Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική
Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική

Η Kaja Nordengen, ειδικός νευρολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Your Superstar Brain, εξηγεί πώς ο εγκέφαλός σας ελέγχει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες και πώς μπορείτε να ανταλλάξετε χέρια για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας.

Δείτε τις έρευνες εδώ…

Ποια πλευρά του εγκεφάλου χρησιμοποιείτε;

Ο εγκέφαλος χωρίζεται στον αριστερό εγκέφαλο και στον δεξιό εγκέφαλο, ο καθένας με τη δική του κύρια αποστολή. Ο δεξιός εγκέφαλος ελέγχει την αριστερή πλευρά του σώματος και αντίστροφα. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα κυρίαρχο χέρι που χρησιμοποιούν, για παράδειγμα, όταν γράφουν. Αυτό είναι συχνά το δεξί χέρι. Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους τα χέρια μοιάζουν ίδια, με τους ίδιους μύες και τα ίδια σκελετικά μέρη. Παρ’ όλα αυτά, λειτουργούν διαφορετικά, απλώς επειδή ο εγκέφαλος τα ελέγχει διαφορετικά. Περίπου το ένα τοις εκατό των ανθρώπων μπορούν να χρησιμοποιούν και να γράφουν εξίσου καλά και με τα δύο χέρια. Αυτό ονομάζεται αμφιδέξιότητα. Είναι άλλο πράγμα να γεννιέσαι με αυτή – αυτό θα μπορούσε να πει κάτι για την κατανομή των καθηκόντων μεταξύ των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου γενικά – και άλλο πράγμα να εξασκείς τον εγκέφαλό σου για να την μάθεις.

Αλλάξτε χέρια για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας

Σε άτομα που εκτελούν εργασίες που απαιτούν ανώτερες λεπτές κινητικές δεξιότητες τόσο στο δεξί όσο και στο αριστερό χέρι, όπως ορισμένοι μουσικοί, μπορούμε να δούμε ανάπτυξη στον εγκεφαλικό φλοιό που ελέγχει το μη κυρίαρχο χέρι. Η δέσμη ινών που συνδέει τα δύο ημισφαίρια, που ονομάζεται corpus callosum, είναι επίσης φυσικά παχύτερη. Δεν έχουν όλοι τον χρόνο ή την επιθυμία να παίξουν ένα μουσικό όργανο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εξασκήσουμε τις λεπτές κινητικές δεξιότητες του μη κυρίαρχου χεριού μας.

Αν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το μη κυρίαρχο χέρι (το αριστερό για τους δεξιόχειρες και το δεξί για τους αριστερόχειρες) σε εργασίες ρουτίνας, όπως το ξύρισμα, το μακιγιάζ, το βούρτσισμα των δοντιών, ο χειρισμός του ποντικιού ή του τηλεχειριστηρίου, στην πραγματικότητα είναι ο εγκέφαλος που ασκείτε και όχι το χέρι. Αν και λίγοι άνθρωποι γεννιούνται με την ικανότητα να ελέγχουν τις λεπτές κινητικές δεξιότητες και των δύο χεριών, μπορείτε να ασκηθείτε για να μάθετε να χρησιμοποιείτε και τα δύο χέρια.

Ορισμένοι αριστερόχειρες, και ιδιαίτερα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αριστερόχειρες, έχουν αναγκαστεί, άμεσα ή έμμεσα, να μάθουν αυτές τις λεπτές κινητικές δεξιότητες στο μη κυρίαρχο χέρι. Σε πολλές γλώσσες, μπορούμε να δούμε ποιο χέρι έπρεπε να χρησιμοποιηθεί. Στα νορβηγικά, το να είσαι αριστερόχειρας ονομαζόταν “wrong-handed” και στα αγγλικά, το συνώνυμο για το σωστό είναι “right”. Η αμφιδεξιότητα, η ικανότητα να χρησιμοποιείτε και τα δύο χέρια εξίσου καλά, σημαίνει “και τα δύο σωστά”. Παλαιότερα, πολλοί αριστερόχειρες μαθητές αναγκάζονταν να γράφουν με το δεξί τους χέρι και υπήρχαν λίγες εναλλακτικές λύσεις σε εργαλεία προσαρμοσμένα για δεξιόχειρες. Σήμερα, οι άνθρωποι είναι πολύ πιο ανοιχτόμυαλοι και διαλλακτικοί απέναντι στην αριστεροχειρία, αν και βλέπουμε ακόμα κάποια απομεινάρια της παλιάς στάσης.

Διάσημοι εγκέφαλοι με ανώτερες κινητικές δεξιότητες

Υπάρχουν πολυάριθμοι σπουδαίοι άνθρωποι που εκπαιδεύτηκαν ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν και τα δύο χέρια: Ο Tesla έγραφε και με τα δύο χέρια. Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι έμαθε να ζωγραφίζει και με τα δύο χέρια μετά από έναν τραυματισμό του δεξιού του χεριού όταν ήταν μικρό παιδί. Αλλά δεν είναι μόνο οι ακαδημαϊκοί ή οι καλλιτέχνες που επωφελούνται από τη χρήση και των δύο πλευρών του εγκεφάλου για τις λεπτές κινητικές δεξιότητες. Και δεν είναι μόνο τα χέρια που μετράνε. Ο Ρονάλντο είναι ένας ποδοσφαιριστής με δεξί πόδι που έχει μάθει να χρησιμοποιεί εξίσου καλά το αριστερό του πόδι.

Μπαίνουμε σε μια εποχή κατά την οποία ο γραφικός χαρακτήρας γίνεται όλο και λιγότερο σημαντικός, επομένως και το ποιο χέρι χρησιμοποιείτε για να γράψετε γίνεται επίσης λιγότερο σημαντικό. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να μπορούν να χρησιμοποιούν τόσο το κυρίαρχο όσο και το μη κυρίαρχο χέρι τους- για παράδειγμα, όταν πληκτρολογούν στο πληκτρολόγιο ή όταν κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά και στη μουσική και στον αθλητισμό. Βλέποντας πόσο πολύ ο da Vinci, ο Ronaldo και άλλοι μπόρεσαν να εκπαιδευτούν είναι πολύ ενθαρρυντικό και εμπνευσμένο.

Γιατί λοιπόν να μην εξασκήσετε το μυαλό σας, ξεκινόντας απόψε μια νέα συνήθεια, όπως το να βουρτσίζετε τα δόντια σας με το αριστερό σας χέρι;

Έρευνες σχετικά …

Έρευνα 01

Study by Roger Sperry (1960s): Roger Sperry, a neuropsychologist, conducted a series of studies on patients who had undergone surgery to treat epilepsy. He found that the left and right hemispheres of the brain have different functions, and that people who use both sides of their brain tend to be more creative and have better problem-solving skills.

Έρευνα 02

Study by Michael Gazzaniga (1970s): Michael Gazzaniga, a student of Roger Sperry, continued his work and found that the two hemispheres of the brain communicate with each other through the corpus callosum, a thick band of nerve fibers. He also found that people who use both sides of their brain tend to be better at multitasking.

Έρευνα 03

Study by John W. Santrock (2008): John W. Santrock, a psychologist, conducted a study on college students to investigate the effects of using both sides of the brain. He found that students who were exposed to activities that required the use of both sides of their brain, such as playing musical instruments or practicing martial arts, had higher scores on cognitive tests.

Έρευνα 04

Study by Kathleen Scalise (2010): Kathleen Scalise, a professor of education, conducted a study on elementary school students to investigate the effects of using both sides of the brain on reading skills. She found that students who were exposed to activities that required the use of both sides of their brain, such as drawing or playing games that required strategic thinking, had higher scores on reading tests.

Έρευνα 05

Study by Christelle Declercq and colleagues (2017): Christelle Declercq and colleagues conducted a study on stroke patients to investigate the effects of using both sides of the brain on motor recovery. They found that patients who performed activities that required the use of both sides of their brain, such as playing bimanual games or performing bilateral arm training exercises, had better motor recovery than those who did not.

Συνολικά, οι μελέτες αυτές υποδηλώνουν ότι η χρήση και των δύο πλευρών του εγκεφάλου μπορεί να βελτιώσει την εγκεφαλική λειτουργία σε διάφορους τομείς, όπως η δημιουργικότητα, η επίλυση προβλημάτων, η πολυπραγμοσύνη, οι γνωστικές δεξιότητες, οι δεξιότητες ανάγνωσης και η κινητική αποκατάσταση. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που διέπουν αυτές τις επιδράσεις και για την ανάπτυξη αποτελεσματικών παρεμβάσεων για την προώθηση της χρήσης και των δύο πλευρών του εγκεφάλου.

Αποποίηση νομικής ευθύνης:
Ως υπηρεσία προς τους αναγνώστες μας, η Ολιστική υγεία Εναρμόνιση παρέχει πρόσβαση σε πληροφορίες και νέες έρευνες.
Κανένα περιεχόμενο σε αυτόν τον ιστότοπο, ανεξαρτήτως ημερομηνίας, δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της άμεσης ιατρικής συμβουλής από τον γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο κλινικό ιατρό.

Ενδιαφέροντα Άρθρα

 

Ολιστική Προσέγγιση

Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι τι ασθένεια έχει ο άνθρωπος.

Δείτε το Άρθρο…

Το κρυφό μήνυμα της ασθένειας

«Πριν λοιπόν θεραπεύσεις κάποιον, ρώτησε τον εαν είναι πρόθυμος να αφήσει όλα εκείνα που τον κάνουν να αρρωσταίνει» Ιπποκράτης.

Δείτε το Άρθρο…

Σοφές Αλήθειες

“Everything you know about the universe and its laws is more than likely to be 99.99 percent wrong.”
—FRED ALAN WOLF, PH.D., AMERICAN QUANTUM PHYSICIST

Ανοιχτή πρόσκληση

Ένα ενδιαφέρον Ολιστικό πρόγραμμα για όλους.
Δωρεάν συμμετοχή. Δείτε εδώ…

Νικόλαος, Στεργιόπουλος

Κάλλιον του Θεραπεύειν το προλαμβάνειν

Social Media

 

Related Posts

Καφές Οφέλη και παρενέργειες

Καφές Οφέλη και παρενέργειες

Οι λάτρεις του καφέ σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι πίνουν το αγαπημένο τους πρωινό ρόφημα, πιθανώς δεν σκέφτονται τα οφέλη ή τους κινδύνους για την υγεία τους. Και όμως, αυτό το ρόφημα έχει αποτελέσει αντικείμενο μιας μακράς ιστορίας συζητήσεων.

Ενσυνείδητη διατροφή

Ενσυνείδητη διατροφή

Τι είναι η ενσυνείδητη διατροφή; Η ιδέα της ενσυνειδητότητας δεν είναι καινούργια, αλλά σίγουρα αυξάνεται σε δημοτικότητα. Η ενσυνειδητότητα μπορεί να οριστεί ως μια "ποιότητα της συνείδησης που χαρακτηρίζεται από συνεχή προσοχή ή καλύτερα παρατήρηση στις εμπειρίες,...

Ευγνωμοσύνη. Τα οφέλη και πώς να την εξασκήσετε

Ευγνωμοσύνη. Τα οφέλη και πώς να την εξασκήσετε

Η ευγνωμοσύνη περιλαμβάνει την εκδήλωση εκτίμησης για τα πράγματα στη ζωή που έχουν νόημα ή αξία για εσάς. Το να αφιερώνετε από ένα έως και 10 λεπτά την ημέρα για να παρατηρήσετε και να αναγνωρίσετε τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες κάθε μέρα μπορεί να φωτίσει την προοπτική σας, να ενισχύσει τη διάθεσή σας και να σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο θετικοί μπροστά στις προκλήσεις της ζωής.

Ολιστική προσέγγιση

Ολιστική προσέγγιση

Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι τι ασθένεια έχει ο άνθρωπος.

Κοινωνική απομονώση κίνδυνος υγείας

Κοινωνική απομονώση κίνδυνος υγείας

Η κοινωνική απομόνωση έχει συνδεθεί άμεσα με δομικές αλλαγές στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι κοινωνικά απομονωμένοι άνθρωποι έχουν 26% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια αργότερα στη ζωή τους.