Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική
Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική

Έρευνα εντοπίζει πώς επικοινωνεί ο δεύτερος εγκέφαλος στο έντερο

Το έντερο μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα από τον εγκέφαλο

Το Εντερικό Νευρικό Σύστημα (ENS Εnteric Νervous Σystem) είναι ένα εκτεταμένο δίκτυο νευρώνων, τυλιγμένο μέσα και γύρω από το ανθρώπινο έντερο με την πρωταρχική του λειτουργία της διαχείρισης της πέψης. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Flinders απεφάσισαν να εμβαθύνουν στην πολυπλοκότητα αυτού του παρόμοιου με τον εγκέφαλο μας νευρικό σύστημα για να αποκαλύψουν τις μυστικές του ικανότητες.

Σε μια νέα μελέτη JULY 24, 2020 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό eNEURO, το εργαστήριο του καθηγητή Nick Spencer αναγνώρισε έναν συγκεκριμένο τύπο νευρώνων στο εντερικό τοίχωμα που επικοινωνούν με άλλους νευρώνες εκτός του εντέρου, όπως με τον νωτιαίο μυελό της σπονδυλικής στήλης και μέχρι τον εγκέφαλο.

«Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για το πώς το εντερικό μας σύστημα επικοινωνεί με τον εγκέφαλο ως ένα σημαντικό και ανεπίλυτο ζήτημα λόγω των αυξανόμενων ενδείξεων ότι πολλές ασθένειες μπορεί πρώτα να ξεκινήσουν από το έντερο και στη συνέχεια να μεταφερθούν στον εγκέφαλο, ένα παράδειγμα της οποίας είναι η νόσος του Πάρκινσον», λέει ο καθηγητής Spencer.

«Η νέα μελέτη αποκάλυψε πώς οι σπλαγχνικοί νευρώνες (viscerofugal neurons) παρέχουν μία επικοινωνιακή δίοδο, ώστε το έντερο μας να «αισθανθεί» τι συμβαίνει μέσα στο τοίχωμα του εντέρου, και στη συνέχεια να μεταδώσει αυτές τις αισθητηριακές πληροφορίες, πιο δυναμικά από ό,τι είχε υποτεθεί προηγουμένως, σε άλλα όργανα, όπως ο νωτιαίος μυελός και ο εγκέφαλος που επηρεάζουν τις αποφάσεις μας, τη διάθεση και γενικά την ευημερία του ανθρώπου.»

Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν γιατί το Εντερικό Νευρικό Σύστημα ENS μπορεί να διαδραματίσει έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία και θα μπορούσε να ρίξει φως σε πιθανές νέες θεραπείες για παθήσεις όπως η νόσος του Πάρκινσον και όχι μόνο.

Η μελέτη αυτή για το Εντερικό Νευρικό Σύστημα αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο βήμα προς την κατανόηση των λειτουργιών του και την πολυπλοκότητα της σύνδεσης του εντέρου και του εγκεφάλου μέσω των νευρώνων που επιτρέπουν την ενδοεπικοινωνία στο σώμα.

Ο καθηγητής Nick Spencer λέει ότι υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το νευρικό σύστημα στο έντερο επικοινωνεί με τον εγκέφαλο, για να μας δώσει όλες αυτές τις αισθήσεις που γνωρίζουμε.

«Αυτό που είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό με το έντερο, είναι ότι το έντερο είναι διαφορετικό από όλα τα άλλα εσωτερικά όργανα (π.χ. σπλήνα, ήπαρ) επειδή το έντερο έχει το δικό του νευρικό σύστημα, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα από τον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το έντερο επικοινωνεί και ελέγχει άλλα όργανα του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές ανακαλύψεις για τη θεραπεία ασθενειών και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.»

Αποποίηση νομικής ευθύνης:
Ως υπηρεσία προς τους αναγνώστες μας, η Ολιστική υγεία Εναρμόνιση παρέχει πρόσβαση σε πληροφορίες και νέες έρευνες.
Κανένα περιεχόμενο σε αυτόν τον ιστότοπο, ανεξαρτήτως ημερομηνίας, δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της άμεσης ιατρικής συμβουλής από τον γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο κλινικό ιατρό.

Ενδιαφέροντα Άρθρα

 

Ολιστική Προσέγγιση

Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι τι ασθένεια έχει ο άνθρωπος.

Δείτε το Άρθρο…

Το κρυφό μήνυμα της ασθένειας

«Πριν λοιπόν θεραπεύσεις κάποιον, ρώτησε τον εαν είναι πρόθυμος να αφήσει όλα εκείνα που τον κάνουν να αρρωσταίνει» Ιπποκράτης.

Δείτε το Άρθρο…

Σοφές Αλήθειες

«Κάθε ασθένεια ξεκινά πρώτα από την ψυχή
και στη συνέχεια καταλήγει στο σώμα»
Ιπποκράτης

Ανοιχτή πρόσκληση

Ένα ενδιαφέρον Ολιστικό πρόγραμμα για όλους.
Δωρεάν συμμετοχή. Δείτε εδώ…

Νικόλαος, Στεργιόπουλος

Κάλλιον του Θεραπεύειν το προλαμβάνειν

Social Media

 

Related Posts

Καφές Οφέλη και παρενέργειες

Καφές Οφέλη και παρενέργειες

Οι λάτρεις του καφέ σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι πίνουν το αγαπημένο τους πρωινό ρόφημα, πιθανώς δεν σκέφτονται τα οφέλη ή τους κινδύνους για την υγεία τους. Και όμως, αυτό το ρόφημα έχει αποτελέσει αντικείμενο μιας μακράς ιστορίας συζητήσεων.

Ενσυνείδητη διατροφή

Ενσυνείδητη διατροφή

Τι είναι η ενσυνείδητη διατροφή; Η ιδέα της ενσυνειδητότητας δεν είναι καινούργια, αλλά σίγουρα αυξάνεται σε δημοτικότητα. Η ενσυνειδητότητα μπορεί να οριστεί ως μια "ποιότητα της συνείδησης που χαρακτηρίζεται από συνεχή προσοχή ή καλύτερα παρατήρηση στις εμπειρίες,...

Ευγνωμοσύνη. Τα οφέλη και πώς να την εξασκήσετε

Ευγνωμοσύνη. Τα οφέλη και πώς να την εξασκήσετε

Η ευγνωμοσύνη περιλαμβάνει την εκδήλωση εκτίμησης για τα πράγματα στη ζωή που έχουν νόημα ή αξία για εσάς. Το να αφιερώνετε από ένα έως και 10 λεπτά την ημέρα για να παρατηρήσετε και να αναγνωρίσετε τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες κάθε μέρα μπορεί να φωτίσει την προοπτική σας, να ενισχύσει τη διάθεσή σας και να σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο θετικοί μπροστά στις προκλήσεις της ζωής.

Ολιστική προσέγγιση

Ολιστική προσέγγιση

Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι τι ασθένεια έχει ο άνθρωπος.

Αλλάξτε χέρια για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας

Αλλάξτε χέρια για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας

Η Kaja Nordengen, ειδικός νευρολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Your Superstar Brain, εξηγεί πώς ο εγκέφαλός σας ελέγχει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες και πώς μπορείτε να ανταλλάξετε χέρια για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας.