Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική
Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική

Η κοινωνική απομόνωση έχει συνδεθεί άμεσα με δομικές αλλαγές στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι κοινωνικά απομονωμένοι άνθρωποι έχουν 26% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια αργότερα στη ζωή τους.

Πηγή: University of Warwick

Η κοινωνική απομόνωση συνδέεται άμεσα με αλλαγές στις δομές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη, γεγονός που την καθιστά σαφή παράγοντα κινδύνου για άνοια, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Με στόχο να διερευνήσουν πώς η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά σχετίζονταν με την μετέπειτα άνοια, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Warwick, στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και στο Πανεπιστήμιο Fudan χρησιμοποίησαν δεδομένα νευροαπεικόνισης από περισσότερους από 462,619 συμμετέχοντες στο σύνολο δεδομένων UK Biobank. Τα  άτομα με κοινωνική απομόνωση βρέθηκαν να έχουν μικρότερο όγκο φαιάς ουσίας των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μνήμη και τη μάθηση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο διαδίκτυο στο Neurology. Δείτε περισσότερα εδώ…

Με βάση δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές μοντελοποίησης για να διερευνήσουν τις σχετικές συσχετίσεις κοινωνικής απομόνωσης και μοναξιάς με περιστατικά άνοιας κάθε αιτίας.

Μετά από προσαρμογή για διάφορους παράγοντες κινδύνου (συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων, της χρόνιας ασθένειας, του τρόπου ζωής, της κατάθλιψης και του γονότυπου APOE), τα άτομα με κοινωνική απομόνωση αποδείχθηκε ότι έχουν 26% αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν άνοια.

Η μοναξιά συσχετίστηκε επίσης με μεταγενέστερη άνοια, αλλά αυτή η συσχέτιση δεν ήταν σημαντική μετά την προσαρμογή για την κατάθλιψη, γεγονός που εξηγούσε το 75% της σχέσης μεταξύ μοναξιάς και άνοιας. Επομένως, σε σχέση με το υποκειμενικό αίσθημα της μοναξιάς, η αντικειμενική κοινωνική απομόνωση είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για μετέπειτα άνοια. Περαιτέρω ανάλυση υποομάδας έδειξε ότι το αποτέλεσμα ήταν εμφανές σε άτομα άνω των 60 ετών.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι κοινωνικά απομονωμένοι έχουν 26% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αργότερα άνοια
Ο καθηγητής Edmund Rolls, νευροεπιστήμονας από το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Warwick, είπε: «Υπάρχει διαφορά μεταξύ της κοινωνικής απομόνωσης, που είναι μια αντικειμενική κατάσταση χαμηλών κοινωνικών συνδέσεων, και της μοναξιάς, η οποία είναι υποκειμενικά αντιληπτή κοινωνική απομόνωση.

«Και τα δύο έχουν κινδύνους για την υγεία, αλλά, χρησιμοποιώντας το εκτενές σύνολο δεδομένων πολλαπλών μέσων από την UK Biobank, και δουλεύοντας με έναν διεπιστημονικό τρόπο που συνδέει τις υπολογιστικές επιστήμες και τη νευροεπιστήμη, καταφέραμε να δείξουμε ότι πρόκειται για κοινωνική απομόνωση, αντί για αίσθηση μοναξιά, που αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για μετέπειτα άνοια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προγνωστικός παράγοντας ή βιοδείκτης για την άνοια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Με την αυξανόμενη επικράτηση της κοινωνικής απομόνωσης και της μοναξιάς τις τελευταίες δεκαετίες, αυτό είναι ένα σοβαρό αλλά υποτιμημένο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Τώρα, στη σκιά της πανδημίας COVID-19, υπάρχουν συνέπειες για παρεμβάσεις και φροντίδα στις κοινωνικές σχέσεις – ιδιαίτερα στον ηλικιωμένο πληθυσμό».

Ο καθηγητής Jianfeng Feng, από το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Warwick, δήλωσε: «Τονίζουμε τη σημασία μιας περιβαλλοντικής μεθόδου για τη μείωση του κινδύνου άνοιας σε ηλικιωμένους ενήλικες μέσω της διασφάλισης ότι δεν είναι κοινωνικά απομονωμένοι. Κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε μελλοντικού lockdown πανδημίας, είναι σημαντικό τα άτομα, ειδικά οι ηλικιωμένοι, να μην βιώνουν κοινωνική απομόνωση».

Η καθηγήτρια Barbara J Sahakian, του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, δήλωσε: «Τώρα που γνωρίζουμε τον κίνδυνο για την υγεία του εγκεφάλου και την άνοια σχετικά με την  κοινωνική απομόνωση, είναι σημαντικό η κυβέρνηση και οι κοινότητες να αναλάβουν δράση για να διασφαλίσουν ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας έχουν επικοινωνία και αλληλεπιδράσεις με άλλους ανθρώπους σε τακτική βάση.”

 

Έρευνα για την κοινωνική απομονώση και τους κίνδυνους υγείας

n.neurology.org
Author: Sheila Kiggins
Source: University of Warwick
Contact: Sheila Kiggins – University of Warwick
Ερευνητές: Chun Shen, Edmund Rolls, Wei Cheng, Jujiao Kang, Guiying Dong, Chao Xie, Xing-Ming Zhao, Barbara Sahakian, Jianfeng Feng

Ενδιαφέροντα Άρθρα

 

Ολιστική Προσέγγιση

Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι τι ασθένεια έχει ο άνθρωπος.

Δείτε το Άρθρο…

Το κρυφό μήνυμα της ασθένειας

«Πριν λοιπόν θεραπεύσεις κάποιον, ρώτησε τον εαν είναι πρόθυμος να αφήσει όλα εκείνα που τον κάνουν να αρρωσταίνει» Ιπποκράτης.

Δείτε το Άρθρο…

Σοφές Αλήθειες

Φροντίζεται να βγάζετε τις κακές σκέψεις από το μυαλό σας,
παρά να θεραπεύεται τις αρρώστιες του σώματος σας.
Επίκτητος

Νικόλαος, Στεργιόπουλος

Κάλλιον του Θεραπεύειν το προλαμβάνειν

Social Media

 

Related Posts

Ολιστική προσέγγιση

Ολιστική προσέγγιση

Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι τι ασθένεια έχει ο άνθρωπος.

Συναισθηματική Διατροφή Ολιστική Αντιμετώπιση

Συναισθηματική Διατροφή Ολιστική Αντιμετώπιση

Τι εννοούμε ως Συναισθηματική διατροφή; Συναισθηματική διατροφή είναι η κατανάλωση φαγητού ως ένας τρόπος καταστολής ή ηρεμίας αρνητικών συναισθημάτων, όπως το άγχος, ο θυμός, ο φόβος, η πλήξη, η λύπη και η μοναξιά…. Έχετε βρεθεί ποτέ ξαφνικά στο ψυγείο ή στο ντουλάπι...

Παρελθοντικό τραύμα μπορεί να στοιχειώνει την μελλοντική υγεία

Παρελθοντικό τραύμα μπορεί να στοιχειώνει την μελλοντική υγεία

Δύσκολα παιδικά χρόνια. Μια βίαιη επίθεση. Τροχαίο ατύχημα. Οικονομική πτώχευση. Αποτυχημένος γάμος (έως και διαζύγιο.) Εάν κάτι παρόμοιο ανήκει στο παρελθόν σας ή έστω οποιοδήποτε σοκ το οποίο θυμόσαστε ή όχι, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τρέχουσα υγεία σας, ειδικά αν έχει συμβεί στην παιδική σας ηλικία.

Καλέστε την Υγεια Εναρμόνιση