Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική
Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική

Κοινωνική απομονώση κίνδυνος υγείας

Η κοινωνική απομόνωση έχει συνδεθεί άμεσα με δομικές αλλαγές στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι κοινωνικά απομονωμένοι άνθρωποι έχουν 26% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια αργότερα στη ζωή τους.

Πηγή: University of Warwick

Η κοινωνική απομόνωση συνδέεται άμεσα με αλλαγές στις δομές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη, γεγονός που την καθιστά σαφή παράγοντα κινδύνου για άνοια, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Με στόχο να διερευνήσουν πώς η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά σχετίζονταν με την μετέπειτα άνοια, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Warwick, στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και στο Πανεπιστήμιο Fudan χρησιμοποίησαν δεδομένα νευροαπεικόνισης από περισσότερους από 462,619 συμμετέχοντες στο σύνολο δεδομένων UK Biobank. Τα  άτομα με κοινωνική απομόνωση βρέθηκαν να έχουν μικρότερο όγκο φαιάς ουσίας των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μνήμη και τη μάθηση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο διαδίκτυο στο Neurology. Δείτε περισσότερα εδώ…

Με βάση δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές μοντελοποίησης για να διερευνήσουν τις σχετικές συσχετίσεις κοινωνικής απομόνωσης και μοναξιάς με περιστατικά άνοιας κάθε αιτίας.

Μετά από προσαρμογή για διάφορους παράγοντες κινδύνου (συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων, της χρόνιας ασθένειας, του τρόπου ζωής, της κατάθλιψης και του γονότυπου APOE), τα άτομα με κοινωνική απομόνωση αποδείχθηκε ότι έχουν 26% αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν άνοια.

Η μοναξιά συσχετίστηκε επίσης με μεταγενέστερη άνοια, αλλά αυτή η συσχέτιση δεν ήταν σημαντική μετά την προσαρμογή για την κατάθλιψη, γεγονός που εξηγούσε το 75% της σχέσης μεταξύ μοναξιάς και άνοιας. Επομένως, σε σχέση με το υποκειμενικό αίσθημα της μοναξιάς, η αντικειμενική κοινωνική απομόνωση είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για μετέπειτα άνοια. Περαιτέρω ανάλυση υποομάδας έδειξε ότι το αποτέλεσμα ήταν εμφανές σε άτομα άνω των 60 ετών.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι κοινωνικά απομονωμένοι έχουν 26% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αργότερα άνοια
Ο καθηγητής Edmund Rolls, νευροεπιστήμονας από το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Warwick, είπε: «Υπάρχει διαφορά μεταξύ της κοινωνικής απομόνωσης, που είναι μια αντικειμενική κατάσταση χαμηλών κοινωνικών συνδέσεων, και της μοναξιάς, η οποία είναι υποκειμενικά αντιληπτή κοινωνική απομόνωση.

«Και τα δύο έχουν κινδύνους για την υγεία, αλλά, χρησιμοποιώντας το εκτενές σύνολο δεδομένων πολλαπλών μέσων από την UK Biobank, και δουλεύοντας με έναν διεπιστημονικό τρόπο που συνδέει τις υπολογιστικές επιστήμες και τη νευροεπιστήμη, καταφέραμε να δείξουμε ότι πρόκειται για κοινωνική απομόνωση, αντί για αίσθηση μοναξιά, που αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για μετέπειτα άνοια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προγνωστικός παράγοντας ή βιοδείκτης για την άνοια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Με την αυξανόμενη επικράτηση της κοινωνικής απομόνωσης και της μοναξιάς τις τελευταίες δεκαετίες, αυτό είναι ένα σοβαρό αλλά υποτιμημένο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Τώρα, στη σκιά της πανδημίας COVID-19, υπάρχουν συνέπειες για παρεμβάσεις και φροντίδα στις κοινωνικές σχέσεις – ιδιαίτερα στον ηλικιωμένο πληθυσμό».

Ο καθηγητής Jianfeng Feng, από το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Warwick, δήλωσε: «Τονίζουμε τη σημασία μιας περιβαλλοντικής μεθόδου για τη μείωση του κινδύνου άνοιας σε ηλικιωμένους ενήλικες μέσω της διασφάλισης ότι δεν είναι κοινωνικά απομονωμένοι. Κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε μελλοντικού lockdown πανδημίας, είναι σημαντικό τα άτομα, ειδικά οι ηλικιωμένοι, να μην βιώνουν κοινωνική απομόνωση».

Η καθηγήτρια Barbara J Sahakian, του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, δήλωσε: «Τώρα που γνωρίζουμε τον κίνδυνο για την υγεία του εγκεφάλου και την άνοια σχετικά με την  κοινωνική απομόνωση, είναι σημαντικό η κυβέρνηση και οι κοινότητες να αναλάβουν δράση για να διασφαλίσουν ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας έχουν επικοινωνία και αλληλεπιδράσεις με άλλους ανθρώπους σε τακτική βάση.”

 

Έρευνα για την κοινωνική απομονώση και τους κίνδυνους υγείας

n.neurology.org
Author: Sheila Kiggins
Source: University of Warwick
Contact: Sheila Kiggins – University of Warwick
Ερευνητές: Chun Shen, Edmund Rolls, Wei Cheng, Jujiao Kang, Guiying Dong, Chao Xie, Xing-Ming Zhao, Barbara Sahakian, Jianfeng Feng

Έρευνα γιατί οι δίαιτες αποτυγχάνουν;

Έρευνα γιατί οι δίαιτες αποτυγχάνουν;

Η Tracy Bale και οι συνεργάτες της υπέθεσαν ότι η διαδικασία μιας δίαιτας κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς στο...

Ολιστική προσέγγιση

Ολιστική προσέγγιση

Η Ολιστική προσέγγιση του ασθενούς. Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι...

Ασθένειες Παθήσεις και Συναισθήματα

Ασθένειες Παθήσεις και Συναισθήματα

Το κρυφό μήνυμα της ασθένειας Η Louise Hay κυκλοφόρησε το βιβλίο της “Θεράπευσε το σώμα σου” το 1976. Για τα χρόνια...

Tel 6949392750

Απο κινητό πατήστε για κλήση.

From mobile Click To Call.