Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική
Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική

ΔείτεΟλιστικό Αδυνάτισμα

Οι δίαιτες γνωρίζουμε πλέον ότι δεν αποδίδουν. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι μόνο το 5% των ανθρώπων που ακολουθούν κάποια δίαιτα καταφέρνουν να χάσουν βάρος. Μήπως ήρθε η ώρα να εξετάσετε το ενδεχόμενο ότι το χάσιμο βάρους δεν είναι μόνο το τι τρώμε??? Τι συμβαίνει και αδυνατούμε να φτάσουμε στους στόχους μας??? 

Η επιρροή του παρασίτου Toxoplasma gondii στον εγκέφαλο

Η νέα έρευνα με επικεφαλής μια ομάδα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία αποκαλύπτει για πρώτη φορά, τι επιπτώσεις δημιουργει στον εγκέφαλο, αυτό το κοινό “παράσιτο” Toxoplasma gondii. Η μελέτη είναι σημαντική υπό το φως των πρόσφατων παρατηρήσεων που συνδέουν το “παράσιτο” Toxoplasma gondii στην ανάληψη κινδύνων και άλλες ανθρώπινες συμπεριφορές, όπως και άλλους συνδυασμούς με ψυχικές ασθένειες.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στη εφημερίδα PLoS Pathogens.

Μερικά πρωτόζωα, όπως το Toxoplasma gondii, έχουν την ιδιότητα να μολύνουν τον εγκέφαλο του οργανισμού που προσβάλλουν, με συνέπεια τη διατάραξη της λειτουργίας του. Κύριος ξενιστής αυτού του τοξοπλάσματος είναι η γάτα απ’ όπου μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο.

Η πλύση εγκεφάλου των διαφημιστικών μηνυμάτων δεν είναι τίποτα αναφέρει δημοσίευμα του Scientific American μπροστά στη «χειραγώγηση» εγκεφάλου από το πρωτόζωο Toxoplasma gondii. Ο μονοκύτταρος αυτός οργανισμός -ένα απο τα πιο διαδεδομένα παρασιτικά πρωτόζωα- μπορεί να «τροποποιήσει» τη λειτουργία του εγκεφάλου του ξενιστή στον οποίο «φιλοξενείται».

Το πρωτόζωο Toxoplasma gondii μπορεί να επιβιώσει σε όλα τα θηλαστικά, αναπαράγεται όμως μόνο μέσα στο εντερικό σύστημα της γάτας και μερικών άλλων αιλουροειδών. Μπορεί να προσβάλλει όλα τα είδη ζώων αλλά και τον άνθρωπο και αποικίζει σε όλους του ιστούς με ιδιαίτερη όμως προτίμηση τον μυϊκό και το νευρικό ιστό. Μολύνει τους μύες του εγκεφάλου προκειμένου να ξεφύγει επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος του ξενιστή.

Στην αρχή παραμένει αδρανές ως κύστη περιβεβλημένη από σκληρό κυτταρικό τοίχωμα, πρόκειται για το λεγόμενο στάδιο της τοξοπλάσμωσης. Έπειτα μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου καθιστώντας τον αντιπαραγωγικό για την επιβίωσή του. Μοιάζει δηλαδή με ιό που προσβάλλει Η/Υ, διεισδύει στο νευρικό σύστημα του εγκεφάλου και αλλάζει την «καλωδίωση» του συστήματος.

Τα ποντίκια, για παράδειγμα, έχουν ενστικτώδη φόβο για τις γάτες που φαίνεται και στην αποφυγή σημείων όπου οσφρίζονται ούρα γάτας. Ο φόβος αυτός φαίνεται να αδρανεί μετά απο μόλυνση από το πρωτόζωo Toxoplasma gondii. Πρόκειται για μια «αλλαγή» λειτουργίας του συστήματος του εγκεφάλου τους που φυσικά τους κάνει εύκολα πλέον θηράματα για τις γάτες. Με αυτό τον τρόπο, το πρωτόζωo T gondii πετυχαίνει την «είσοδό» του στον οργανισμό της γάτας προκειμένου και να ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του.

Άλλες μελέτες σχετικές με το πρωτόζωο Toxoplasma gondii

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος του Archives of Psychiatry τον Ιούλιο του 2012, ερευνητές από το Statens Serum Institut της Δανίας και το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στις ΗΠΑ , διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που φέρουν αντισώματα IgG στο Toxoplasma gondii κατά τον τοκετό έχουν υψηλότερο κίνδυνο αυτοτραυματισμού ή αυτοκτονία αργότερα .
Άλλες μελέτες έχουν βρει σχιζοφρένεια, κατάθλιψη , αυξημένο άγχος και άλλες ψυχικές ασθένειες να είναι πιο συχνές σε άτομα με τοξοπλάσμωση, και υπάρχουν επίσης ενδείξεις που να υποδηλώνουν ότι η λοίμωξη από το παράσιτο συνδέεται με περισσότερη εξωστρέφια , επιθετική και ριψοκίνδυνη συμπεριφορά.
Ενώ μια τέτοια περιγραφή ακούγεται ανησυχητική, μελέτη ανώτερου συντάκτη Antonio Barragan , ερευνητή στο Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων Ιατρικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα και το Σουηδικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων , λέει :
“Την ίδια στιγμή, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι άνθρωποι έχουν ζήσει με αυτό το παράσιτο για πολλές χιλιετίες , έτσι και οι σημερινοί φορείς του πρωτόζωο Toxoplasma gondii δεν χρειάζεται να ανησυχεί ιδιαίτερα.”

Κύρια πηγή μετάδοσης αυτού του πρωτόζωου Toxoplasma gondii στον άνθρωπο είναι απο κατοικίδια ζώα. Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί με κατάποση κύστεων του παρασίτου από κόπρανα γάτας που έχουν βρεθεί στα χέρια του αλλά και με τη βρώση ατελώς ψημένου χοιρινού κρέατος που περιέχει μολυσματικές κύστεις.

Αποποίηση νομικής ευθύνης:
Ως υπηρεσία προς τους αναγνώστες μας, η Ολιστική υγεία Εναρμόνιση παρέχει πρόσβαση σε πληροφορίες και νέες έρευνες.
Κανένα περιεχόμενο σε αυτόν τον ιστότοπο, ανεξαρτήτως ημερομηνίας, δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της άμεσης ιατρικής συμβουλής από τον γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο κλινικό ιατρό.

Ενδιαφέροντα Άρθρα

 

Ολιστική Προσέγγιση

Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι τι ασθένεια έχει ο άνθρωπος.

Δείτε το Άρθρο…

Το κρυφό μήνυμα της ασθένειας

«Πριν λοιπόν θεραπεύσεις κάποιον, ρώτησε τον εαν είναι πρόθυμος να αφήσει όλα εκείνα που τον κάνουν να αρρωσταίνει» Ιπποκράτης.

Δείτε το Άρθρο…

Σοφές Αλήθειες

«Κάθε ασθένεια ξεκινά πρώτα από την ψυχή
και στη συνέχεια καταλήγει στο σώμα»
Ιπποκράτης

Ανοιχτή πρόσκληση

Ένα ενδιαφέρον Ολιστικό πρόγραμμα για όλους.
Δωρεάν συμμετοχή. Δείτε εδώ…

Νικόλαος, Στεργιόπουλος

Κάλλιον του Θεραπεύειν το προλαμβάνειν

Social Media

 

Related Posts

Καφές Οφέλη και παρενέργειες

Καφές Οφέλη και παρενέργειες

Οι λάτρεις του καφέ σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι πίνουν το αγαπημένο τους πρωινό ρόφημα, πιθανώς δεν σκέφτονται τα οφέλη ή τους κινδύνους για την υγεία τους. Και όμως, αυτό το ρόφημα έχει αποτελέσει αντικείμενο μιας μακράς ιστορίας συζητήσεων.

Ευγνωμοσύνη. Τα οφέλη και πώς να την εξασκήσετε

Ευγνωμοσύνη. Τα οφέλη και πώς να την εξασκήσετε

Η ευγνωμοσύνη περιλαμβάνει την εκδήλωση εκτίμησης για τα πράγματα στη ζωή που έχουν νόημα ή αξία για εσάς. Το να αφιερώνετε από ένα έως και 10 λεπτά την ημέρα για να παρατηρήσετε και να αναγνωρίσετε τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες κάθε μέρα μπορεί να φωτίσει την προοπτική σας, να ενισχύσει τη διάθεσή σας και να σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο θετικοί μπροστά στις προκλήσεις της ζωής.

Ολιστική προσέγγιση

Ολιστική προσέγγιση

Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι τι ασθένεια έχει ο άνθρωπος.

Αλλάξτε χέρια για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας

Αλλάξτε χέρια για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας

Η Kaja Nordengen, ειδικός νευρολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Your Superstar Brain, εξηγεί πώς ο εγκέφαλός σας ελέγχει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες και πώς μπορείτε να ανταλλάξετε χέρια για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας.

Η σχέση Νου και Eγκεφάλου. Μια Κβαντική Θεωρία

Η σχέση Νου και Eγκεφάλου. Μια Κβαντική Θεωρία

Μια νέα Κβαντική Θεωρία σχετικά με τη τοποθεσία του Νου.
Η σχέση μεταξύ του Νου και του εγκεφάλου είναι ένα μυστήριο που είναι κεντρικό για το πώς κατανοούμε την ίδια την ύπαρξή μας ως αισθανόμενα όντα.