Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική
Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική

Η Tracy Bale και οι συνεργάτες της υπέθεσαν ότι η διαδικασία μιας δίαιτας κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς στο χρόνιο στρες της καθημερινής ζωής, κάνοντας ακόμα και τον πιο δυνατό χαρακτήρα να λαχταρά μια κούπα παγωτό ή μια μυρωδάτη πίτσα απ όλα. Αν και ένα ζεστό φοντάν δεν θα προκαλέσει καμμιά σημαντική αύξηση βάρους, το επίμονο στρες μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο μοτίβου διατροφής όπως έντονο φαγοπότι ή σε τροφές υψηλών θερμίδων (γλυκά κλπ) που θα αναιρέσει όλη την προηγούμενη απώλεια βάρους.

Για να ελέγξουν την υπόθεσή τους, οι ερευνητές μείωσαν την ημερήσια πρόσληψη τροφής στα ποντίκια κατά 25% για 3 εβδομάδες, έως ότου τα τρωκτικά είχαν χάσει περίπου το 10% έως 15% του αρχικού σωματικού τους βάρους. Αυτό το σχήμα προσομοιώνει μια μέτρια δίαιτα και μέτρια απώλεια βάρους στους ανθρώπους. Μετά από έκθεση σε ήπιες μορφές στρες, όπως δυνατούς θορύβους, τα πεινασμένα ποντίκια είχαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα τους. Και τα επίπεδα κορτιζόλης τους παρέμειναν υψηλότερα περισσότερο από ό,τι στα ποντίκια ελέγχου. Αυτό δείχνει ότι τα ποντίκια που έκαναν δίαιτα ήταν πιο αγχωμένα και χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να ηρεμήσουν.

Στη συνέχεια, τα ποντίκια αφέθηκαν να επιστρέψουν στα αρχικά σωματικά τους βάρη για να μιμηθούν τη δίαιτα γιο-γιο,  όπως όταν οι άνθρωποι χάνουν και ανακτούν βάρος επανειλημμένα. Αφού έτρωγαν τυπική εργαστηριακή τροφή για 1 εβδομάδα, τα ποντίκια υποβλήθηκαν και πάλι σε μια σειρά ήπιων τεστ άγχους για να μιμηθούν τα σκαμπανεβάσματα της καθημερινής ζωής. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Neuroscience, αποκαλύπτει ότι όσα είχαν περάσει από πρόγραμμα δίαιτας παρέμειναν πιο ευαίσθητα στο στρες από εκείνα που δεν έκαναν πρόγραμμα διατροφής .
Επίσης ήταν πιο πιθανό να τρώνε μεγάλες ποσότητες τροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όταν ήταν υπό πίεση.

Ακόμη και αυτή η σύντομη, σχετικά ήπια μείωση της τροφής είχε ως αποτέλεσμα μακροπρόθεσμες αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Τα ποντίκια που έκαναν δίαιτα είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης που διεγείρει την απελευθέρωση κορτιζόλης, υποδεικνύοντας υψηλότερη ευαισθησία στο στρες. Αυτά τα ποντίκια είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα ορμονών που διεγείρουν την όρεξη μετά από έκθεση σε τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Έρευνα γιατί οι δίαιτες αποτυγχάνουν

«Αυτό δείχνει ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η δίαιτα και η έκθεση σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορούν να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμες αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση που μπορεί να επηρεάσουν τις διατροφικές συνήθειες και την απόκριση στο στρες», λέει η Cynthia Bulik, ψυχολόγος και διευθύντρια του Προγράμματος Διατροφικών Διαταραχών στο το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, Chapel Hill, το οποίο δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Οι αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση μπορεί να εξηγήσουν γιατί τόσες πολλές δίαιτες αποτυγχάνουν. Η δίαιτα αυξάνει την ευαισθησία στο στρες και το στρες μας κάνει να αναζητούμε ανταποδοτικά πράγματα, όπως τροφές «άνεσης» ή “επιβράβευσης”με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες.

Έρευνα γιατί οι δίαιτες αποτυγχάνουν

«Η δίαιτα είναι δύσκολη υπόθεση γιατί ο εγκέφαλός σου λειτουργεί εναντίον σου», λέει η Tracy Bale. Η εκμάθηση καλύτερων τρόπων αντιμετώπισης του στρες μπορεί να είναι το κλειδί για την επιτυχή απώλεια βάρους, επειδή «δεν είστε επιρρεπείς στο άγχος να σας ωθεί να θέλετε να καταναλώνετε».
Στην Ολιστική Προσέγγιση υπάρχουν τα απαραίτητα εργαλεία ώστε ο κάθε ένας να μπορεί να προσαρμόσει ότι του ταιριάζει για την αντιμετώπιση του στρες της καθημερινότητας ή ακόμα και πιο έντονων καταστάσεων όπως ένα πρόγραμμα διατροφής.

Ενδιαφέροντα Άρθρα

 

Ολιστική Προσέγγιση

Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι τι ασθένεια έχει ο άνθρωπος.

Δείτε το Άρθρο…

Το κρυφό μήνυμα της ασθένειας

«Πριν λοιπόν θεραπεύσεις κάποιον, ρώτησε τον εαν είναι πρόθυμος να αφήσει όλα εκείνα που τον κάνουν να αρρωσταίνει» Ιπποκράτης.

Δείτε το Άρθρο…

Σοφές Αλήθειες

“If you always do
What you have always done
You will always get
What you have already got”
Henry Ford

Νικόλαος, Στεργιόπουλος

Κάλλιον του Θεραπεύειν το προλαμβάνειν

Social Media

 

Related Posts

Κοινωνική απομονώση κίνδυνος υγείας

Κοινωνική απομονώση κίνδυνος υγείας

Η κοινωνική απομόνωση έχει συνδεθεί άμεσα με δομικές αλλαγές στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι κοινωνικά απομονωμένοι άνθρωποι έχουν 26% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια αργότερα στη ζωή τους.

Ολιστική προσέγγιση

Ολιστική προσέγγιση

Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι τι ασθένεια έχει ο άνθρωπος.

Συναισθηματική Διατροφή Ολιστική Αντιμετώπιση

Συναισθηματική Διατροφή Ολιστική Αντιμετώπιση

Τι εννοούμε ως Συναισθηματική διατροφή; Συναισθηματική διατροφή είναι η κατανάλωση φαγητού ως ένας τρόπος καταστολής ή ηρεμίας αρνητικών συναισθημάτων, όπως το άγχος, ο θυμός, ο φόβος, η πλήξη, η λύπη και η μοναξιά…. Έχετε βρεθεί ποτέ ξαφνικά στο ψυγείο ή στο ντουλάπι...

Παρελθοντικό τραύμα μπορεί να στοιχειώνει την μελλοντική υγεία

Παρελθοντικό τραύμα μπορεί να στοιχειώνει την μελλοντική υγεία

Δύσκολα παιδικά χρόνια. Μια βίαιη επίθεση. Τροχαίο ατύχημα. Οικονομική πτώχευση. Αποτυχημένος γάμος (έως και διαζύγιο.) Εάν κάτι παρόμοιο ανήκει στο παρελθόν σας ή έστω οποιοδήποτε σοκ το οποίο θυμόσαστε ή όχι, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τρέχουσα υγεία σας, ειδικά αν έχει συμβεί στην παιδική σας ηλικία.

Τι λένε οι έρευνες για το Reiki

Τι λένε οι έρευνες για το Reiki

Οι Ενεργειακές Θεραπείες έχουν δυστυχώς κατηγορηθεί άδικα, λόγω έλλειψης επιστημονικής εξήγησης του φαινομένου που παράγουν.

Καλέστε την Υγεια Εναρμόνιση