Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική
Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική

Τα Πρωτόζωα επηρεάζουν – ελέγχουν το νού του ξενιστή.

Επηρεάζουν οι σκέψεις και τα συναισθήματα την υγεία μας?

Τι λένε πρόσφατες έρευνες? …
Για να δούμε τι σχέση έχουν οι Ασθένειες Παθήσεις και Συναισθήματα …

Η επιρροή του παρασίτου Toxoplasma gondii στον εγκέφαλο

Η νέα έρευνα με επικεφαλής μια ομάδα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία αποκαλύπτει για πρώτη φορά, τι επιπτώσεις δημιουργει στον εγκέφαλο, αυτό το κοινό “παράσιτο” Toxoplasma gondii. Η μελέτη είναι σημαντική υπό το φως των πρόσφατων παρατηρήσεων που συνδέουν το “παράσιτο” Toxoplasma gondii στην ανάληψη κινδύνων και άλλες ανθρώπινες συμπεριφορές, όπως και άλλους συνδυασμούς με ψυχικές ασθένειες.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στη εφημερίδα PLoS Pathogens.

Μερικά πρωτόζωα, όπως το Toxoplasma gondii, έχουν την ιδιότητα να μολύνουν τον εγκέφαλο του οργανισμού που προσβάλλουν, με συνέπεια τη διατάραξη της λειτουργίας του. Κύριος ξενιστής αυτού του τοξοπλάσματος είναι η γάτα απ’ όπου μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο.

Η πλύση εγκεφάλου των διαφημιστικών μηνυμάτων δεν είναι τίποτα αναφέρει δημοσίευμα του Scientific American μπροστά στη «χειραγώγηση» εγκεφάλου από το πρωτόζωο Toxoplasma gondii. Ο μονοκύτταρος αυτός οργανισμός -ένα απο τα πιο διαδεδομένα παρασιτικά πρωτόζωα- μπορεί να «τροποποιήσει» τη λειτουργία του εγκεφάλου του ξενιστή στον οποίο «φιλοξενείται».

Το πρωτόζωο Toxoplasma gondii μπορεί να επιβιώσει σε όλα τα θηλαστικά, αναπαράγεται όμως μόνο μέσα στο εντερικό σύστημα της γάτας και μερικών άλλων αιλουροειδών. Μπορεί να προσβάλλει όλα τα είδη ζώων αλλά και τον άνθρωπο και αποικίζει σε όλους του ιστούς με ιδιαίτερη όμως προτίμηση τον μυϊκό και το νευρικό ιστό. Μολύνει τους μύες του εγκεφάλου προκειμένου να ξεφύγει επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος του ξενιστή.

Στην αρχή παραμένει αδρανές ως κύστη περιβεβλημένη από σκληρό κυτταρικό τοίχωμα, πρόκειται για το λεγόμενο στάδιο της τοξοπλάσμωσης. Έπειτα μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου καθιστώντας τον αντιπαραγωγικό για την επιβίωσή του. Μοιάζει δηλαδή με ιό που προσβάλλει Η/Υ, διεισδύει στο νευρικό σύστημα του εγκεφάλου και αλλάζει την «καλωδίωση» του συστήματος.

Τα ποντίκια, για παράδειγμα, έχουν ενστικτώδη φόβο για τις γάτες που φαίνεται και στην αποφυγή σημείων όπου οσφρίζονται ούρα γάτας. Ο φόβος αυτός φαίνεται να αδρανεί μετά απο μόλυνση από το πρωτόζωo Toxoplasma gondii. Πρόκειται για μια «αλλαγή» λειτουργίας του συστήματος του εγκεφάλου τους που φυσικά τους κάνει εύκολα πλέον θηράματα για τις γάτες. Με αυτό τον τρόπο, το πρωτόζωo T gondii πετυχαίνει την «είσοδό» του στον οργανισμό της γάτας προκειμένου και να ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του.

Άλλες μελέτες σχετικές με το πρωτόζωο Toxoplasma gondii

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος του Archives of Psychiatry τον Ιούλιο του 2012, ερευνητές από το Statens Serum Institut της Δανίας και το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στις ΗΠΑ , διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που φέρουν αντισώματα IgG στο Toxoplasma gondii κατά τον τοκετό έχουν υψηλότερο κίνδυνο αυτοτραυματισμού ή αυτοκτονία αργότερα .
Άλλες μελέτες έχουν βρει σχιζοφρένεια, κατάθλιψη , αυξημένο άγχος και άλλες ψυχικές ασθένειες να είναι πιο συχνές σε άτομα με τοξοπλάσμωση, και υπάρχουν επίσης ενδείξεις που να υποδηλώνουν ότι η λοίμωξη από το παράσιτο συνδέεται με περισσότερη εξωστρέφια , επιθετική και ριψοκίνδυνη συμπεριφορά.
Ενώ μια τέτοια περιγραφή ακούγεται ανησυχητική, μελέτη ανώτερου συντάκτη Antonio Barragan , ερευνητή στο Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων Ιατρικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα και το Σουηδικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων , λέει :
“Την ίδια στιγμή, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι άνθρωποι έχουν ζήσει με αυτό το παράσιτο για πολλές χιλιετίες , έτσι και οι σημερινοί φορείς του πρωτόζωο Toxoplasma gondii δεν χρειάζεται να ανησυχεί ιδιαίτερα.”

Κύρια πηγή μετάδοσης αυτού του πρωτόζωου Toxoplasma gondii στον άνθρωπο είναι απο κατοικίδια ζώα. Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί με κατάποση κύστεων του παρασίτου από κόπρανα γάτας που έχουν βρεθεί στα χέρια του αλλά και με τη βρώση ατελώς ψημένου χοιρινού κρέατος που περιέχει μολυσματικές κύστεις.

Έρευνα γιατί οι δίαιτες αποτυγχάνουν;

Έρευνα γιατί οι δίαιτες αποτυγχάνουν;

Η Tracy Bale και οι συνεργάτες της υπέθεσαν ότι η διαδικασία μιας δίαιτας κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς στο...

Ολιστική προσέγγιση

Ολιστική προσέγγιση

Η Ολιστική προσέγγιση του ασθενούς. Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι...

Tel 6949392750

Απο κινητό πατήστε για κλήση.

From mobile Click To Call.