Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική
Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική

Τι είναι η ενσυνείδητη διατροφή;

Η ιδέα της ενσυνειδητότητας δεν είναι καινούργια, αλλά σίγουρα αυξάνεται σε δημοτικότητα. Η ενσυνειδητότητα μπορεί να οριστεί ως μια “ποιότητα της συνείδησης που χαρακτηρίζεται από συνεχή προσοχή ή καλύτερα παρατήρηση στις εμπειρίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα του ατόμου από στιγμή σε στιγμή με μια ανοιχτή, μη επικριτική προσέγγιση”. Η ενσυνειδητότητα περιλαμβάνει την επίγνωση της κατάστασης του ατόμου χωρίς κρίση. Οι παρεμβάσεις σε μια σειρά θεμάτων υγείας, από το άγχος μέχρι την κατάχρηση ουσιών, έχουν από καιρό χρησιμοποιήσει πρακτικές ενσυνειδητότητας. Πιο πρόσφατα, έχουν γίνει έρευνες σχετικά με τις επιδράσεις των παρεμβάσεων που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα (MBIs) στις διατροφικές συμπεριφορές, ιδιαίτερα εκείνες που στοχεύουν στη βελτίωση ανεπιθύμητων διατροφικών συμπεριφορών, όπως η αδηφαγία (κατανάλωση πολύ μεγάλων ποσοτήτων φαγητού και απώλεια ελέγχου της ποσότητας που καταναλώνετε), η συναισθηματική κατανάλωση (υπερκατανάλωση φαγητού ως απάντηση σε συναισθηματική διέγερση) και η “εξωτερική κατανάλωση” (κατανάλωση φαγητού ως απάντηση σε εξωτερικά ερεθίσματα που σχετίζονται με το φαγητό). Οι (MBIs) έχουν επίσης μελετηθεί σε σχέση με την απώλεια βάρους και τη διατήρηση του βάρους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι (MBIs) περιλαμβάνουν την εκπαίδευση των ατόμων να βιώνουν και να παρακολουθούν τις διατροφικές τους συμπεριφορές στην παρούσα στιγμή χωρίς να τις κρίνουν.

Πώς σχετίζονται οι παρεμβάσεις που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα με την ενσυνείδητη κατανάλωση τροφής;

Οι ερευνητικές μελέτες που χρησιμοποιούν (MBIs) για να εκπαιδεύσουν ένα άτομο να παρακολουθεί τις διατροφικές του συμπεριφορές χωρίς να κρίνει, διαφέρουν από μελέτη σε μελέτη. Ορισμένες παρεμβάσεις που χρησιμοποιήθηκαν περιλάμβαναν την Εκπαίδευση Ευαισθησίας για την Ευαισθησία στη Διατροφή, την Κλίμακα Προσοχής Ευαισθησίας για την Ευαισθησία, το Ερωτηματολόγιο Ευαισθησίας Πέντε Πτυχών και το Ερωτηματολόγιο Ευαισθησίας στη Διατροφή. Παραδείγματα αυτών των παρεμβάσεων περιλαμβάνουν τη χρήση μιας κλίμακας απαντήσεων από το “ποτέ/σπάνια” έως το “συνήθως/πάντα” για να μεταφερθούν προτροπές όπως: “Όταν η μερίδα ενός εστιατορίου είναι πολύ μεγάλη, σταματώ να τρώω όταν χορταίνω” ή “Τρώω σνακ χωρίς να παρατηρώ ότι τρώω”.

Παρά τις μικρές διαφορές στις παρεμβάσεις, οι στόχοι αυτών των μελετών παραμένουν σταθεροί: να προσδιοριστεί κατά πόσον η ενσυνειδητότητα και/ή οι δεξιότητες ενσυνείδητης διατροφής μπορούν να βελτιώσουν τις ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές.

Παρόλο που δεν υπάρχει ένας και μοναδικός συμφωνημένος ορισμός της ενσυνείδητης διατροφής, η βιβλιογραφία υποδηλώνει ότι γενικά χρησιμοποιεί ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

  • Προσοχή στην εμπειρία του φαγητού, παρατηρώντας τη μυρωδιά, την υφή και τη γεύση του φαγητού.
  • Μείωση της ταχύτητας κατανάλωσης του φαγητού
  • Αναγνώριση των αντιδράσεων στο φαγητό (συμπάθειες, αντιπάθειες ή ουδέτερη στάση) χωρίς κριτική.
  • Επίγνωση των σωματικών ενδείξεων πείνας και κορεσμού, ώστε να καθοδηγείτε τις αποφάσεις σας για την έναρξη και το τέλος του φαγητού

Έρευνες σχετικά με τη συνειδητή διατροφή και τις επιδράσεις στις διατροφικές συμπεριφορές

Αν και η έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των (MBIs) στις διατροφικές συμπεριφορές είναι ακόμη σχετικά νέα, τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα. Αρκετές μελέτες έχουν εξετάσει τις επιδράσεις της χρήσης (MBIs) στην εμφάνιση αδηφαγίας, συναισθηματικής διατροφής, εξωτερικής διατροφής και αύξησης ή διατήρησης του βάρους.

Αδηφαγία και ενσυνείδητη διατροφή

Δύο βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις σχετικά με τις παρεμβάσεις που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα διαπίστωσαν ότι οι παρεμβάσεις αυτές μείωσαν τη συχνότητα εμφάνισης επεισοδίων αδηφαγίας. Τα αποτελέσματα αυτά ήταν ισχυρότερα όταν οι παρεμβάσεις που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα απευθύνονταν ειδικά στις διατροφικές συμπεριφορές και συνδυάζονταν με γνωσιακές συμπεριφορικές θεραπείες (οι οποίες περιλαμβάνουν την εκμάθηση του τρόπου αλλαγής μη χρήσιμων μοτίβων σκέψης ή/και συμπεριφορών). Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα δεν βελτιώθηκαν όταν η παρέμβαση χρησιμοποιούσε ένα γενικό πρόγραμμα μείωσης του άγχους με βάση την ενσυνειδητότητα (MBSR) χωρίς να περιλαμβάνει περιεχόμενο που να σχετίζεται με τις διατροφικές συμπεριφορές.

Συναισθηματική διατροφή και ενσυνείδηση

Μια συστηματική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η συναισθηματική διατροφή βελτιώθηκε στην πλειονότητα των μελετών που στόχευαν αυτή τη διατροφική συμπεριφορά. Μια άλλη ανασκόπηση διαπίστωσε παρόμοια αποτελέσματα, εκτός από τις περιπτώσεις που περιείχαν συμμετέχοντες οι οποίοι δεν είχαν προσληφθεί για προβλήματα σχετικά με τη συναισθηματική διατροφή ή/και ανέφεραν χαμηλά επίπεδα συναισθηματικής διατροφής κατά την έναρξη. Σε γενικές γραμμές, οι (MBIs) ήταν πιο αποτελεσματικές όταν περιλάμβαναν τόσο μια παρέμβαση ενσυνείδητης διατροφής όσο και μια γνωσιακή συμπεριφορική παρέμβαση αποδοχής. Εκείνες που περιείχαν μόνο την MBSR δεν βελτίωσαν στατιστικά σημαντικά τα αποτελέσματα της συναισθηματικής διατροφής.

Εξωτερική διατροφή και ενσυνείδηση

Τα ευρήματα μιας βιβλιογραφικής ανασκόπησης σχετικά με την ενσυνείδητη διατροφή, την ενσυνειδητότητα και τη διαισθητική διατροφή δείχνουν ότι η ενσυνειδητότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εξωτερικής κατανάλωσης φαγητού μειώνοντας την ανταπόκριση των ατόμων σε εξωτερικά ερεθίσματα, όπως η ελκυστική συσκευασία ή οι διαφημίσεις τροφίμων και η ώρα της ημέρας. Αυτή η ανασκόπηση πρότεινε επίσης ότι οι τεχνικές ενσυνείδητης διατροφής είναι πιο αποτελεσματικές όταν συνδυάζονται με τεχνικές αποδοχής του προβλήματος.

Αύξηση ή διατήρηση του βάρους και ενσυνείδητη διατροφή

Τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την ενσυνειδητότητα και την απώλεια βάρους υποδηλώνουν ότι η εκπαίδευση ενσυνειδητότητας από μόνη της, χωρίς συμπληρωματικές στρατηγικές ή καθοδήγηση για τη διαχείριση του βάρους με βάση τη συμπεριφορά, μπορεί να μην επιφέρει σημαντική ή σταθερή απώλεια βάρους. Επιπλέον, οι περισσότερες μελέτες δεν έχουν αξιολογηθεί για διάστημα μεγαλύτερο των λίγων μηνών, οπότε οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο βάρος δεν έχουν ακόμη μελετηθεί.
Στην Ολιστική Υγεία Εναρμόνιση συνδυάζουμε επίσης τον Ωτοβελονισμό και την ομοιοπαθητική με τα προγράμματα Ολιστικού Αδυνατίσματος.

Περιορισμοί, σύνοψη και μελλοντικές συζητήσεις

Η επίδραση των παρεμβάσεων που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα στις ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές είναι ενθαρρυντική. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρχαν περιορισμοί σε αυτές τις ανασκοπήσεις. Πολλές από τις μελέτες είχαν διαφορετικούς πληθυσμούς-στόχους και χρησιμοποίησαν διαφορετικές παρεμβάσεις. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στις μελέτες έτειναν να είναι πολύ παρόμοιοι ως προς το φύλο, την εθνικότητα και την ηλικία: οι περισσότεροι ήταν λευκές, ενήλικες γυναίκες. Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών δικαιολογούν περαιτέρω έρευνα και παρακολούθηση σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις των ΜΒΙ. Παρά τους περιορισμούς αυτούς, τα ευρήματα αυτά προσθέτουν στα αυξανόμενα στοιχεία ότι η ενσυνειδητότητα και η ενσυνείδητη διατροφή μπορούν να βελτιώσουν τις ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές.

Έρευνες σχετικά με την ενσυνείδητη διατροφή

Εύρενα 01

Daubenmier, J., Kristeller, J., Hecht, F. M., Maninger, N., Kuwata, M., Jhaveri, K., … & Epel, E. (2011). Mindfulness intervention for stress eating to reduce cortisol and abdominal fat among overweight and obese women: An exploratory randomized controlled study. Journal of Obesity, 2011.

Εύρενα 02
Framson, C., Kristal, A. R., Schenk, J. M., Littman, A. J., Zeliadt, S., & Benitez, D. (2009). Development and validation of the mindful eating questionnaire. Journal of the American Dietetic Association, 109(8), 1439-1444.
Εύρενα 03
Kristeller, J. L., & Hallett, C. B. (1999). An exploratory study of a meditation-based intervention for binge eating disorder. Journal of Health Psychology, 4(3), 357-363.
Εύρενα 04
Mason, A. E., Epel, E. S., Kristeller, J., Moran, P. J., Dallman, M., Lustig, R. H., … & Daubenmier, J. (2016). Effects of a mindfulness-based intervention on mindful eating, sweets consumption, and fasting glucose levels in obese adults: Data from the SHINE randomized controlled trial. Journal of Behavioral Medicine, 39(2), 201-213.
Εύρενα 05
O’Reilly, G. A., Cook, L., Spruijt-Metz, D., & Black, D. S. (2014). Mindfulness-based interventions for obesity-related eating behaviors: A literature review. Obesity Reviews, 15(6), 453-461.
Εύρενα 06
Tapper, K., Shaw, C., Ilsley, J., Hill, A. J., Bond, F. W., & Moore, L. (2009). Exploratory randomised controlled trial of a mindfulness-based weight loss intervention for women. Appetite, 52(2), 396-404.

Αποποίηση νομικής ευθύνης:
Ως υπηρεσία προς τους αναγνώστες μας, η Ολιστική υγεία Εναρμόνιση παρέχει πρόσβαση σε πληροφορίες και νέες έρευνες.
Κανένα περιεχόμενο σε αυτόν τον ιστότοπο, ανεξαρτήτως ημερομηνίας, δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της άμεσης ιατρικής συμβουλής από τον γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο κλινικό ιατρό.

Ενδιαφέροντα Άρθρα

 

Ολιστική Προσέγγιση

Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι τι ασθένεια έχει ο άνθρωπος.

Δείτε το Άρθρο…

Το κρυφό μήνυμα της ασθένειας

«Πριν λοιπόν θεραπεύσεις κάποιον, ρώτησε τον εαν είναι πρόθυμος να αφήσει όλα εκείνα που τον κάνουν να αρρωσταίνει» Ιπποκράτης.

Δείτε το Άρθρο…

Σοφές Αλήθειες

“Time doesn’t heal emotional pain, you need to learn to let go”
Roy T. Bennet

Ανοιχτή πρόσκληση

Ένα ενδιαφέρον Ολιστικό πρόγραμμα για όλους.
Δωρεάν συμμετοχή. Δείτε εδώ…

Νικόλαος, Στεργιόπουλος

Κάλλιον του Θεραπεύειν το προλαμβάνειν

Social Media

 

Related Posts

Καφές Οφέλη και παρενέργειες

Καφές Οφέλη και παρενέργειες

Οι λάτρεις του καφέ σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι πίνουν το αγαπημένο τους πρωινό ρόφημα, πιθανώς δεν σκέφτονται τα οφέλη ή τους κινδύνους για την υγεία τους. Και όμως, αυτό το ρόφημα έχει αποτελέσει αντικείμενο μιας μακράς ιστορίας συζητήσεων.

Ευγνωμοσύνη. Τα οφέλη και πώς να την εξασκήσετε

Ευγνωμοσύνη. Τα οφέλη και πώς να την εξασκήσετε

Η ευγνωμοσύνη περιλαμβάνει την εκδήλωση εκτίμησης για τα πράγματα στη ζωή που έχουν νόημα ή αξία για εσάς. Το να αφιερώνετε από ένα έως και 10 λεπτά την ημέρα για να παρατηρήσετε και να αναγνωρίσετε τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες κάθε μέρα μπορεί να φωτίσει την προοπτική σας, να ενισχύσει τη διάθεσή σας και να σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο θετικοί μπροστά στις προκλήσεις της ζωής.

Ολιστική προσέγγιση

Ολιστική προσέγγιση

Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι τι ασθένεια έχει ο άνθρωπος.

Η σημασία του καλού μασήματος στο ολιστικό αδυνάτισμα

Η σημασία του καλού μασήματος στο ολιστικό αδυνάτισμα

Ιστορία για του καλού μασήματος Oι άνθρωποι συμβουλεύουν τους άλλους να μασάνε καλά το φαγητό τους εδώ και πάρα πολύ καιρό. Στην Αγιουρβέδα, μια σχολή ιατρικής που ιδρύθηκε στην Ινδία πριν από περίπου 7.000 χρόνια, η αργή και σχολαστική μάσηση θεωρείται απαραίτητη για...

Αλλάξτε χέρια για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας

Αλλάξτε χέρια για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας

Η Kaja Nordengen, ειδικός νευρολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Your Superstar Brain, εξηγεί πώς ο εγκέφαλός σας ελέγχει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες και πώς μπορείτε να ανταλλάξετε χέρια για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας.