Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική
Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική

Συναισθηματική Διατροφή Ολιστική Αντιμετώπιση

Τι εννοούμε ως Συναισθηματική διατροφή;

Συναισθηματική διατροφή είναι η κατανάλωση φαγητού ως ένας τρόπος καταστολής ή ηρεμίας αρνητικών συναισθημάτων, όπως το άγχος, ο θυμός, ο φόβος, η πλήξη, η λύπη και η μοναξιά….
Έχετε βρεθεί ποτέ ξαφνικά στο ψυγείο ή στο ντουλάπι με τα “καλά” τρόφιμα όταν αισθάνεστε αναστατωμένη ή ψυχικά ευάλωτη;
Η αναζήτηση τροφής όταν βρισκόμαστε σε συνθήκες στρες ή συναισθηματικής φόρτισης αποτελεί μέρος μιας κοινής πρακτικής που ονομάζεται «Συναισθηματική Διατροφή»

Γιατί ονομάστηκε Συναισθηματική Διατροφή;

Πολύ απλά. Δεν ταΐζουμε το σώμα. Ταΐζουμε το συναίσθημα. Και έτσι ονομάστηκε.
Οι άνθρωποι που τρώνε συναισθηματικά φτάνουν σε αυτή την κατάσταση αναζήτησης φαγητού πολύ συχνά, έως και περισσότερο από μια φορά την ημέρα στην προσπάθειά τους να καταπνίξουν και να καταπραΰνουν τα δύσκολα για αυτούς συναισθήματα. Συνήθως αισθάνονται και ενοχή ή ντροπή μετά από μια τέτοια πράξη (το ότι δηλαδή οδηγήθηκαν να φάνε με αυτό τον τρόπο) και αυτό τους οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο υπερβολικής κατανάλωσης τροφής και σε άλλες παρόμοιες δυσάρεστες καταστάσεις όπως το πιο συνηθισμένο την αύξηση του βάρους.

Τι προκαλεί την Συναισθηματική Διατροφή;

Οποιοδήποτε είδους στρες ή δυσάρεστου συναισθήματος.! Από το άγχος της εργασίας, τις οικονομικές ανησυχίες, τα θέματα υγείας, τις προσωπικές και ερωτικές σχέσεις. Οτιδήποτε από αυτά ή και περισσότερα μαζί μπορεί να είναι η αιτία του προβλήματος για την Συναισθηματική διατροφή. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που μπορεί επηρεάζει και τα δύο φύλα, αλλά σύμφωνα με μελέτες πιο συχνά επηρεάζει τις γυναίκες παρά τους άντρες.

Συναισθηματική Διατροφή Ολιστική Αντιμετώπιση

Γιατί ταΐζουμε τα συναισθήματα μας;

Κάποια αρνητικά συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε αίσθημα κενού μέσα μας, ένα συναισθηματικό κενό δηλαδή. Η τροφή πιστεύεται ότι είναι ένας τρόπος για να γεμίσει αυτό το κενό και να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση «πληρότητας» ή προσωρινής ολοκλήρωσης.
Ένας άλλος λόγος είναι ότι όταν είμαστε σε κατάσταση στρες ξεχνάμε να πίνουμε νερό. Η έλλειψη νερού στον οργανισμό μπορεί να δημιουργήσει το εσφαλμένο μήνυμα (στην κατάσταση που βρισκόμαστε) της πείνας.

Συναισθηματική Διατροφή

Υπάρχουν κάποιες τροφές που να μας γεμίζουν περισσότερο συναισθηματικά;

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν ορισμένες τροφές που έχουν από μόνες τους υψηλή εξαρτητική αξία – μας αναγκάζουν (κατά κάποιον τρόπο) στο να τις φάμε ξανά και ξανά, ακόμα και αν δεν πεινάμε πραγματικά. Οι τροφές αυτές συνήθως αποτελούνται από ένα συνδυασμό “λιπαρών -ζάχαρης – αλατιού – αλευριού” και είναι εύκολες στην κατανάλωση (π.χ. μαλακές ή με εναλλαγή υφών.
Το συναισθηματικό όμως φορτίο που μπορεί να έχουν κάποιες τροφές εξαρτάται και από τις εμπειρίες που έχουμε χτίσει με κάθε τροφή. Έτσι, κάτι το οποίο το έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας με στιγμές ξεγνοιασιάς ή με τη φροντίδα ενός ατόμου, αρχίζει και αποκτά μια επιπλέον διάσταση, ώστε να το αποζητούμε όχι μόνο λόγω πείνας ή για τη γεύση του, αλλά και για να μας προκαλέσει αυτά τα συναισθήματα που μας θυμίζει λόγω εμπειριών.
Ένα προσωπικό παράδειγμα είναι το κέικ και τα croissant της μητέρας μου που είχαμε εναλλάξ κάθε Κυριακή στο σπίτι. 60 χρόνια μετά και ακόμα την θυμάμαι όταν τα τρώω. Φροντίζω βέβαια να την θυμάμαι και χωρίς αυτά τα “καλούδια”….

Ποια κάποια διαφορά μεταξύ της πραγματικής πείνας και της Συναισθηματικής πείνας;

Η φυσική πείνα αναπτύσσεται αργά και με την πάροδο τής ημέρας σε αντίθεση με τη συναισθηματική που έρχεται απότομα ή ξαφνικά.
Στη φυσική πείνα επιθυμείτε μια ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες με τις ιδιαίτερες σας προτιμήσεις πάντα.
Αντίθετα για να κατευνάσετε την συναισθηματική σας πείνα χρειάζεστε κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα πχ γλυκά παγωτά…
Όταν τρώτε επειδή πεινάτε πραγματικά αισθάνεστε ευκολότερα το αίσθημα της πληρότητας και αυτό από μόνο του αποτελεί ένα «σύνθημα» προς τον οργανισμό για να σταματήσετε.
Νιώθετε δηλαδή χορτάτοι και σταματάτε.
Από την άλλη στην Συναισθηματική Διατροφή, μπορεί να τρώτε και να μην αισθάνεστε αυτή την αίσθηση της πληρότητας αρκετά γρήγορα με αποτέλεσμα να συνεχίζετε να λαμβάνετε πολλή περισσότερη τροφή απ΄ ότι πραγματικά χρειάζεται το σώμα. Το αίσθημα της πληρότητας και με το παραπάνω είναι μεν ένα φούσκωμα ενοχλητικό αλλά είναι και ταυτόχρονα μια μεγάλη απόλαυση που μόλις τώρα πήραται και θέλετε να την κρατήσετε όσο περισσότερο μπορείτε.
Στην Συναισθηματική Διατροφή δημιουργούνται και αρνητικά συναισθήματα μετά το φαγητό όπως ενοχές ή ντροπή που δυστυχώς ανατροφοδοτούν την κατάσταση που υπάρχει.

Πώς να σταματάμε τη Συναισθηματική Διατροφή.

Για να σταματήσει η Συναισθηματική Διατροφή πρέπει να χορτάσουμε το Συναίσθημα. Εδώ πια ο κάθε άνθρωπος έχει και διαφορετικές ανάγκες.
Στις Ολιστικές Θεραπείες αλλά και ποιο ειδικά στο Ολιστικό Αδυνάτισμα δεν μας ενδιαφέρει να αναλύσουμε ή ψυχαναλήσουμε το γιατί και πως συμβαίνει αυτό. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνια σε ανάλυση και πάλι ανάλυση. Εστιαζόμαστε στην λύση του θέματος – προβλήματος στο εδώ και τώρα.
Μια πρώτη Θεραπεία εργαλείο στη Συναισθηματική Διατροφή είναι ο Ωτοβελονισμός. Έχει αποτελέσματα που σήμερα βασίζονται και σε επιστημονικές μελέτες. Δείτε την ιστοσελίδα μας σχετικά με τον Ωτοβελονισμό.
Επίσης δείτε και την ιστοσελίδα μας σχετικά με το Ολιστικό Αδυνάτισμα και τις διάφορες υπηρεσίες εργαλεία που υπάρχουν σχετικά.

Θεραπευτικές τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν στην Συναισθηματική Διατροφή είναι ο Ωτοβελονισμός, η Somato Emotional Release, η Ομοιοπαθητική και η Δομική Συστημική Αναπαράσταση.

Έρευνα γιατί οι δίαιτες αποτυγχάνουν;

Έρευνα γιατί οι δίαιτες αποτυγχάνουν;

Η Tracy Bale και οι συνεργάτες της υπέθεσαν ότι η διαδικασία μιας δίαιτας κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς στο...

Ολιστική προσέγγιση

Ολιστική προσέγγιση

Η Ολιστική προσέγγιση του ασθενούς. Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι...

Tel 6949392750

Απο κινητό πατήστε για κλήση.

From mobile Click To Call.