Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική
Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική

Κολλαγόνο. Πόσο άχρηστο είναι?

Επηρεάζουν οι σκέψεις και τα συναισθήματα την υγεία μας?

Τι λένε πρόσφατες έρευνες? …
Για να δούμε τι σχέση έχουν οι Ασθένειες Παθήσεις και Συναισθήματα …

Κολλαγόνο συμπλήρωμα διατροφής

Όπως λέει και η ετικέτα είναι συμπλήρωμα διατροφής. Συμπλήρωμα σε μια σωστή διατροφή? ΟΧΙ. Είναι από τα άχρηστα συμπληρώματα σε μια σωστή διατροφή. Οι συγχρονες εταιρείες συμπληρωμάτων διατροφής ακολουθούν τα πετυχημένα βήματα των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών. Διαφήμιση και προπαγάνδα. Και ο κόσμος τα πιστεύει…

Το ελιξίριο της ομορφιάς και ευεξίας!;; Το Κολλαγόνο. Πόσο άχρηστο είναι;

Κάθε πρωτεΐνη που τρώμε διασπάται σε αμινοξέα (δομικά στοιχεία) επειδή το σώμα μας συνθέτει τις πρωτεΐνες που χρειάζεται από ΜΟΝΟ του! ΔΕΝ μπορεί να απορροφήσει μια ολόκληρη πρωτεΐνη, άσχετα από το μέγεθος της, και χρησιμοποιεί τα ανάλογα πεπτίδια για τη διάσπασή της.
Αφού έχει διασπαστεί μια πρωτεΐνη, τότε χρησιμοποιεί το σώμα μας τα αμινοξέα για να συνθέτει τις πρωτεΐνες που χρειάζεται.
Τι γίνεται τώρα στο σώμα μας όταν παίρνουμε κολλαγόνο ως συμπλήρωμα; Άσχετα με το αν είναι σε υγρή μορφή (πόσιμο κολλαγόνο) ή σε στερεά μορφή (χάπι, κάψουλα), μπορεί να απορροφηθεί σε ως κολλαγόνο και να πάει στο δέρμα, στο μαλλί ή στις αρθρώσεις;
Η απάντηση είναι πολύ απλή. Εννοείται ΟΧΙ, για τον απλούστατα λόγο που αναφέραμε παραπάνω. Το σώμα μας ΔΕΝ μπορεί να απορροφήσει μια ολόκληρη πρωτεΐνη!!! Δεν κάνει εξαίρεση στο Κολλαγόνο.

Κολλαγόνο. Πόσο άχρηστο είναι;

Τότε τι γίνεται με το κολλαγόνο που παίρνουμε σαν συμπλήρωμα στο σώμα μας; Αυτό που κάνει το σώμα μας με κάθε πρωτεΐνη. Το κολλαγόνο διασπάται σε αμινοξέα, τα αμινοξέα απορροφούνται και χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες του σώματός μας. Και αυτή η ανάγκη μπορεί να μην είναι η σφριγηλότητα της επιδερμίδας ή η δομή μίας γερής τρίχας, αλλά η σύνθεση μιας πρωτεΐνης για κάποια σωματική λειτουργία ή για κάποιο όργανο. Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση να μη χρειάζεται το σώμα μας όλα τα διασπασμένα αμινοξέα για τη δομή κάποιας άλλης πρωτεΐνης. Το σώμα μας χρησιμοποιεί τις παραπανίσιες ποσότητες κολλαγόνου απλά ως θερμίδες και στην μετατροπή αυξάνονται τα επίπεδα ουρίας στο αίμα.
Μπορούμε να αυξήσουμε με φυσικό τρόπο το κολλαγόνο στον οργανισμό μας για να βελτιώνουμε την εμφάνισή μας; Βέβαια μπορούμε και είναι πολύ απλό. Με σωστή διατροφή! Μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε αμινοξέα είναι η βάση για μία καλή υγεία, μία σφριγηλή και λαμπερή επιδερμίδα και για κάθε γερή τρίχα! Η Ολιστική Διατροφή (Μεσογειακή Διατροφή) είναι η βάση της υγείας μας και της ομορφιάς μας.
Τρόφιμα πλούσια σε αμινοξέα και βιταμίνες για τη δομή κολλαγόνου:

Κρέας
Ψάρια
Αυγά
Σκούρα πράσινα λαχανικά
Πορτοκαλί
κίτρινα και κόκκινα λαχανικά και φρούτα
Όσπρια
Ξηροί καρποί
Σόγια

Μία επισήμανση ακόμα. Η σωστή διάσπαση μίας πρωτεΐνης από φυσικό τρόφιμο, αλλά και από ένα συμπλήρωμα, έχει ως προϋπόθεση την επαρκή ποσότητα πεπτιδίων. Αν το σώμα μας δεν είναι σε κατάσταση να μεταβολίζει τις πρωτεΐνες, σωστά τότε πάνε χαμένα τα θρεπτικά συστατικά! Αυτό συμβαίνει σε κάποιες αρρώστιες, αλλά και σ’ ένα σώμα που υποφέρει από πολλές τοξίνες που εμποδίζουν τις βασικές σωματικές λειτουργίες.

Τι είναι το κολλαγόνο και πως το χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας.

Το κολλαγόνο (collagen) είναι η μεγαλύτερη σε ποσότητα πρωτεΐνη που υπάρχει στο σώμα μας. Οι πρωτεΐνες (μόρια που περιέχουν άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο και άζωτο), αποτελούν περίπου το 45% του βάρους ενός ανθρώπου, αν δεν υπολογίσουμε το νερό που περιέχει το σώμα.
Το κολλαγόνο ως ποσοστό των πρωτεϊνών είναι γύρω στο 75%, δηλαδή αποτελεί το 30% του «στεγνού» σωματικού βάρους. Αυτό και μόνο σημαίνει ότι το κολλαγόνο είναι μια πολύ σημαντική πρωτεΐνη για το σώμα. To κολλαγόνο βρίσκεται παντού στο σώμα μας, στους τένοντες, στην καρδιά, στα νύχια, στα μαλλιά, στο δέρμα, στα ούλα, στα μάτια, στις αρθρώσεις και στα αιμοφόρα αγγεία μας. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι κολλαγόνου στα διάφορα μέρη του σώματος.
Το κολλαγόνο είναι αυτό που κρατά «κολλημένο» το σώμα μας και δεν το αφήνει να διαλυθεί. Είναι δηλαδή ένα είδος κόλλας (εξ’ ου και το όνομά του) που διατηρεί τους ιστούς του σώματος και τα κύτταρά μας «κολλημένα», όπως το τσιμέντο κρατάει τα τούβλα του σπιτιού.
Αν για κάποιο λόγο το σώμα μας σταματήσει να παράγει κολλαγόνο, τότε εμφανίζεται μια τρομερή ασθένεια που πριν από δύο αιώνες συνήθιζε να «χτυπά» τους ναυτικούς των πλοίων που έκαναν μακρινά ταξίδια: το σκορβούτο. Η ασθένεια αυτή είναι η διάλυση του σώματος λόγω παντελούς έλλειψης βιταμίνης C (έτσι ανακαλύφθηκε ο ρόλος της βιταμίνης C που αρχικά ονομάστηκε ασκορβικό οξύ). Όταν λοιπόν δεν έχουμε βιταμίνη C δεν μπορεί να παραχθεί κολλαγόνο και το αποτέλεσμα είναι το σώμα να αρχίζει να καταρρέει και πρώτα απ’ όλα τα αιμοφόρα αγγεία μας.

Το Κολλαγόνο στο σώμα μας με το πέρασμα του χρόνου.

Σίγουρα κανείς δεν θα ήθελε να έχει πρόβλημα με την παραγωγή του κολλαγόνου του. Αλλά καθώς περνούν τα χρόνια, το σώμα γερνά και μειώνονται οι δυνατότητές του. Με το πέρασμα των δεκαετιών μειώνεται η ικανότητα παραγωγής πολλών πρωτεϊνών, ενζύμων και ορμονών. Το αποτέλεσμα είναι να παράγεται λιγότερο κολλαγόνο. Μετά την ηλικία των 30 ετών η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται κατά 1-1,5% το χρόνο και αυτό έχει εμφανείς συνέπειες, ειδικά στο δέρμα. Άλλες συνέπειες της έλλειψης κολλαγόνου είναι συχνά η κούραση, οι πόνοι και μια γενικότερη μείωση της φυσικής απόδοσης. Πολλές ασθένειες χαρακτηριστικές του γήρατος, όπως η οστεοαρθρίτιδα, είναι στενά συνδεδεμένες με την ποσότητα του διαθέσιμου κολλαγόνου που υπάρχει στον οργανισμό.

Ολιστικές Επιστήμες και Κολλαγόνο.

Το Κολλαγόνο δεν είναι ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που μπορεί να έχει κάποιος. Είναι αντιμετώπιση Κλασσικής Ιατρικής. Ένα χάπι τα φτιάχνει όλα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και άν έχετε κάποιο αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας το Κολλαγόνο (που σημαίνει ότι κάτι δεν ήταν σωστό στην διατροφή σας) θα έχετε εξαρτώμενη σχέση με το σκεύασμα, δηλαδή θα το παίρνετε για πάντα ή έως ότου αποφασίσετε να ρωτήσετε τον Ολιστικό σας θεραπευτή τι άλλο θα πρότεινε για σας.

Έρευνα γιατί οι δίαιτες αποτυγχάνουν;

Έρευνα γιατί οι δίαιτες αποτυγχάνουν;

Η Tracy Bale και οι συνεργάτες της υπέθεσαν ότι η διαδικασία μιας δίαιτας κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς στο...

Ολιστική προσέγγιση

Ολιστική προσέγγιση

Η Ολιστική προσέγγιση του ασθενούς. Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι...

Tel 6949392750

Απο κινητό πατήστε για κλήση.

From mobile Click To Call.