Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική
Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική

Η σημασία του καλού μασήματος στο ολιστικό αδυνάτισμα

Ιστορία για του καλού μασήματος

Oι άνθρωποι συμβουλεύουν τους άλλους να μασάνε καλά το φαγητό τους εδώ και πάρα πολύ καιρό. Στην Αγιουρβέδα, μια σχολή ιατρικής που ιδρύθηκε στην Ινδία πριν από περίπου 7.000 χρόνια, η αργή και σχολαστική μάσηση θεωρείται απαραίτητη για την ισχυρή υγεία του πεπτικού συστήματος, βοηθώντας στο διαχωρισμό των άπεπτων συστατικών μιας τροφής από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Η υπερβολή του καλού μασήματος

Ο κόσμος ασχολήθηκε επίσης με αυτή την ιδέα -κάποιοι φανατικά- στις Η.Π.Α. Στις αρχές της δεκαετίας του 1900, ένας αυτοαποκαλούμενος “οικονομικός διατροφολόγος” ονόματι Horace Fletcher συνιστούσε να μασάμε κάθε μπουκιά μέχρι να ρευστοποιηθεί και στη συνέχεια να την καταπίνουμε ακούσια. “Ο Φλέτσερ ήταν λάτρης της αποτελεσματικότητας και ήθελε να αποσπάσει το μέγιστο από το ελάχιστο”, λέει η επιστημονική συγγραφέας Mary Roach, συγγραφέας του βιβλίου Gulp: Adventures on the Alimentary Canal. “Δεν μιλούσε για 30 μάσηματα ή κάτι ήπιο – μιλούσε για εκατοντάδες μάσημα ανά μπουκιά”.
Ο Φλέτσερ, ο οποίος δεν ήταν γιατρός, πίστευε ότι όλη αυτή η μάσηση βοηθούσε το σώμα να αξιοποιήσει στο έπακρο την τροφή. “Ο ισχυρισμός του ήταν ουσιαστικά ότι μπορούσες να δώσεις στους φτωχούς το μισό φαγητό και αν το μασούσαν πιο καλά θα έπαιρναν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από αυτό”, λέει η Roach. Αλλά η έρευνά της δεν έφερε πολλά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις θεωρίες του Fletcher. “Το στομάχι σας κάνει πολύ καλή δουλειά στη διάσπαση της τροφής και στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών”, λέει.

ΔείτεΟλιστικό Αδυνάτισμα

Οι δίαιτες γνωρίζουμε πλέον ότι δεν αποδίδουν. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι μόνο το 5% των ανθρώπων που ακολουθούν κάποια δίαιτα καταφέρνουν να χάσουν βάρος. Μήπως ήρθε η ώρα να εξετάσετε το ενδεχόμενο ότι το χάσιμο βάρους δεν είναι μόνο το τι τρώμε??? Τι συμβαίνει και αδυνατούμε να φτάσουμε στους στόχους μας??? 

Τρώμε αργά και μασάμε καλά.

Το να τρώτε πιο αργά και ταυτόχρονα να αυξάνετε τον αριθμό των μασημάτων σας δεν φαίνεται να κάνει μεγάλη διαφορά, από διατροφικής άποψης. Αλλά η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξής σας και στην αύξηση του βάρους σας.
Κάποιες προκαταρκτικές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι το μάσημα μέχρι να “μην μείνουν σβώλοι” αυξάνει τον αριθμό των θερμίδων που καίει ο οργανισμός κατά τη διάρκεια της πέψης: περίπου 10 επιπλέον θερμίδες για ένα γεύμα 300 θερμίδων. (Το γρήγορο φαγητό, από την άλλη πλευρά, καίει ελάχιστα θερμίδες.) Το πιο σχολαστικό μάσημα της τροφής αυξάνει επίσης τη ροή του αίματος στο στομάχι και το έντερο. Αφιερώνοντας λίγο παραπάνω χρόνο για το μάσημα, κάποιος θα μπορούσε θεωρητικά να κάψει περίπου 2.000 επιπλέον θερμίδες κάθε μήνα, γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Τα άτομα με παχυσαρκία τείνουν να μασάνε το φαγητό τους λιγότερο από ό,τι οι αδύνατοι άνθρωποι, ακόμη και όταν τρώνε το ίδιο πράγμα και παίρνουν μπουκιές του ίδιου μεγέθους, σύμφωνα με μελέτη στο American Journal of Clinical Nutrition. Όταν η ερευνητική ομάδα ζήτησε από όλους να μασήσουν κάθε μπουκιά 40 φορές, τόσο οι αδύνατοι όσο και οι παχύσαρκοι άνθρωποι της μελέτης έτρωγαν λιγότερο. Όταν μασούσαν το φαγητό τους λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο, βελτιώθηκαν επίσης τα επίπεδα των εντερικών ορμονών που σχετίζονται με την πείνα και τον κορεσμό. “Η βελτίωση της δραστηριότητας μάσησης θα μπορούσε να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας”, κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Το επιπλέον μάσημα επιβραδύνει επίσης τον ρυθμό του φαγητού, που μπορεί να είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο είναι τόσο υγιεινό. Η Meena Shah, καθηγήτρια διατροφής στο Texas Christian University, έχει εξετάσει τις επιπτώσεις της ταχύτητας κατανάλωσης φαγητού στο μέγεθος του γεύματος. Διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που τρώνε αργά τείνουν να τρώνε λιγότερο. Το αργό φαγητό μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να τρώνε πιο προσεκτικά και να συντονίζονται με το δικό τους αίσθημα πληρότητας, λέει η ίδια.

Το καλό μάσημα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του βάρους.

Μια άλλη ερευνητική ομάδα παρακολούθησε μια ομάδα ανθρώπων για οκτώ χρόνια και διαπίστωσε ότι εκείνοι που έτρωγαν αργά πήραν λιγότερο βάρος κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης από ό,τι όσοι έτρωγαν γρήγορα. Τα αποτελέσματα αυτά ίσχυαν ανεξάρτητα από τον ΔΜΣ του ατόμου, τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ ή τη συχνότητα άσκησης. Από την άλλη πλευρά, το γρήγορο φαγητό έχει συνδεθεί με 35% αύξηση του κινδύνου ενός ατόμου για μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύμπλεγμα προβλημάτων υγείας που περιλαμβάνει υψηλή αρτηριακή πίεση και σάκχαρο στο αίμα, κακούς αριθμούς χοληστερόλης και υπερβολικό κοιλιακό λίπος.

Είναι δύσκολο να πούμε αν ο ρυθμός κατανάλωσης και ο ρυθμός μάσησης ενός ατόμου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτά τα οφέλη στο σωματικό βάρος, και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει τον ιδανικό αριθμό μάσησης ανά μπουκιά. Αλλά το να αφιερώνετε λίγο παραπάνω χρόνο για να μασάτε το φαγητό σας – ειδικά αν είστε ο τύπος που πάντα τελειώνει το δείπνο πρώτος – φαίνεται να είναι μια καλή ιδέα.

Αποποίηση νομικής ευθύνης:
Ως υπηρεσία προς τους αναγνώστες μας, η Ολιστική υγεία Εναρμόνιση παρέχει πρόσβαση σε πληροφορίες και νέες έρευνες.
Κανένα περιεχόμενο σε αυτόν τον ιστότοπο, ανεξαρτήτως ημερομηνίας, δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της άμεσης ιατρικής συμβουλής από τον γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο κλινικό ιατρό.

Ενδιαφέροντα Άρθρα

 

Ολιστική Προσέγγιση

Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι τι ασθένεια έχει ο άνθρωπος.

Δείτε το Άρθρο…

Το κρυφό μήνυμα της ασθένειας

«Πριν λοιπόν θεραπεύσεις κάποιον, ρώτησε τον εαν είναι πρόθυμος να αφήσει όλα εκείνα που τον κάνουν να αρρωσταίνει» Ιπποκράτης.

Δείτε το Άρθρο…

Σοφές Αλήθειες

“If you don’t make time for your Wellness
you will need to make time for your Illness”

Ανοιχτή πρόσκληση

Ένα ενδιαφέρον Ολιστικό πρόγραμμα για όλους.
Δωρεάν συμμετοχή. Δείτε εδώ…

Νικόλαος, Στεργιόπουλος

Κάλλιον του Θεραπεύειν το προλαμβάνειν

Social Media

 

Related Posts

Ενσυνείδητη διατροφή

Ενσυνείδητη διατροφή

Τι είναι η ενσυνείδητη διατροφή; Η ιδέα της ενσυνειδητότητας δεν είναι καινούργια, αλλά σίγουρα αυξάνεται σε δημοτικότητα. Η ενσυνειδητότητα μπορεί να οριστεί ως μια "ποιότητα της συνείδησης που χαρακτηρίζεται από συνεχή προσοχή ή καλύτερα παρατήρηση στις εμπειρίες,...

Ολιστική προσέγγιση

Ολιστική προσέγγιση

Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι τι ασθένεια έχει ο άνθρωπος.

Συναισθηματική Διατροφή Ολιστική Αντιμετώπιση

Συναισθηματική Διατροφή Ολιστική Αντιμετώπιση

Τι εννοούμε ως Συναισθηματική διατροφή; Συναισθηματική διατροφή είναι η κατανάλωση φαγητού ως ένας τρόπος καταστολής ή ηρεμίας αρνητικών συναισθημάτων, όπως το άγχος, ο θυμός, ο φόβος, η πλήξη, η λύπη και η μοναξιά…. Έχετε βρεθεί ποτέ ξαφνικά στο ψυγείο ή στο ντουλάπι...

Η σύντομη, έντονη κίνηση μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας

Η σύντομη, έντονη κίνηση μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας

Μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι δεν χρειάζεται να κάνετε σκληρή προπόνηση για να αποκομίσετε τα οφέλη της άσκησης για τη μακροζωία. Η σύντομη, έντονη κίνηση μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας. Ανεβαίνοντας τις σκάλες για το διαμέρισμά σας, το τρέξιμο για να προλάβετε...