Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική
Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική

Ανακουφιστείτε από το συναισθηματικό βάρος με μια επιστολή συγχώρεσης

Η συγχώρεση μπορεί να βελτιώσει τη δική σας ψυχική και σωματική υγεία. Όσο καλό κι αν ακούγεται αυτό, δεν σημαίνει ότι η συγχώρεση είναι εύκολη υπόθεση.

Η συγγραφή μιας επιστολής συγχώρεσης είναι μια μέθοδος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βοηθήσετε στην πραγματοποίηση της πράξης της συγχώρεσης. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε κάποια επιστημονικά στοιχεία πίσω από τη συγχώρεση και στη συνέχεια θα μπούμε σε λεπτομέρειες για το πώς να χρησιμοποιήσετε τις επιστολές συγχώρεσης για να ανακουφίσετε το μυαλό, το σώμα και την ψυχή σας.

Τι είναι η συγχώρεση;

Η συγχώρεση δεν είναι τόσο απλή έννοια όσο φαίνεται. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συγχώρεση περιλαμβάνει τόσο μια συναισθηματική όσο και μια συμπεριφορική εκδήλωση.

Αυτό σημαίνει ότι έχετε μια εσωτερική συναισθηματική “Let go”- “απελευθέρωση” σε συνδυασμό με μια εξωτερική πράξη, όπως το να πείτε στο άτομο ότι το συγχωρείτε. Για παράδειγμα, το να πεις “σε συγχωρώ” από μόνο του δεν είναι αρκετό. Πρέπει να υπάρξει μια πραγματική αλλαγή στην εσωτερική συναισθηματική κατάσταση.

Υπάρχει και κάτι άλλο: η αληθινή συγχώρεση λέγεται ότι υπερβαίνει την πράξη της απλής υπέρβασης μιας παράβασης. Πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και περιλαμβάνει την απόδοση κάτι θετικού στον παραβάτη, όπως συμπόνια, ενσυναίσθηση ή κατανόηση.

Ενδιαφέρον…

Δεδομένης της πολυπλοκότητάς της, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές κοινές παρανοήσεις σχετικά με τη συγχώρεση. Πριν είστε έτοιμοι να αφιερώσετε προσπάθεια στην πράξη της συγχώρεσης, ας βεβαιωθούμε ότι καταλαβαίνετε τι πραγματικά περιλαμβάνει (και τι όχι).

Μύθοι για τη συγχώρεση

Το να συγχωρείς κάποιον σημαίνει αυτόματα ότι πιστεύεις ότι δεν πρέπει να τιμωρηθεί.

 • Η συγχώρεση σε κάνει αδύναμο.
 • Η συγχώρεση σημαίνει ότι ξεχνάτε την προσβλητική πράξη.
 • Η συγχώρεση απαιτεί συμφιλίωση (αποκατάσταση φιλικών σχέσεων) με τον παραβάτη.
 • Ελπίζω ότι αυτά ξεκαθαρίζουν μερικά πράγματα.

Τα οφέλη της συγχώρεσης

Έχουν γραφτεί χιλιάδες βιβλία για τα οφέλη της συγχώρεσης στην υγεία. Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη: πρόκειται για ισχυρό εργαλείο.

Απλά σκεφτείτε το: Μέχρι να συγχωρήσετε κάποιον, κρύβετε έναν φλεγόμενο θυμό και μια δυσαρέσκεια. Το να έχετε αυτά τα συναισθήματα κλεισμένα μέσα σας δημιουργεί χρόνιο στρες, το οποίο είναι τοξικό για το σώμα σας, ψυχολογικά και σωματικά. Η συγχώρεση είναι επομένως μια ισχυρή μέθοδος ανακούφισης από το στρες.

Τα πολλά τεκμηριωμένα οφέλη της συγχώρεσης περιλαμβάνουν:

 • Μειωμένος κίνδυνος καρδιακής προσβολής
 • Βελτίωση της χοληστερόλης
 • Καλύτερος ύπνος
 • Μειωμένος πόνος
 • Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση
 • Βελτίωση του άγχους και της κατάθλιψης
 • Ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα
 • Βελτιωμένη αυτοεκτίμηση

Όσα οφέλη υπάρχουν για το να είσαι συγχωρητικός χαρακτήρας, το να μην είσαι συγχωρητικός έχει εξίσου πολλά μειονεκτήματα. Η διατήρηση αρνητικών συναισθημάτων μπορεί να σας εμποδίσει να απολαμβάνετε τη ζωή και να έχετε θετικές σχέσεις. Επιπλέον, επιβαρύνει το σώμα σας.

Μερικοί άνθρωποι είναι από τη φύση τους πιο επιεικείς, αλλά η συγχώρεση μπορεί να μαθευτεί. Όπως πολλοί από εμάς έχουν συνειδητοποιήσει, η συγχώρεση χρειάζεται χρόνο. Είναι μια προσωπική διαδικασία που περιλαμβάνει δύσκολες αλλαγές στα συναισθήματα.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να εξασκηθεί στη συγχώρεση. Μια επιστολή συγχώρεσης είναι μία από αυτές που μπορεί να είναι αρκετά θεραπευτική. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να το δοκιμάσουν τουλάχιστον μία φορά.

Πώς να γράψετε μια επιστολή συγχώρεσης

Αυτή είναι μια εργασία που γίνεται καλύτερα στο χέρι με το παλιομοδίτικο στυλό και χαρτί, όχι στον υπολογιστή. Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε σε ένα περιβάλλον όπου μπορείτε να μείνετε μόνοι με τις σκέψεις σας και δεν θα σας διακόψουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Πριν ξεκινήσετε, είστε προετοιμασμένοι για το συναισθηματικό ταξίδι και έτοιμοι να ανοίξετε την καρδιά σας στη συγχώρεση; Ενώ πρόκειται να επανεξετάσετε κάποια δύσκολα συναισθήματα, προσπαθήστε να δώσετε έναν θετικό τόνο για την άσκηση συνολικά.

Να θυμάστε ότι η συγγραφή της επιστολής συγχώρεσης έχει να κάνει με το να αφεθείτε και να δώσετε στον εαυτό σας κάποια αναγκαία απελευθέρωση. Θα πρέπει να αισθάνεστε σαν να σηκώνεται ένα βάρος από πάνω σας και ο θυμός και το μίσος να αντικαθίστανται από ηρεμία και συμπόνια.

Θα πρέπει να είστε έτοιμοι να δείτε το άλλο άτομο με ενσυναίσθηση, προσπαθώντας να κατανοήσετε κάποια από τα συναισθήματά του και τα κίνητρά του γύρω από το γεγονός. Αντί να βλέπετε τον δράστη ως τέρας, προσπαθήστε να τον δείτε ως άνθρωπο με τη δική του μοναδική ιστορία, ανασφάλειες και ελαττώματα.

Μην βιάζεστε να ολοκληρώσετε τη διαδικασία. Αν είναι πολύ μεγάλη για να την ολοκληρώσετε σε μία συνεδρίαση, επιστρέψτε σε αυτήν όταν θα είστε έτοιμοι.

Δεν θα είναι εύκολο, αλλά θα αξίζει τον κόπο.

Να γνωρίζετε επίσης ότι την επιστολή δεν χρειάζεται να την στείλετε η παραδόσετε. Μπορείτε και να την πετάξετε.
Αργότερα όταν θα είστε πιο έτοιμοι όταν θα αισθάνεστε ότι το θέμα είναι πια πιο εύκολο για σας μπορείτε αν θέλετε να την παραδόσετε.

Στοιχεία μιας επιστολής συγχώρεσης

Είστε λοιπόν έτοιμοι να ξεκινήσετε;

Μια επιστολή συγχώρεσης μπορεί να είναι μοναδική ανάλογα με τις ανάγκες σας, αλλά γενικά περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία. Έχω συμπεριλάβει κάποιο παράδειγμα κειμένου για να μπορείτε να δείτε πώς λειτουργεί. Η επιστολή σας μπορεί να είναι όσο μεγάλη ή όσο σύντομη χρειάζεστε.

Έναρξη: Ονομάστε το πρόσωπο που συγχωρείτε και απευθυνθείτε σε αυτό.
Αγαπητέ “άνθρωπε”,

Περιέγραψε πώς ένιωσες πριν από την παράβαση
Πριν με απατήσεις, ήμουν ευτυχισμένη. Νόμιζα ότι ήμασταν ερωτευμένοι. Ήσουν τα πάντα για μένα.

Περιέγραψε τα συναισθήματά σου κατά τη διάρκεια και μετά το συμβάν. Πώς σας επηρέασε η παράβαση; Αυτή είναι η ευκαιρία σας να επουλωθείτε με το να αναγνωριστεί ο πόνος σας.
“Όταν έμαθα τι έκανες, η καρδιά μου έσπασε σε ένα εκατομμύριο κομμάτια. Ήμουν τόσο σοκαρισμένη και μπερδεμένη, αλλά η προδοσία ήταν αυτή που πόνεσε περισσότερο. Ένιωσα ότι όλα όσα είχαμε περάσει μαζί ήταν ξαφνικά χωρίς νόημα και άφησε ένα τεράστιο κενό στη ζωή μου. Ένιωσα ότι σου είχα δώσει τόσα πολλά από τον εαυτό μου. Για ένα διάστημα, δεν ήξερα πώς να προχωρήσω, πώς να εμπιστευτώ ξανά. Ο πόνος ήταν τόσο βαθύς. Κράτησα πολύ θυμό για πολύ καιρό.”

Στρέψτε την προσοχή σας στον παραβάτη. Τι νομίζετε ότι αισθανόταν γύρω από το γεγονός και μετά από αυτό; Υπήρχε κάτι στη ζωή τους που μπορεί να είχε σχέση με αυτό; Δεν δικαιολογείτε τη συμπεριφορά τους, αλλά χρησιμοποιείτε την ενσυναίσθηση για να αναγνωρίσετε ότι κανείς δεν είναι τέλειος.
“Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι ήσουν δυστυχισμένη στη σχέση μας. Όσο κι αν πόνεσε, κοιτάζοντας πίσω, δεν νομίζω ότι το έκανες από κακία. Ίσως ήταν η πλήξη και ο ενθουσιασμός μιας νέας εμπειρίας. Μπήκες στον πειρασμό της λαγνείας και πήρες μια κακή απόφαση. Αν και ήταν απογοητευτικός ο τρόπος που επέλεξες να τερματίσεις τη σχέση μας, προφανώς χρειαζόσουν κάποιον διαφορετικό. Δεν συγχωρώ αυτό που έκανες, αλλά όλοι κάνουμε λάθη στη ζωή μας.”
Υπάρχει κάτι για το οποίο μπορείς να είσαι ευγνώμων, είτε από τον δράστη είτε από την εμπειρία;
“Είμαι ευγνώμων για την αγάπη που μου έδειξες για ένα διάστημα. Είμαι επίσης ευγνώμων που έμαθα ότι δεν μπορώ να καθορίζω την αξία μου από το τι βλέπει ένας άνδρας σε μένα. Παρόλο που χρειάστηκε χρόνος, κέρδισα δύναμη περνώντας μέσα από αυτή την εμπειρία.”

Ορίστε την πρόθεσή σας για το μέλλον. Κοιτάξτε την καρδιά σας για καθοδήγηση. Ποια είναι η ευχή σας για τον εαυτό σας και τον δράστη; Δείξτε συμπόνια.
Με αυτό το γράμμα, επιλέγω να σε συγχωρήσω. Αποδέχομαι αυτό που συνέβη και είμαι έτοιμη να αφήσω την αγανάκτησή μου. Δεν θέλω να είμαι πια θυμωμένη. Απελευθερώνω το παρελθόν και τη δύναμή του πάνω μου. Θέλω να είμαι σε θέση να ανοίξω την καρδιά μου στην αγάπη ξανά. Ελπίζω να βρείς και εσύ την ευτυχία που σου ταιριάζει.

Κλείνοντας: Υπογράψτε με το όνομά σας. Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Αυτό ήταν σκληρή δουλειά.

Αποποίηση νομικής ευθύνης:
Ως υπηρεσία προς τους αναγνώστες μας, η Ολιστική υγεία Εναρμόνιση παρέχει πρόσβαση σε πληροφορίες και νέες έρευνες.
Κανένα περιεχόμενο σε αυτόν τον ιστότοπο, ανεξαρτήτως ημερομηνίας, δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της άμεσης ιατρικής συμβουλής από τον γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο κλινικό ιατρό.

Ενδιαφέροντα Άρθρα

 

Ολιστική Προσέγγιση

Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι τι ασθένεια έχει ο άνθρωπος.

Δείτε το Άρθρο…

Το κρυφό μήνυμα της ασθένειας

«Πριν λοιπόν θεραπεύσεις κάποιον, ρώτησε τον εαν είναι πρόθυμος να αφήσει όλα εκείνα που τον κάνουν να αρρωσταίνει» Ιπποκράτης.

Δείτε το Άρθρο…

Σοφές Αλήθειες

“Time doesn’t heal emotional pain, you need to learn to let go”
Roy T. Bennet

Ανοιχτή πρόσκληση

Ένα ενδιαφέρον Ολιστικό πρόγραμμα για όλους.
Δωρεάν συμμετοχή. Δείτε εδώ…

Νικόλαος, Στεργιόπουλος

Κάλλιον του Θεραπεύειν το προλαμβάνειν

Social Media

 

Related Posts

Καφές Οφέλη και παρενέργειες

Καφές Οφέλη και παρενέργειες

Οι λάτρεις του καφέ σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι πίνουν το αγαπημένο τους πρωινό ρόφημα, πιθανώς δεν σκέφτονται τα οφέλη ή τους κινδύνους για την υγεία τους. Και όμως, αυτό το ρόφημα έχει αποτελέσει αντικείμενο μιας μακράς ιστορίας συζητήσεων.

Ενσυνείδητη διατροφή

Ενσυνείδητη διατροφή

Τι είναι η ενσυνείδητη διατροφή; Η ιδέα της ενσυνειδητότητας δεν είναι καινούργια, αλλά σίγουρα αυξάνεται σε δημοτικότητα. Η ενσυνειδητότητα μπορεί να οριστεί ως μια "ποιότητα της συνείδησης που χαρακτηρίζεται από συνεχή προσοχή ή καλύτερα παρατήρηση στις εμπειρίες,...

Ευγνωμοσύνη. Τα οφέλη και πώς να την εξασκήσετε

Ευγνωμοσύνη. Τα οφέλη και πώς να την εξασκήσετε

Η ευγνωμοσύνη περιλαμβάνει την εκδήλωση εκτίμησης για τα πράγματα στη ζωή που έχουν νόημα ή αξία για εσάς. Το να αφιερώνετε από ένα έως και 10 λεπτά την ημέρα για να παρατηρήσετε και να αναγνωρίσετε τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες κάθε μέρα μπορεί να φωτίσει την προοπτική σας, να ενισχύσει τη διάθεσή σας και να σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο θετικοί μπροστά στις προκλήσεις της ζωής.

Ολιστική προσέγγιση

Ολιστική προσέγγιση

Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι τι ασθένεια έχει ο άνθρωπος.

Αλλάξτε χέρια για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας

Αλλάξτε χέρια για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας

Η Kaja Nordengen, ειδικός νευρολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Your Superstar Brain, εξηγεί πώς ο εγκέφαλός σας ελέγχει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες και πώς μπορείτε να ανταλλάξετε χέρια για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας.

Η σχέση Νου και Eγκεφάλου. Μια Κβαντική Θεωρία

Η σχέση Νου και Eγκεφάλου. Μια Κβαντική Θεωρία

Μια νέα Κβαντική Θεωρία σχετικά με τη τοποθεσία του Νου.
Η σχέση μεταξύ του Νου και του εγκεφάλου είναι ένα μυστήριο που είναι κεντρικό για το πώς κατανοούμε την ίδια την ύπαρξή μας ως αισθανόμενα όντα.