Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική
Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική

Κολλαγόνο συμπλήρωμα διατροφής

Όπως λέει και η ετικέτα είναι συμπλήρωμα διατροφής. Συμπλήρωμα σε μια σωστή διατροφή? ΟΧΙ. Είναι από τα άχρηστα συμπληρώματα σε μια σωστή διατροφή. Οι συγχρονες εταιρείες συμπληρωμάτων διατροφής ακολουθούν τα πετυχημένα βήματα των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών. Διαφήμιση και προπαγάνδα. Και ο κόσμος τα πιστεύει…

Το ελιξίριο της ομορφιάς και ευεξίας!;; Το Κολλαγόνο. Πόσο άχρηστο είναι;

Κάθε πρωτεΐνη που τρώμε διασπάται σε αμινοξέα (δομικά στοιχεία) επειδή το σώμα μας συνθέτει τις πρωτεΐνες που χρειάζεται από ΜΟΝΟ του! ΔΕΝ μπορεί να απορροφήσει μια ολόκληρη πρωτεΐνη, άσχετα από το μέγεθος της, και χρησιμοποιεί τα ανάλογα πεπτίδια για τη διάσπασή της.
Αφού έχει διασπαστεί μια πρωτεΐνη, τότε χρησιμοποιεί το σώμα μας τα αμινοξέα για να συνθέτει τις πρωτεΐνες που χρειάζεται.
Τι γίνεται τώρα στο σώμα μας όταν παίρνουμε κολλαγόνο ως συμπλήρωμα; Άσχετα με το αν είναι σε υγρή μορφή (πόσιμο κολλαγόνο) ή σε στερεά μορφή (χάπι, κάψουλα), μπορεί να απορροφηθεί σε ως κολλαγόνο και να πάει στο δέρμα, στο μαλλί ή στις αρθρώσεις;
Η απάντηση είναι πολύ απλή. Εννοείται ΟΧΙ, για τον απλούστατα λόγο που αναφέραμε παραπάνω. Το σώμα μας ΔΕΝ μπορεί να απορροφήσει μια ολόκληρη πρωτεΐνη!!! Δεν κάνει εξαίρεση στο Κολλαγόνο.

ΔείτεΟλιστικό Αδυνάτισμα

Οι δίαιτες γνωρίζουμε πλέον ότι δεν αποδίδουν. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι μόνο το 5% των ανθρώπων που ακολουθούν κάποια δίαιτα καταφέρνουν να χάσουν βάρος. Μήπως ήρθε η ώρα να εξετάσετε το ενδεχόμενο ότι το χάσιμο βάρους δεν είναι μόνο το τι τρώμε??? Τι συμβαίνει και αδυνατούμε να φτάσουμε στους στόχους μας??? 

Κολλαγόνο. Πόσο άχρηστο είναι;

Τότε τι γίνεται με το κολλαγόνο που παίρνουμε σαν συμπλήρωμα στο σώμα μας; Αυτό που κάνει το σώμα μας με κάθε πρωτεΐνη. Το κολλαγόνο διασπάται σε αμινοξέα, τα αμινοξέα απορροφούνται και χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες του σώματός μας. Και αυτή η ανάγκη μπορεί να μην είναι η σφριγηλότητα της επιδερμίδας ή η δομή μίας γερής τρίχας, αλλά η σύνθεση μιας πρωτεΐνης για κάποια σωματική λειτουργία ή για κάποιο όργανο. Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση να μη χρειάζεται το σώμα μας όλα τα διασπασμένα αμινοξέα για τη δομή κάποιας άλλης πρωτεΐνης. Το σώμα μας χρησιμοποιεί τις παραπανίσιες ποσότητες κολλαγόνου απλά ως θερμίδες και στην μετατροπή αυξάνονται τα επίπεδα ουρίας στο αίμα.
Μπορούμε να αυξήσουμε με φυσικό τρόπο το κολλαγόνο στον οργανισμό μας για να βελτιώνουμε την εμφάνισή μας; Βέβαια μπορούμε και είναι πολύ απλό. Με σωστή διατροφή! Μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε αμινοξέα είναι η βάση για μία καλή υγεία, μία σφριγηλή και λαμπερή επιδερμίδα και για κάθε γερή τρίχα! Η Ολιστική Διατροφή (Μεσογειακή Διατροφή) είναι η βάση της υγείας μας και της ομορφιάς μας.
Τρόφιμα πλούσια σε αμινοξέα και βιταμίνες για τη δομή κολλαγόνου:

Κρέας
Ψάρια
Αυγά
Σκούρα πράσινα λαχανικά
Πορτοκαλί
κίτρινα και κόκκινα λαχανικά και φρούτα
Όσπρια
Ξηροί καρποί
Σόγια

Μία επισήμανση ακόμα. Η σωστή διάσπαση μίας πρωτεΐνης από φυσικό τρόφιμο, αλλά και από ένα συμπλήρωμα, έχει ως προϋπόθεση την επαρκή ποσότητα πεπτιδίων. Αν το σώμα μας δεν είναι σε κατάσταση να μεταβολίζει τις πρωτεΐνες, σωστά τότε πάνε χαμένα τα θρεπτικά συστατικά! Αυτό συμβαίνει σε κάποιες αρρώστιες, αλλά και σ’ ένα σώμα που υποφέρει από πολλές τοξίνες που εμποδίζουν τις βασικές σωματικές λειτουργίες.

Τι είναι το κολλαγόνο και πως το χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας.

Το κολλαγόνο (collagen) είναι η μεγαλύτερη σε ποσότητα πρωτεΐνη που υπάρχει στο σώμα μας. Οι πρωτεΐνες (μόρια που περιέχουν άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο και άζωτο), αποτελούν περίπου το 45% του βάρους ενός ανθρώπου, αν δεν υπολογίσουμε το νερό που περιέχει το σώμα.
Το κολλαγόνο ως ποσοστό των πρωτεϊνών είναι γύρω στο 75%, δηλαδή αποτελεί το 30% του «στεγνού» σωματικού βάρους. Αυτό και μόνο σημαίνει ότι το κολλαγόνο είναι μια πολύ σημαντική πρωτεΐνη για το σώμα. To κολλαγόνο βρίσκεται παντού στο σώμα μας, στους τένοντες, στην καρδιά, στα νύχια, στα μαλλιά, στο δέρμα, στα ούλα, στα μάτια, στις αρθρώσεις και στα αιμοφόρα αγγεία μας. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι κολλαγόνου στα διάφορα μέρη του σώματος.
Το κολλαγόνο είναι αυτό που κρατά «κολλημένο» το σώμα μας και δεν το αφήνει να διαλυθεί. Είναι δηλαδή ένα είδος κόλλας (εξ’ ου και το όνομά του) που διατηρεί τους ιστούς του σώματος και τα κύτταρά μας «κολλημένα», όπως το τσιμέντο κρατάει τα τούβλα του σπιτιού.
Αν για κάποιο λόγο το σώμα μας σταματήσει να παράγει κολλαγόνο, τότε εμφανίζεται μια τρομερή ασθένεια που πριν από δύο αιώνες συνήθιζε να «χτυπά» τους ναυτικούς των πλοίων που έκαναν μακρινά ταξίδια: το σκορβούτο. Η ασθένεια αυτή είναι η διάλυση του σώματος λόγω παντελούς έλλειψης βιταμίνης C (έτσι ανακαλύφθηκε ο ρόλος της βιταμίνης C που αρχικά ονομάστηκε ασκορβικό οξύ). Όταν λοιπόν δεν έχουμε βιταμίνη C δεν μπορεί να παραχθεί κολλαγόνο και το αποτέλεσμα είναι το σώμα να αρχίζει να καταρρέει και πρώτα απ’ όλα τα αιμοφόρα αγγεία μας.

Το Κολλαγόνο στο σώμα μας με το πέρασμα του χρόνου.

Σίγουρα κανείς δεν θα ήθελε να έχει πρόβλημα με την παραγωγή του κολλαγόνου του. Αλλά καθώς περνούν τα χρόνια, το σώμα γερνά και μειώνονται οι δυνατότητές του. Με το πέρασμα των δεκαετιών μειώνεται η ικανότητα παραγωγής πολλών πρωτεϊνών, ενζύμων και ορμονών. Το αποτέλεσμα είναι να παράγεται λιγότερο κολλαγόνο. Μετά την ηλικία των 30 ετών η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται κατά 1-1,5% το χρόνο και αυτό έχει εμφανείς συνέπειες, ειδικά στο δέρμα. Άλλες συνέπειες της έλλειψης κολλαγόνου είναι συχνά η κούραση, οι πόνοι και μια γενικότερη μείωση της φυσικής απόδοσης. Πολλές ασθένειες χαρακτηριστικές του γήρατος, όπως η οστεοαρθρίτιδα, είναι στενά συνδεδεμένες με την ποσότητα του διαθέσιμου κολλαγόνου που υπάρχει στον οργανισμό.

Ολιστικές Επιστήμες και Κολλαγόνο.

Το Κολλαγόνο δεν είναι ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που μπορεί να έχει κάποιος. Είναι αντιμετώπιση Κλασσικής Ιατρικής. Ένα χάπι τα φτιάχνει όλα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και άν έχετε κάποιο αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας το Κολλαγόνο (που σημαίνει ότι κάτι δεν ήταν σωστό στην διατροφή σας) θα έχετε εξαρτώμενη σχέση με το σκεύασμα, δηλαδή θα το παίρνετε για πάντα ή έως ότου αποφασίσετε να ρωτήσετε τον Ολιστικό σας θεραπευτή τι άλλο θα πρότεινε για σας.

Αποποίηση νομικής ευθύνης:
Ως υπηρεσία προς τους αναγνώστες μας, η Ολιστική υγεία Εναρμόνιση παρέχει πρόσβαση σε πληροφορίες και νέες έρευνες.
Κανένα περιεχόμενο σε αυτόν τον ιστότοπο, ανεξαρτήτως ημερομηνίας, δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της άμεσης ιατρικής συμβουλής από τον γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο κλινικό ιατρό.

Ενδιαφέροντα Άρθρα

 

Ολιστική Προσέγγιση

Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι τι ασθένεια έχει ο άνθρωπος.

Δείτε το Άρθρο…

Το κρυφό μήνυμα της ασθένειας

«Πριν λοιπόν θεραπεύσεις κάποιον, ρώτησε τον εαν είναι πρόθυμος να αφήσει όλα εκείνα που τον κάνουν να αρρωσταίνει» Ιπποκράτης.

Δείτε το Άρθρο…

Σοφές Αλήθειες

“A ship in port is safe, but that is not what ships are built for.”
BENAZIR BHUTTO, Former Prime Minister of Pakistan

Ανοιχτή πρόσκληση

Ένα ενδιαφέρον Ολιστικό πρόγραμμα για όλους.
Δωρεάν συμμετοχή. Δείτε εδώ…

Νικόλαος, Στεργιόπουλος

Κάλλιον του Θεραπεύειν το προλαμβάνειν

Social Media

 

Related Posts

Καφές Οφέλη και παρενέργειες

Καφές Οφέλη και παρενέργειες

Οι λάτρεις του καφέ σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι πίνουν το αγαπημένο τους πρωινό ρόφημα, πιθανώς δεν σκέφτονται τα οφέλη ή τους κινδύνους για την υγεία τους. Και όμως, αυτό το ρόφημα έχει αποτελέσει αντικείμενο μιας μακράς ιστορίας συζητήσεων.

Ενσυνείδητη διατροφή

Ενσυνείδητη διατροφή

Τι είναι η ενσυνείδητη διατροφή; Η ιδέα της ενσυνειδητότητας δεν είναι καινούργια, αλλά σίγουρα αυξάνεται σε δημοτικότητα. Η ενσυνειδητότητα μπορεί να οριστεί ως μια "ποιότητα της συνείδησης που χαρακτηρίζεται από συνεχή προσοχή ή καλύτερα παρατήρηση στις εμπειρίες,...

Ευγνωμοσύνη. Τα οφέλη και πώς να την εξασκήσετε

Ευγνωμοσύνη. Τα οφέλη και πώς να την εξασκήσετε

Η ευγνωμοσύνη περιλαμβάνει την εκδήλωση εκτίμησης για τα πράγματα στη ζωή που έχουν νόημα ή αξία για εσάς. Το να αφιερώνετε από ένα έως και 10 λεπτά την ημέρα για να παρατηρήσετε και να αναγνωρίσετε τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες κάθε μέρα μπορεί να φωτίσει την προοπτική σας, να ενισχύσει τη διάθεσή σας και να σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο θετικοί μπροστά στις προκλήσεις της ζωής.

Ολιστική προσέγγιση

Ολιστική προσέγγιση

Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι τι ασθένεια έχει ο άνθρωπος.

Η σημασία του καλού μασήματος στο ολιστικό αδυνάτισμα

Η σημασία του καλού μασήματος στο ολιστικό αδυνάτισμα

Ιστορία για του καλού μασήματος Oι άνθρωποι συμβουλεύουν τους άλλους να μασάνε καλά το φαγητό τους εδώ και πάρα πολύ καιρό. Στην Αγιουρβέδα, μια σχολή ιατρικής που ιδρύθηκε στην Ινδία πριν από περίπου 7.000 χρόνια, η αργή και σχολαστική μάσηση θεωρείται απαραίτητη για...

Αλλάξτε χέρια για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας

Αλλάξτε χέρια για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας

Η Kaja Nordengen, ειδικός νευρολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Your Superstar Brain, εξηγεί πώς ο εγκέφαλός σας ελέγχει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες και πώς μπορείτε να ανταλλάξετε χέρια για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας.