Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική
Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική

Η Tracy Bale και οι συνεργάτες της υπέθεσαν ότι η διαδικασία μιας δίαιτας κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς στο χρόνιο στρες της καθημερινής ζωής, κάνοντας ακόμα και τον πιο δυνατό χαρακτήρα να λαχταρά μια κούπα παγωτό ή μια μυρωδάτη πίτσα απ όλα. Αν και ένα ζεστό φοντάν δεν θα προκαλέσει καμμιά σημαντική αύξηση βάρους, το επίμονο στρες μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο μοτίβου διατροφής όπως έντονο φαγοπότι ή σε τροφές υψηλών θερμίδων (γλυκά κλπ) που θα αναιρέσει όλη την προηγούμενη απώλεια βάρους.

Για να ελέγξουν την υπόθεσή τους, οι ερευνητές μείωσαν την ημερήσια πρόσληψη τροφής στα ποντίκια κατά 25% για 3 εβδομάδες, έως ότου τα τρωκτικά είχαν χάσει περίπου το 10% έως 15% του αρχικού σωματικού τους βάρους. Αυτό το σχήμα προσομοιώνει μια μέτρια δίαιτα και μέτρια απώλεια βάρους στους ανθρώπους. Μετά από έκθεση σε ήπιες μορφές στρες, όπως δυνατούς θορύβους, τα πεινασμένα ποντίκια είχαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα τους. Και τα επίπεδα κορτιζόλης τους παρέμειναν υψηλότερα περισσότερο από ό,τι στα ποντίκια ελέγχου. Αυτό δείχνει ότι τα ποντίκια που έκαναν δίαιτα ήταν πιο αγχωμένα και χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να ηρεμήσουν.

Στη συνέχεια, τα ποντίκια αφέθηκαν να επιστρέψουν στα αρχικά σωματικά τους βάρη για να μιμηθούν τη δίαιτα γιο-γιο,  όπως όταν οι άνθρωποι χάνουν και ανακτούν βάρος επανειλημμένα. Αφού έτρωγαν τυπική εργαστηριακή τροφή για 1 εβδομάδα, τα ποντίκια υποβλήθηκαν και πάλι σε μια σειρά ήπιων τεστ άγχους για να μιμηθούν τα σκαμπανεβάσματα της καθημερινής ζωής. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Neuroscience, αποκαλύπτει ότι όσα είχαν περάσει από πρόγραμμα δίαιτας παρέμειναν πιο ευαίσθητα στο στρες από εκείνα που δεν έκαναν πρόγραμμα διατροφής .
Επίσης ήταν πιο πιθανό να τρώνε μεγάλες ποσότητες τροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όταν ήταν υπό πίεση.

Ακόμη και αυτή η σύντομη, σχετικά ήπια μείωση της τροφής είχε ως αποτέλεσμα μακροπρόθεσμες αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Τα ποντίκια που έκαναν δίαιτα είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης που διεγείρει την απελευθέρωση κορτιζόλης, υποδεικνύοντας υψηλότερη ευαισθησία στο στρες. Αυτά τα ποντίκια είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα ορμονών που διεγείρουν την όρεξη μετά από έκθεση σε τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Έρευνα γιατί οι δίαιτες αποτυγχάνουν

«Αυτό δείχνει ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η δίαιτα και η έκθεση σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορούν να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμες αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση που μπορεί να επηρεάσουν τις διατροφικές συνήθειες και την απόκριση στο στρες», λέει η Cynthia Bulik, ψυχολόγος και διευθύντρια του Προγράμματος Διατροφικών Διαταραχών στο το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, Chapel Hill, το οποίο δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Οι αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση μπορεί να εξηγήσουν γιατί τόσες πολλές δίαιτες αποτυγχάνουν. Η δίαιτα αυξάνει την ευαισθησία στο στρες και το στρες μας κάνει να αναζητούμε ανταποδοτικά πράγματα, όπως τροφές «άνεσης» ή “επιβράβευσης”με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες.

Έρευνα γιατί οι δίαιτες αποτυγχάνουν

«Η δίαιτα είναι δύσκολη υπόθεση γιατί ο εγκέφαλός σου λειτουργεί εναντίον σου», λέει η Tracy Bale. Η εκμάθηση καλύτερων τρόπων αντιμετώπισης του στρες μπορεί να είναι το κλειδί για την επιτυχή απώλεια βάρους, επειδή «δεν είστε επιρρεπείς στο άγχος να σας ωθεί να θέλετε να καταναλώνετε».
Στην Ολιστική Προσέγγιση υπάρχουν τα απαραίτητα εργαλεία ώστε ο κάθε ένας να μπορεί να προσαρμόσει ότι του ταιριάζει για την αντιμετώπιση του στρες της καθημερινότητας ή ακόμα και πιο έντονων καταστάσεων όπως ένα πρόγραμμα διατροφής.

Αποποίηση νομικής ευθύνης:
Ως υπηρεσία προς τους αναγνώστες μας, η Ολιστική υγεία Εναρμόνιση παρέχει πρόσβαση σε πληροφορίες και νέες έρευνες.
Κανένα περιεχόμενο σε αυτόν τον ιστότοπο, ανεξαρτήτως ημερομηνίας, δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της άμεσης ιατρικής συμβουλής από τον γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο κλινικό ιατρό.

Ενδιαφέροντα Άρθρα

 

Ολιστική Προσέγγιση

Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι τι ασθένεια έχει ο άνθρωπος.

Δείτε το Άρθρο…

Το κρυφό μήνυμα της ασθένειας

«Πριν λοιπόν θεραπεύσεις κάποιον, ρώτησε τον εαν είναι πρόθυμος να αφήσει όλα εκείνα που τον κάνουν να αρρωσταίνει» Ιπποκράτης.

Δείτε το Άρθρο…

Σοφές Αλήθειες

“Ο άνθρωπος μοιάζει με κλάσμα όπου ο αριθμητής είναι ο πραγματικός εαυτός του
και ο παρονομαστής η ιδέα που έχει για τον εαυτό του.
Όσο μεγαλύτερος ο παρονομαστής, τόσο μικρότερη η αξία του κλάσματος.
Και όσο ο παρονομαστής διογκώνεται προς το άπειρο,
τόσο το κλάσμα τείνει προς το μηδέν.”
Λέων_Τολστόι

Ανοιχτή πρόσκληση

Ένα ενδιαφέρον Ολιστικό πρόγραμμα για όλους.
Δωρεάν συμμετοχή. Δείτε εδώ…

Νικόλαος, Στεργιόπουλος

Κάλλιον του Θεραπεύειν το προλαμβάνειν

Social Media

 

Related Posts

Καφές Οφέλη και παρενέργειες

Καφές Οφέλη και παρενέργειες

Οι λάτρεις του καφέ σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι πίνουν το αγαπημένο τους πρωινό ρόφημα, πιθανώς δεν σκέφτονται τα οφέλη ή τους κινδύνους για την υγεία τους. Και όμως, αυτό το ρόφημα έχει αποτελέσει αντικείμενο μιας μακράς ιστορίας συζητήσεων.

Ενσυνείδητη διατροφή

Ενσυνείδητη διατροφή

Τι είναι η ενσυνείδητη διατροφή; Η ιδέα της ενσυνειδητότητας δεν είναι καινούργια, αλλά σίγουρα αυξάνεται σε δημοτικότητα. Η ενσυνειδητότητα μπορεί να οριστεί ως μια "ποιότητα της συνείδησης που χαρακτηρίζεται από συνεχή προσοχή ή καλύτερα παρατήρηση στις εμπειρίες,...

Ολιστική προσέγγιση

Ολιστική προσέγγιση

Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι τι ασθένεια έχει ο άνθρωπος.

Η σημασία του καλού μασήματος στο ολιστικό αδυνάτισμα

Η σημασία του καλού μασήματος στο ολιστικό αδυνάτισμα

Ιστορία για του καλού μασήματος Oι άνθρωποι συμβουλεύουν τους άλλους να μασάνε καλά το φαγητό τους εδώ και πάρα πολύ καιρό. Στην Αγιουρβέδα, μια σχολή ιατρικής που ιδρύθηκε στην Ινδία πριν από περίπου 7.000 χρόνια, η αργή και σχολαστική μάσηση θεωρείται απαραίτητη για...

Αλλάξτε χέρια για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας

Αλλάξτε χέρια για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας

Η Kaja Nordengen, ειδικός νευρολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Your Superstar Brain, εξηγεί πώς ο εγκέφαλός σας ελέγχει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες και πώς μπορείτε να ανταλλάξετε χέρια για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας.

Κοινωνική απομονώση κίνδυνος υγείας

Κοινωνική απομονώση κίνδυνος υγείας

Η κοινωνική απομόνωση έχει συνδεθεί άμεσα με δομικές αλλαγές στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι κοινωνικά απομονωμένοι άνθρωποι έχουν 26% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια αργότερα στη ζωή τους.