Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική
Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική

Χειμώνας, η εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης!

Χειμώνας, η εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης!

Κρυολόγημα, Ολιστικές Θεραπείες, Ολιστική Υγεία-Εναρμόνιση | 0 Σχόλια

Το κρύο φέρνει μαζί του πάντα κρυολογήματα και κατά καιρούς και επιδημίες με γρίπη. Φταρνίσματα με μία μύτη που τρέχει, βήχα με πονόλαιμο και φλέματα, πυρετούς και πόνο στα κόκαλα, αναστατωμένο γαστρεντερολογικό σύστημα με εμετό και ευκοιλιότητα, πονοκεφάλους και άλλα δυσάρεστα μπερδεύουν κάθε χειμώνα ένα μεγάλο μέρος του κόσμου.

Όποτε εμφανίζεται μία επιδημία γρίπης ακούμε την προειδοποίηση «να προσέχουν ιδιαίτερα άτομα μεγάλης ηλικίας, άτομα που ήδη υποφέρουν από κάποια αρρώστια και μικρά παιδιά.» Αλλά δεν κινδυνεύουν και αρρωσταίνουν μόνο (τα λεγόμενα ευπαθή άτομα ή οι ευπαθείς ομάδες).
Και από τον υπόλοιπο «υγιή» πληθυσμό, πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι υποκύπτουν σε κρυολογήματα ή και γρίπη.Και όλοι όσοι που αρρωσταίνουν έχουν ένα κοινό. Δεν μπορεί η άμυνα τους να καταπολεμήσει τον εισβολέα που φέρνει την αρρώστια.
Άτομα μεγάλης ηλικίας έχουν συχνά μία κουρασμένη και μειωμένη άμυνα λόγο ηλικίας αντίθετα με τα μικρά παιδιά των οποίων η άμυνα δεν έχει εκπαιδευτεί ακόμα πλήρως. Επίσης, στα άτομα που ήδη υποφέρουν από κάποια αρρώστια, η άμυνα τους ασχολείται σε ένα μεγάλο μέρος με την ήδη υπάρχουσα αρρώστια. Όλοι οι άλλοι που αρρωσταίνουν και δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έχουν απλά μία μειωμένη και δυσλειτουργική άμυνα και συχνά ακούμε «Έχει πέσει η άμυνα». Αλλά που πήγε και γιατί έπεσε?

Επηρεάζουν οι σκέψεις και τα συναισθήματα την υγεία μας?

Τι λένε πρόσφατες έρευνες? …
Για να δούμε τι σχέση έχουν οι Ασθένειες Παθήσεις και Συναισθήματα …

Οι λόγοι για μία πεσμένη άμυνα είναι πολλοί. Από παρατεταμένο στρες, ανθυγιεινές συνθήκες ζωής, έλλειψη κίνησης και γυμναστικής έως λάθος διατροφή… Και στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει ως συνέπεια έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Βιταμίνες, αμινοξέα και ιχνοστοιχεία είναι από τα βασικά τούβλα για έναν γερό τοίχο άμυνας. Και όπως δεν αντέχει ένας τοίχος του σπιτιού απ΄τον οποίο λείπουν τούβλα ή τσιμέντο και κινδυνεύει να πέσει, έτσι κινδυνεύει και η άμυνα μας να πέσει όταν έχουμε έλλειψη θρεπτικών συστατικών.
Τα βασικά και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας για όλες τις σωματικές λειτουργίες και για την άμυνα μας κρύβονται στα διάφορα τρόφιμα και εφόσον γίνεται σωστή διάσπαση και απορρόφηση στον πεπτικό σωλήνα μας τότε χτίζεται και μία σωστή άμυνα.
Σε άτομα με πεπτικές δυσλειτουργίες (τακτικά φουσκώματα, δυσκοιλιότητα, συχνή ευκοιλιότητα, σπαστική κολίτιδα, ευεραίσθητο έντερο, καούρες, παλινδρόμηση…), παρατηρείται συχνά έλλειψη θρεπτικών συστατικών που στην συνέχεια δημιουργεί διάφορα προβλήματα υγείας όπως και μειωμένη άμυνα.
Άλλα άτομα έχουν αυξημένες τοξίνες στον πεπτικό σωλήνα, ειδικά έναν μύκητα που λέγετε Candida albicans (καντιντίαση) που δεν μειώνει μόνο την ικανότητα της διάσπασης και απορρόφησης των τροφών και στην συνέχεια δημιουργείται έλλειψη θρεπτικών συστατικών που κρατάει και την άμυνα μας απασχολημένη με τον μύκητα. Κι έτσι όταν έρχεται ένας καινούριος, σοβαρός εισβολέας, τότε υπάρχει ο κίνδυνος η άμυνα να μην μπορεί «να παίζει σε δύο ταμπλό» ταυτόχρονα, τον μύκητα και τον εισβολέα, με αποτέλεσμα ο ένας να υπερισχύει, δηλαδή μία καντιντίαση σε έξαρση ή ένα καλό κρυολόγημα ή μία γρίπη.

Το κάπνισμα και ο ύπνος παίζουν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην ποσότητα θρεπτικών συστατικών που αποθηκεύονται στο σώμα μας. Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα «κλέβει» δηλαδή καταναλώνει πολύ βιταμίνη C, μία βιταμίνη που είναι άκρως σημαντική για την άμυνα μας! Και η έλλειψη σωστού ύπνου, δηλαδή περίπου 7 ώρες την νύχτα, από της 23:00 έως της 06:00, μειώνει την άμυνα μας κατά 25%!
Βεβαίως υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι για την έλλειψη θρεπτικών συστατικών, όπως κάθε χρόνια αρρώστια που καταναλώνει πολλές βιταμίνες, αμινοξέα, κτλ (καρκίνο, ρευματώδης αρθρίτιδα, σκλήρυνσης κατά πλάκας…) . Ή απλά μία διατροφή με πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, πολύ άσπρο άμυλο (ψωμιά, μακαρόνια, ρύζι…), πολύ ζάχαρη (όχι μόνο γλυκά αλλά και η ζάχαρη στον καφέ!) και λίγα έως καθόλου λαχανικά και φρούτα. Η ύπαρξη χρόνιου άγχους και στρες απασχολεί πολύ την άμυνα μας και καταναλώνει επίσης πολλά θρεπτικά συστατικά.

Σε κάθε περίπτωση έλλειψης θρεπτικών συστατικών καλό είναι να ψάχνεται η αιτία και να θεραπεύεται εφόσον είναι δυνατόν. Αλλά σε περίπτωση λήψης θρεπτικών συστατικών σε μορφή συμπληρωμάτων είναι πολύ σημαντικό να μη γίνεται κατάχρηση συμπληρωμάτων όταν δεν χρειάζονται! Δηλαδή η λήψη μίας ισχυρής πολύβιταμίνης δεν είναι απαραίτητα η καλύτερη λύση όταν δεν χρειάζονται όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει το συμπλήρωμα.

Ας μη ξεχνάμε ότι κάποια έως πολλά θρεπτικά συστατικά λαμβάνονται και με την διατροφή μας και η υπερβιταμίνωση από κάποιες βιταμίνες ή ιχνοστοιχεία είναι ακόμα πιο επικίνδυνη για την υγεία μας!
Στην αγορά κυκλοφορούν εκατοντάδες συμπληρώματα με διάφορα συστατικά και συχνά δημιουργήται το δίλημμα «Τι να διαλέξω? Θα κάνει την δουλειά?» Καλό είναι πριν την λήψη ενός συμπληρώματος να γίνεται ένας έλεγχος για να παίρνουμε επιπλέον μόνο τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται και μόνο για το χρονικό διάστημα που χρειάζονται!

κρυολόγημα γρίπη
Έρευνα γιατί οι δίαιτες αποτυγχάνουν;

Έρευνα γιατί οι δίαιτες αποτυγχάνουν;

Η Tracy Bale και οι συνεργάτες της υπέθεσαν ότι η διαδικασία μιας δίαιτας κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς στο...

Ολιστική προσέγγιση

Ολιστική προσέγγιση

Η Ολιστική προσέγγιση του ασθενούς. Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι...

Tel 6949392750

Απο κινητό πατήστε για κλήση.

From mobile Click To Call.