Ερωτήσεις και απαντήσεις.
Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τον Βιοσυντονισμό

Τι είναι ο Βασικός Μεταβολισμός;
Με απλά λόγια o Βασικός Μεταβολισμός (Resting Metabolic Rate -RMR) είναι οι ελάχιστες θερμίδες που χρειάζεται ο οργανισμός μας, ενώ βρίσκεται σε ηρεμία, προκειμένου να συντηρήσει τις βασικές του λειτουργίες (Λειτουργία της Καρδιάς, της Αναπνοής κ.α ). Υπολογίζεται σε 24ωρη βάση ενώ η μονάδα μέτρησης του είναι η θερμίδα (kcal).
Από ποιούς παράγοντες επηρεάζεται ο Μεταβολισμός;
Ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός, το ίδιο ισχύει και για τον Μεταβολισμό μας. Τι είναι όμως αυτό που καθορίζει τον Μεταβολισμό;
Φύλο. Το φύλο μας επηρεάζει αισθητά τον Βασικό Μεταβολισμό. Οι άντρες έχουν απο τη φύση τους μεγαλύτερο Μεταβολισμό καθώς διαθέτουν περισσότερες μυικές ομάδες.Ηλικία. Η αύξηση της ηλικίας επιδρά αρνητικά στον Μεταβολισμό μας καθώς όσο μεγαλώνουμε αυτός μειώνεται. Μάλιστα έρευνες δείχνουν οτι κάθε 10 χρόνια υπάρχει μείωση της τάξεως του 10%. Για αυτό κρίνεται κρίσιμο σε μικρότερη ηλικία να έχουμε σε υψηλά επίπεδα τον Μεταβολισμό μας.
Γενετικοί Παράγοντες. Θα ήταν αδύνατον οι γενετικοί παράγοντες να μην επηρεάζουν και αυτοί με τη σειρά τους τον Βασικό Μεταβολισμό.
Ορμονικοί Παράγοντες. Οι γυναίκες, είναι περισσότερο από τους άνδρες ορμονό εξαρτημένες πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει υψηλή μεταβολή του Μεταβολισμού προς τα πάνω ή προς τα κάτω όταν στον οργανισμό υπάρχουν ορμονικές διαταραχές.
Βάρος. Η συντήρηση ενός βάρους 100 kg απαιτεί περισσότερες θερμίδες από ότι ενός 60 kg . Οι αυξημένες θερμιδικές ανάγκες όμως σε έναν οργανισμό με υψηλότερο βάρος δεν σημαίνει αυτόματα ότι ο Μεταβολισμός αυτός είναι και γρήγορος!
Άσκηση. Η άσκηση μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην αύξηση του Βασικού Μεταβολισμού. Όσο γυμναζόμαστε διατηρούμε τον Μεταβολισμό μας σε υψηλά επίπεδα λόγω της αύξησης της μυϊκής μας μάζας.
Φαρμακευτικές Αγωγές. Οι έρευνες έχουν καταλήξει πλέον στο συμπέρασμα οτι η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον Μεταβολισμό μας. Δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το αν θα είναι θετική ή αρνητική η επίδραση και για αυτό το λόγο το Τεστ Μεταβολισμού σε αυτές τις ομάδες του πληθυσμού κρίνεται απαραίτητο.
Δυσανεξία Τροφών. Ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έτσι είναι φυσικό να είναι μοναδική και η αντιμετώπιση του κάθε τροφίμου που λαμβάνει. Έχει παρατηρηθεί ότι φαινομενικά αθώες τροφές μπορεί να έχουν σημαντική επίπτωση στη μείωση ή και δυσλειτουργία του Μεταβολισμού μας.
Η πεπτική χλωρίδα. Ίσως ο πιο παραμελημένος παράγοντας στις μέρες μας. Τελευταίες έρευνες προσανατολίζονται στην μεταμόσχευση της εντερικής πανίδας από αδύνατους σε παχύσαρκους. Η σωστή αποτοξίνωση είναι κάτι που παραμελείτε πολύ στην εποχή μας.
Λιπομέτρηση
Λιπομέτρηση. Τι είναι η λιπομέτρηση;
Το σωματικό λίπος έχει άμεση επίδραση στην υγεία του ανθρώπου και η σωστή εκτίμηση του μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς. Σε άτομα με υψηλό ποσοστό λίπους η κύρια διάγνωση είναι η παχυσαρκία ,που αποτελεί μάστιγα της εποχής καθώς σχετίζεται με πολλά μεταβολικά νοσήματα και υψηλή θνησιμότητα. Αντιθέτως όταν τα ποσοστά λίπους ενός ατόμου είναι εξαιρετικά χαμηλά μπορεί να υποδείξει ότι πάσχουν από κάποια άλλη ασθένεια που θα διερευνηθεί με άλλες εξετάσεις.
Το ζύγισμα από μόνο του και ο ΔΜΣ (που είναι η σχέση του βάρους με το τετράγωνο του ύψους), είναι τελείως ανακριβείς δείκτες μέτρησης παχυσαρκίας γιατί μια φόρμουλα δεν κάνει για όλους. Χρειάζεται μέτρηση με το κατάλληλο μηχάνημα για γνωρίζουμε που βρισκόμαστε. Π.Χ. σε αθλητές και αθλούμενους με αναπτυγμένο μυϊκό ιστό, συναντάται αυξημένο σωματικό βάρος αλλά μειωμένο ποσοστό σωματικού λίπους, αλλά και σε ανθρώπους που κάνουν πολύ καθιστική εργασία με ακριβώς τα αντίθετα δεδομένα.
Το ποσοστό λίπους από άνθρωπο σε άνθρωπο διαφέρει ανάλογα με κληρονομικότητα, ορμονικούς παράγοντες, ηλικία, φύλο, φυλή, διατροφή και φυσική δραστηριότητα.
Λιπομέτρηση. Τι δείχνει;
Η λιπομέτρηση είναι η διαδικασία με την οποία μετράμε το ποσοστό λίπους στο σώμα την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Η λιπομέτρηση στο Διαγνωστικό & Θεραπευτικό Κέντρο Υγείας & Εναρμόνισης γίνετε με την μέθοδο της βιοηλεκτρικής αντίστασης. Η βιοηλεκτρική αντίσταση βασίζεται στο γεγονός ότι οι ιστοί του σώματος άγουν το ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο και ακολουθεί το δρόμο με την μικρότερη αντίσταση δηλαδή την ά-λιπη μάζα του σώματος και κατόπιν υπολογίζει το σωματικό λίπος αφαιρώντας την από το συνολικό βάρος.
Λιπομέτρηση. Πως μπορεί να βοηθήσει;
Η λιπομέτρηση πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός προγράμματος διατροφής ή αποτοξίνωσης καθώς τυχαίνει αρκετές φορές να μεταβάλλεται το λίπος προς το καλύτερο (να αυξάνεται ή να μειώνεται ανάλογα την περίσταση) χωρίς να αλλάζει το βάρος προς το στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Πολλές φορές τυχαίνει ένα άτομο να ακολουθεί ικανοποιητικά ένα πρόγραμμα διατροφής ή αποτοξίνωσης για μείωση βάρους ή για λόγους ευεξίας και ενώ το λίπος του μειώνεται το βάρος φαίνεται να μένει σταθερό έως και αυξάνεται ελαφρώς.
Αυτό μπορεί να συμβαίνει πολύ συχνά λόγω μιας μικρής αύξησης των υγρών που μπορεί να υπάρχει στο σώμα και να σχετίζεται με την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας επιτραπέζιου αλατιού, καφεΐνης, αλκοόλ ή ασπαρτάμης, λήψη ορισμένων φαρμάκων (όπως αντισυλληπτικά, κορτιζόνη, αγχολυτικά, αντισταμινικά, αντικαταθλιπτικά) . Σε νεφρικές ασθένειες και ορμονικές διαταραχές που σχετίζονται με τον θυρεοειδή αδένα, τα επινεφρίδια ή το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Στις γυναίκες κατά την έμμηνο ρύση και σε περίπτωση μείωση λήψης πόσιμου νερού.
Συνεπώς η λιπομέτρηση αποτελεί δείκτη για το σωστό τρόπο που ακολουθείτε ένα πρόγραμμα υγείας, για το αν ταιριάζει στο συγκεκριμένο διαιτώμενο, κρούει το καμπανάκι για πολλά επιμέρους προβλήματα αλλά και βοηθάει ψυχολογικά το άτομο να συνεχίσει την προσπάθεια του.
Λιπομέτρηση. Δεν είναι μόνο για αδυνάτισμα.
Αντιστοίχως σημαντική είναι η λιπομέτρηση σε άτομα που επιθυμούν να αυξήσουν το βάρος τους καθώς καλό θα ήταν να υπάρχει ομοιόμορφη αύξηση της λιπώδους και της ά-λιπης μάζας για να υπάρχει ομοιομορφία στο αποτέλεσμα.
Απαραίτητη είναι η λιπομέτρηση και στους αθλούμενους που ακολουθούν προγράμματα διατροφής καθώς πολλές φορές συμβαίνει να μειώνεται η λιπώδης μάζα χωρίς να αλλάζει το βάρος στην ζυγαριά σημαντικά. Αυτό συμβαίνει γιατί αυξάνεται η μυϊκή μάζα κατ’ επέκταση και τα υγρά στον οργανισμό. Το αποτέλεσμα είναι ο όγκος του σώματος να μειώνεται καθώς ο όγκος του λίπους είναι μεγαλύτερος από την αντίστοιχη σε κιλά μυϊκή μάζα.
Συνεπώς το βάρος που πρέπει να χάνεται ακολουθώντας ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής, πρέπει να είναι κυρίως λίπος σε ποσοστό περίπου 90% από το συνολικό βάρος που χάθηκε. Το υπερβολικό λίπος είναι επιβλαβές για την υγεία και τα λιποκύτταρα είναι υπερτροφικά αφού μπορούν να αναπτυχθούν απεριόριστα .Ενώ η μείωση της μυϊκής μάζας συνεπάγεται αδυναμία, πολλές φορές αναιμία και μείωση του μεταβολικού ρυθμού καθώς αποτελεί ενεργειακό υπόστρωμα. Και η λιπομέτρηση είναι η μέθοδος που μας βοηθά να το διερευνήσουμε.
Τι περιλαμβάνει η εξέταση Τεστ μεταβολισμού λιπομέτρηση;
Την Μεταβολική σας ηλικία.
Βασικός Μεταβολισμός σε Kcal.
Ημερήσια θερμιδική πρόσληψη σε Kcal.
Το βάρος μας. (μόνο εάν το επιθυμείτε. Δεν βλέπετε τίποτα στην ζυγαριά, μόνο στον υπολογιστή φαίνεται).
Πόσες Θερμίδες χρειάζεται ημερησίως ο οργανισμός μας για την βασική του λειτουργία.
Ανάλυση σωματικού λίπους.
Σπλαχνικό λίπος.
BMI ανάλυση.
Άλιπη μάζα.
Μυϊκή μάζα.
Οστική μάζα.
Σωματικά υγρά.
Οι εξετάσεις είναι τελείως ανώδυνες.
Τι πρέπει να κάνω τη μέρα της μέτρησης
Όπως τα περισσότερα τεστ, υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε, για να επιτύχετε μια ακριβέστερη μέτρηση για την λειτουργία του μεταβολισμού σας. Έτσι, τη συγκεκριμένη μέρα που έχετε συμφωνήσει για την εξέταση, βεβαιωθείτε ότι:
Μη φάτε ή πιείτε τίποτα άλλο εκτός από νερό, τουλάχιστον 4 ώρες πριν τη μέτρηση.
Μην καπνίσετε, μην καταναλώσετε καφεΐνη, συμπληρώματα διατροφής, φάρμακα που περιέχουν εφεδρίνη, ψευδοεφεδρίνη, τουλάχιστον 4 ώρες πριν από τη μέτρηση.
Μην καταναλώσετε αλκοολούχα ποτά 12 ώρες πριν.
Μην ασκήστε (αεροβική ή ασκήσεις αντοχής) για τουλάχιστον 8 ώρες πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού σας.
Το Τεστ Μεταβολισμού Λιπομέτρηση είναι καλό να συνοδεύετε με το Τεστ Τροφικής Δυσανεξίας και Έλεγχο Πεπτικού.
Το Τεστ Δυσανεξίας δεν είναι αναγνωρισμένη εξέταση από το Ελληνικό υπουργείο υγείας, τον Ελληνικό Ιατρικό σύλλογο και ούτε από τον διατροφολογικό σύλλογο.