Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική
Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική

Η Ολιστική Διατροφή μπορεί να μειώσει την LDL χοληστερόλη.

Επιλέξτε τροφές που μειώνουν τη LDL χοληστερόλη και αντιμετωπίστε με πιο φυσικό τρόπο το πρόβλημα της LDL.

Μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, ξηρούς καρπούς και φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει την LDL («κακή») χοληστερόλη, συγκριτικά με ένα διατροφικό πλάνο χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά.
Μάλιστα η πτώση της LDL χοληστερόλης είναι τόσο σημαντική που οι επιστήμονες θεωρούν τις διατροφικές παρεμβάσεις μια καλή εναλλακτική στις στατίνες.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο με επικεφαλής τον Δρ Ντέιβιντ Τζενκινς θέλησαν να μελετήσουν την επίδραση που έχει η διατροφή στην προσπάθεια μείωσης της χοληστερόλης χωρίς τη λήψη στατίνων.

ΔείτεΟλιστικό Αδυνάτισμα

Οι δίαιτες γνωρίζουμε πλέον ότι δεν αποδίδουν. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι μόνο το 5% των ανθρώπων που ακολουθούν κάποια δίαιτα καταφέρνουν να χάσουν βάρος. Μήπως ήρθε η ώρα να εξετάσετε το ενδεχόμενο ότι το χάσιμο βάρους δεν είναι μόνο το τι τρώμε??? Τι συμβαίνει και αδυνατούμε να φτάσουμε στους στόχους μας??? 

Με τυχαία επιλογή χώρισαν 351 Καναδούς με υπερχοληστερολαιμία σε τρεις ομάδες. Μια ομάδα έλαβε διατροφική συμβουλευτική με στόχο δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, διάρκειας έξι μηνών. Οι άλλες δυο ομάδες έλαβαν βοήθεια από διατροφολόγους για να εντάξουν στην καθημερινότητά τους περισσότερα τρόφιμα που μειώνουν τη χοληστερόλη (γάλα σόγιας, τυρί σόγιας, ξηρούς καρπούς, βρώμη, αρακά και όσπρια). Οι συνεδρίες για μερικούς συμμετέχοντες έγιναν δύο φορές κατά τη διάρκεια της μελέτης και για κάποιους άλλους επτά φορές.

Όλα τα διατροφικά σχήματα ήταν χορτοφαγικά. Μετά από έξι μήνες, τα άτομα που έκαναν διατροφή με λίγα κορεσμένα λιπαρά είχαν 8 mg/dL πτώση της LDL χοληστερόλης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association. Οι εθελοντές που είχαν κάνει διατροφή με τροφές που μειώνουν τη χοληστερόλη είχαν 24 mg/dL και 26 mg/dL πτώση της LDL χοληστερόλης. Η μέση τιμή της LDL στην αρχή ήταν 170 mg/dL. Οποιαδήποτε τιμή άνω των 160 mg/dL θεωρείται υψηλότερη του φυσιολογικού.   Οι εθελοντές που έτρωγαν τρόφιμα που μείωναν τη χοληστερόλη, κατανάλωναν κατά μέσο όρο ένα γραμμάριο φυτικών στερολών (σε μορφή εμπλουτισμένης μαργαρίνης) ανά 1.000 θερμίδες, καθώς και 10 γραμμάρια φυτικών ινών (σε μορφή βρώμης, κριθαριού και ψύλλιου), 22,5 γραμμάρια πρωτεΐνης σόγιας και 22,5 γραμμάρια ξηρών καρπών ανά 1.000 θερμίδες.

Ένας στους πέντε συμμετέχοντες αποσύρθηκε από τη μελέτη πριν την συμπλήρωση του εξαμήνου αν και κανείς δεν δυσκολεύτηκε να τηρήσει το διατροφικό πρόγραμμα.   Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι εθελοντές υποχρεώθηκαν να διακόψουν τη χρήση των στατίνων πριν την ένταξη τους στο διατροφικό πρόγραμμα.

Στόχος τώρα των ερευνητών είναι να μελετήσουν πως μπορεί ο συνδυασμός στατίνων και διατροφής να συντελέσει στην μείωση της LDL χοληστερόλης. Πάντως σε όσους αρέσει η προοπτική της διατροφικής μείωσης της χοληστερόλης, αξίζει να δοκιμάσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα διατροφής.

Φυσικά υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνων που δεν θέλουν να διαφοροποιήσουν τη διατροφή τους και καλά θα κάνουν να συνεχίσουν την θεραπεία με στατίνες. Εξάλλου κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ανάγκες και οι γιατροί θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους ασθενείς με υπερχοληστερολαιμία να δοκιμάσουν το θεραπευτικό σχήμα που τους ταιριάζει καλύτερα.

 

Αποποίηση νομικής ευθύνης:
Ως υπηρεσία προς τους αναγνώστες μας, η Ολιστική υγεία Εναρμόνιση παρέχει πρόσβαση σε πληροφορίες και νέες έρευνες.
Κανένα περιεχόμενο σε αυτόν τον ιστότοπο, ανεξαρτήτως ημερομηνίας, δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της άμεσης ιατρικής συμβουλής από τον γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο κλινικό ιατρό.

Ενδιαφέροντα Άρθρα

 

Ολιστική Προσέγγιση

Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι τι ασθένεια έχει ο άνθρωπος.

Δείτε το Άρθρο…

Το κρυφό μήνυμα της ασθένειας

«Πριν λοιπόν θεραπεύσεις κάποιον, ρώτησε τον εαν είναι πρόθυμος να αφήσει όλα εκείνα που τον κάνουν να αρρωσταίνει» Ιπποκράτης.

Δείτε το Άρθρο…

Σοφές Αλήθειες

– “Natura medetur midici naturae ministry”
Κορνήλιος Κέλσος [30 μ.κ.χ.]
Μετάφρασις: Η φύση καθενός είναι γιατρός της νόσου,
ο γιατρός είναι απλώς υπηρέτης της φύσης.

Ανοιχτή πρόσκληση

Ένα ενδιαφέρον Ολιστικό πρόγραμμα για όλους.
Δωρεάν συμμετοχή. Δείτε εδώ…

Νικόλαος, Στεργιόπουλος

Κάλλιον του Θεραπεύειν το προλαμβάνειν

Social Media

 

Related Posts

Ενσυνείδητη διατροφή

Ενσυνείδητη διατροφή

Τι είναι η ενσυνείδητη διατροφή; Η ιδέα της ενσυνειδητότητας δεν είναι καινούργια, αλλά σίγουρα αυξάνεται σε δημοτικότητα. Η ενσυνειδητότητα μπορεί να οριστεί ως μια "ποιότητα της συνείδησης που χαρακτηρίζεται από συνεχή προσοχή ή καλύτερα παρατήρηση στις εμπειρίες,...

Ολιστική προσέγγιση

Ολιστική προσέγγιση

Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι τι ασθένεια έχει ο άνθρωπος.

Η σημασία του καλού μασήματος στο ολιστικό αδυνάτισμα

Η σημασία του καλού μασήματος στο ολιστικό αδυνάτισμα

Ιστορία για του καλού μασήματος Oι άνθρωποι συμβουλεύουν τους άλλους να μασάνε καλά το φαγητό τους εδώ και πάρα πολύ καιρό. Στην Αγιουρβέδα, μια σχολή ιατρικής που ιδρύθηκε στην Ινδία πριν από περίπου 7.000 χρόνια, η αργή και σχολαστική μάσηση θεωρείται απαραίτητη για...

Συναισθηματική Διατροφή Ολιστική Αντιμετώπιση

Συναισθηματική Διατροφή Ολιστική Αντιμετώπιση

Τι εννοούμε ως Συναισθηματική διατροφή; Συναισθηματική διατροφή είναι η κατανάλωση φαγητού ως ένας τρόπος καταστολής ή ηρεμίας αρνητικών συναισθημάτων, όπως το άγχος, ο θυμός, ο φόβος, η πλήξη, η λύπη και η μοναξιά…. Έχετε βρεθεί ποτέ ξαφνικά στο ψυγείο ή στο ντουλάπι...

Η σύντομη, έντονη κίνηση μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας

Η σύντομη, έντονη κίνηση μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας

Μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι δεν χρειάζεται να κάνετε σκληρή προπόνηση για να αποκομίσετε τα οφέλη της άσκησης για τη μακροζωία. Η σύντομη, έντονη κίνηση μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας. Ανεβαίνοντας τις σκάλες για το διαμέρισμά σας, το τρέξιμο για να προλάβετε...