Tel: 211 110 3536

Kin: 6949392750

Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις
για τον Βιοσυντονισμό

Παρενέργειες Φαρμάκων. “Παρακεταμόλη”.

Αντιβιοτικά, Ολιστική Υγεία-Εναρμόνιση | 0 Σχόλια

[php snippet=7]

Είναι πραγματικά άγνωστο πόσες παρενέργειες μπορεί να έχει ένα φάρμακο.

Αυτός είναι και ο λόγος που μετά την έγκριση νέων φαρμάκων, αρχίζει η επονομαζόμενη φαρμακοεπαγρύπνηση, δηλαδή η υποχρεωτική δήλωση από τους γιατρούς στις υγειονομικές αρχές κάθε τυχόν ανεπιθύμητης ενέργειας ή προβλήματος εξαιτίας τους.

Η αναγλητική ουσία παρακεταμόλη (ή αλλιώς ακεταμινοφαίνη) ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο απόκτησης παιδιού με σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, όταν λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αποφαίνεται διεθνής επιστημονική ομάδα σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA Pediatrics.

Το σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας είναι μια νευρο-συμπεριφορική διαταραχή άγνωστης αιτιολογίας, από την οποία πάσχει το 5% των παιδιών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Ζεγιάν Λιού από το Τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, επισημαίνουν βέβαια ότι θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες επί του θέματος ώστε να επιβεβαιωθούν τα αρχικά συμπεράσμα. Ωστόσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η παρακεταμόλη να αποτελεί μια νέα αιτία της ραγδαίας αύξησης των περιστατικών του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, παγκοσμίως.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, η μελέτη έρχεται να ανατρέψει την μέχρι σήμερα εδραιωμένη αντίληψη ότι λήψη παρακεταμόλης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλής και δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία της μητέρας και του κυοφορούμενου εμβρύου.

Οι Δανοί και Αμερικανοί ερευνητές όμως, μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 64.000 γυναίκες, από τις οποίες περισσότερες από τις μισές ανέφεραν ότι πήραν παρακεταμόλη τουλάχιστον μια φορά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες αυτές είχαν κατά μέσο όρο 37% μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν παιδί, που κάποια στιγμή αργότερα θα διαγιγνωσκόταν με ελλειμματική προσοχή και υπερκινητικότητα.

Σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είχαν πάρει παρακεταμόλη κατά την εγκυμοσύνη, όσες είχαν κάνει χρήση, είχαν 29% μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν παιδί, που αργότερα θα έπαιρνε φαρμακευτική αγωγή για την διαχείριση του συνδρόμου και 13% μεγαλύτερη πιθανότητα το παιδί έως την ηλικία των επτά ετών να είχε εμφανίσει συμπεριφορές που εμπίπτουν στον σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και προηγούμενη έρευνα είχε δώσει ενδείξεις ότι η εν λόγω αναλγητική ουσία μπορεί να διαταράξει τη φυσιολογική ορμονική λειτουργία και να επιδράσει αρνητικά στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του εμβρύου.

Επιστήμονες, που δεν συμμετείχαν στη νέα μελέτη, επισημαίνουν πως αυτά τα ευρήματα της νέας μελέτης δεν αποδεικνύουν ότι η λήψη παρακεταμόλης όντως προκαλεί σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, απλώς αναδεικνύουν μια προκαταρκτική συσχέτιση, η οποία όμως θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από μελλοντικές έρευνες.

«Τα ευρήματα από αυτή τη μελέτη πρέπει να ερμηνευθούν με επιφυλακτικότητα και δεν πρέπει να επιφέρουν αλλαγές στην καθιερωμένη πρακτική», σχολιάζουν σε συνοδευτικό άρθρο στο ίδιο επιστημονικό έντυπο ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κάρντιφ της Ουαλίας, με επικεφαλής την Δρ Μίριαμ Κούπερ. «Όμως δείχνουν την σημασία που έχει να μην θεωρούμε δεδομένη την ασφάλεια ενός φαρμάκου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης», υπογραμμίζουν προσθέτοντας ότι οι λόγοι για τους οποίους οι έγκυες γυναίκες έπαιρναν τα παυσίπονα (και όχι αυτά τα ίδια), μπορεί να έπαιξαν ρόλο στην αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας στα παιδιά τους.

Ας μην ξεχνάμε ότι στις Ολιστικές – Εναλλακτικές Θεραπείες μπορούν να αντιμετωπιστούν πολλά περιστατικά χωρίς παρενέργειες. Η Ρεφλεξολογία, Ομοιοπαθητική, Βελονισμός, Ωτοβελονισμός, Βιοσυντονισμός έχουν καταπληκτικά αποτελέσματα. Η υγεία μας είναι πολύ σημαντική για να μην προσέχουμε τις παρενέργειες των φαρμάκων.