούμε ως Ολιστική Διατροφή είναι και πλέον αντιληπτό ότι η Ολιστική Διατροφή είναι απλά ένα μέρος του Ολιστικού Τρόπου Ζωής ή όπως λέγεται στο εξωτερικό Holistic Lifestyle ή πιο απλά Υγιεινός Τρόπος Ζωής.

ΔείτεΟλιστικό Αδυνάτισμα

Οι δίαιτες γνωρίζουμε πλέον ότι δεν αποδίδουν. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι μόνο το 5% των ανθρώπων που ακολουθούν κάποια δίαιτα καταφέρνουν να χάσουν βάρος. Μήπως ήρθε η ώρα να εξετάσετε το ενδεχόμενο ότι το χάσιμο βάρους δεν είναι μόνο το τι τρώμε??? Τι συμβαίνει και αδυνατούμε να φτάσουμε στους στόχους μας??? 

Όλα όσα αναφέρουμε σχετικά με την Ολιστική Διατροφή σε διάφορα άρθρα που αναπτύσσουμε δεν σημαίνει ότι είναι και συμβουλές ή προτροπή για να τα ακολουθήσετε. Αν κάτι από αυτά που διαβάζετε σας ακούγονται ενδιαφέροντα μπορείτε να τα δοκιμάσετε εφόσον βέβαια δεν έχετε κάποιο θέμα υγείας και πάντα με την άδεια του Θεράποντα Ιατρού σας.

Ιστορία της Ολιστικής Διατροφής.

Η Ολιστική Διατροφή προέρχεται από τα δύο αρχαία φιλοσοφικά συστήματα,την  Αγιουρβέδα και την  Θεωρία των 5 Στοιχείων, έχουν προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο τρόπo ζωής (Lifestyle), με πρώτο την Αγιουρβέδα να είναι και το πιο γνωστό στον Δυτικό κόσμο.
Το δεύτερο, η θεωρία των 5 Στοιχείων από όπου προέρχεται και η Κλασσική Παραδοσιακή Ιατρική έχει γίνει πιο γνωστή μόνο από τον Βελονισμό (ένα πολύ μικρό κομμάτι της) ίσως γιατί είναι και λίγο πιο πολύπλοκο για τον δυτικά σκεπτόμενο κόσμο. Επίσης η Δυτική Κλασσική Ιατρική έχει αποδεχθεί μόνον τον Βελονισμό από τα 6 κλαδιά της θεωρίας των στοιχείων.
Ως Ολιστική Διατροφή στην Ολιστική Υγεία Εναρμόνιση χρησιμοποιούμε και τα δύο συστήματα με πρώτο το Αγιουρβεδικό σε συνδυασμό όπου χρειάζεται και με την Θεωρία των Πέντε Στοιχείων.
Όλες αυτές οι Ανατολικές φιλοσοφίες είναι βέβαια δύσκολο να εφαρμοστούν στον δυτικό τρόπο ζωής όχι μόνο πια στην Δύση αλλά και στην Ανατολή όπου και εκεί έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια ο τρόπος ζωής.
Στην Ολιστική Διατροφή δεν θεωρούμαι καμία τροφή ως επιβλαβή αν βρίσκεται στην πρωτογενή της κατάσταση (εξαιρούνται γενετικές αλλεργικές περιπτώσεις). Είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι οι επεξεργασμένες τροφές έχουν ίσως και να έχουν μερικές, κάποια θέματα, χωρίς όμως και να τις θεωρούμε απαγορευτικές. Ως παράδειγμα θα φέρω την ζάχαρη όπου και θα αφιερώσουμε αργότερα και ολόκληρο άρθρο, καθαρά επιστημονικό, για να αντιληφθούμε τι συμβαίνει στον οργανισμό μας με την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης.

Ολιστική διατροφή σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε την διατροφή μας σαν ένα μέρος ενός Υγιεινού Τρόπου Ζωής (lifestyle). Ως σωστή διατροφή δεν θεωρούμε μόνο το τι βάλουμε στο στόμα μας, αλλά και το πως βοηθούμε το σώμα μας να επεξεργάζεται αυτά τα τρόφιμα και φυσικά το πως να αποβάλει τα είδη επεξεργασμένα από τον οργανισμό υπολείμματα της τροφής. Όπως ίσως έχετε ακούσει η Αγιουρβέδα θεωρείται ότι είναι καθαρά χορτοφαγική. Το ίδιο πιστεύεται από πολλούς και για τον Πυθαγόρα. Λάθος. Υπάρχει και η κρεατοφαγία σε αυτά τα συστήματα. Ειδικά για τους περισσότερους από εμάς που ζουν στον Δυτικό ρυθμό ζωής η κρεατοφαγία ταιριάζει με όλα όσα έχουμε να αντιμετωπίζουμε καθημερινώς χωρίς ποτέ να είναι τίποτε απόλυτο.

Η σημασία της Ολιστικής Διατροφής

Γιατί είναι τόσο σημαντική η Ολιστική Διατροφή?
Η Ολιστική Διατροφή είναι ένα μέρος (σημαντικό) σε οποιοδήποτε πρόγραμμα Ευεξίας, Σωματικής Εναρμόνισης ή ακόμα και αποκατάστασης κάποιας ενεργειακής δυσλειτουργίας στον οργανισμό μας. Οι διάφορες ασθένειες με τις επιμέρους ετικέτες τους στην Κλασσική Ιατρική στην Ολιστική άποψη (Αγιουρβέδα, Θεωρία των 5 στοιχείων, Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική κλπ…) είναι απλά ενεργειακές δυσλειτουργίες στον οργανισμό μας. Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές είμαστε Ενεργειακά Όντα.
Είναι επίσης γνωστό ότι έχουμε τρις εγκέφαλους. Ο Πρώτος εγκέφαλος είναι η καρδιά μας, ο Δεύτερος είναι ο γνωστός εγκέφαλος και ο Τρίτος είναι στο πεπτικό μας σύστημα. Μικροαλλαγές στο πεπτικό μας σύστημα αλλάζουν και την πεπτική χλωρίδα με τον χρόνο. Ως γνωστόν και από επιστημονικές έρευνες η πεπτική μας χλωρίδα είναι και ο δείκτης των παθήσεων που μπορούν να εκδηλωθούν στον οργανισμό μας. Η επιστήμονες τώρα τελευταία μάλιστα θεωρούν ότι και εκφυλιστικές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ έχουν σχέση με την πεπτική μας χλωρίδα.