Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική
Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική

Έτοιμοι να Ονειροπόληση?

Σας έκαναν παρατήρηση στο σχολείο επειδή ονειροπολούσατε; Οι περισσότεροι από εμάς μεγαλώσαμε πιστεύοντας ότι το να χάνουμε τον χρόνο μας σε μια ονειροπόληση είναι κάτι κακό. Όμως υπάρχουν πλέον έρευνες που δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία από την ονειροπόληση. Και αυτά είναι σπουδαία νέα για όσους από εμάς αρέσει να αφήνουμε το μυαλό μας να περιπλανιέται. Ή ίσως τώρα να σας δώσετε την άδεια να ονειροπολείτε λίγο κάθε μέρα.

Τι σημαίνει ονειροπόληση;

Ονειροπόληση σημαίνει να αφήνετε το μυαλό σας να περιπλανιέται και να σκέφτεστε κάτι για ευχαρίστηση. Δεν είναι φλυαρία ή εστίαση στα αρνητικά. Είναι χρόνος για να σκέφτεστε ωραία πράγματα και χαρούμενα πράγματα.

Τι είναι η ονειροπόληση;

Πρόσφατη έρευνα που έγινε φέτος από το “Westgate et al” δημοσιεύτηκε στο περιοδικό, Emotion, δείχνει ότι η ονειροπόληση ή η σκέψη για ευχαρίστηση έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Η έρευνα….

6 οφέλη της ονειροπόλησης

1. Μείωση του στρες και του άγχους
Η ονειροπόληση για θετικά πράγματα μειώνει το στρες και το άγχος Αν αφιερώσετε λίγα λεπτά από την πολυάσχολη μέρα σας για να αφήσετε το μυαλό σας να περιπλανηθεί, μειώνετε τα επίπεδα του στρες και του άγχους και σπάτε τον κύκλο της αρνητικής σκέψης ή του αναστοχασμού.

2. Βελτίωση σωματικής υγείας
Η ονειροπόληση βελτιώνει τη σωματική σας υγεία γιατί όταν μειώνετε τα επίπεδα του άγχους σας έχετε βελτίωση στη σωματική σας υγεία.

3. Βελτίωση δημιουργικότητας
Έρευνες δείχνουν ότι η ονειροπόληση αυξάνει τη δημιουργικότητα. Αφήνοντας το μυαλό να περιπλανηθεί χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό μέρος του εγκεφάλου και τότε είναι που συχνά έρχονται καλές ιδέες.

4. Βοηθάει να οραματιστήτε και να πραγματοποιήσετε τους στόχους σας.
Η ονειροπόληση δεν είναι χάσιμο χρόνου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον χρόνο για να επικεντρωθείτε σε θετικές σκέψεις για τη ζωή και το μέλλον σας, ώστε να αποκτήσετε σαφήνεια σχετικά με αυτά που θέλετε.

5. Βοηθά στο να λύνετε προβλήματα καθημερινότητας
Ακριβώς όπως και με τη δημιουργικότητα, το να αφήνετε τον εγκέφαλο να περιπλανιέται, δίνει χώρο σε διαφορετικές σκέψεις να συνδεθούν και να λύσουν προβλήματα. Πόσες φορές έχετε βρει μια λύση σε ένα πρόβλημα μετά από μια βόλτα;

6. Ξεκουράζετε τον εγκέφαλο
Η ονειροπόληση χρησιμοποιεί διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου σας (και ξεκουράζει το προ μετωπιαίο μέρος). Ο εγκέφαλος, ειδικά ο προ μετωπιαίος φλοιός, χρειάζεται χρόνο για να απενεργοποιείται και να επαναρυθμίζεται τακτικά.

Η επιστήμη πίσω από την ονειροπόληση

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε φέτος στο UC Berkeley δείχνει ότι το μυαλό μας περιπλανιέται φυσιολογικά το 50% του χρόνου.

Με βάση τα ευρήματά τους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η περιπλάνηση του νου είναι μια σημαντική γνωστική διαδικασία. Με άλλα λόγια, μας κάνει καλό και μπορεί να μας οδηγήσει σε νέες ιδέες ή καινοτομίες.

Οι ερευνητές του UC Berkeley δήλωσαν: “Το μυαλό των μωρών και των μικρών παιδιών φαίνεται να περιπλανιέται συνεχώς και έτσι αναρωτηθήκαμε ποιες λειτουργίες μπορεί να εξυπηρετεί αυτό”. Μέσω της παρακολούθησης των εγκεφαλικών κυμάτων βρήκαν 2 σημαντικά αποτελέσματα:

Πρώτον. Χαλάρωση.  Τα κύματα άλφα που εμφανίζονται όταν το μυαλό περιπλανιέται σημαίνουν ότι υπάρχει χαλάρωση. Ο εγκέφαλός δεν μπορεί να διατηρήσει τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητα χωρίς τακτικές περιόδους χαλάρωσης.

Δεύτερον. Επίλυση προβλημάτων. Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά το να αφήνουμε τις σκέψεις μας να περιπλανώνται μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει να λύνονται προβλήματα όταν η εστίαση σε αυτά απομακρυνθεί.

4 παραδείγματα ονειροπόλησης για να ξεκινήσετε

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το ξεκίνημα:

Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να ονειροπόληση
Εξασκηθείτε καθημερινά για να αναπτύξετε τη δεξιότητα και σημειώστε τα οφέλη που θα νιώθετε.

Να σκέφτεστε θετικά όμορφα και ευχάριστα θέματα
Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναπολήσετε προβλήματα ή να ανησυχήσετε για τη λίστα με τις δουλειές σας.

Προτείνω να προγραμματίζετε καθημερινά λίγη ονειροπόληση.

Επικεντρωθείτε σε θετικές ιδέες και ανθρώπους που μπορείτε να σκέφτεστε, όπως στενά αγαπημένα πρόσωπα, φίλους, να βρίσκεστε στο αγαπημένο σας μέρος, να οραματίζεστε τον εαυτό σας στο μέλλον ή να κάνετε κάτι διασκεδαστικό, να ταξιδεύετε, να χαλαρώνετε σε ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο, πραγματικά οτιδήποτε συνδέεται με την ευχαρίστηση και την ευτυχία.

Συνδυάζοντας την ονειροπόληση με μια καθημερινή εργασία.
Δοκιμάστε να συνδυάσετε την ονειροπόληση με μια πιο καθημερινή εργασία, όπως το πλύσιμο των πιάτων, το κρέμασμα των ρούχων ή το ντους. Όταν ο εγκέφαλος είναι ελαφρώς απασχολημένος, είναι πιο πιθανό να ονειροπολήσουμε.

Συμπέρασμα:
Αν νιώθετε άγχος ή στρες στο σπίτι ή στη δουλειά, απλά αποσπάστε την προσοχή σας από την τρέχουσα εργασία, σκεφτείτε κάτι ευχάριστο και αφήστε το μυαλό σας να περιπλανηθεί για λίγα λεπτά. Αυτό θα απενεργοποιήσει αμέσως το υπερβολικά σκεπτόμενο, ανησυχητικό μέρος του εγκεφάλου σας και θα σας επιτρέψει να αποφορτιστείτε και να νιώσετε πιο ήρεμοι. Η σκέψη για ευχαρίστηση μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη διαμόρφωση των συναισθημάτων μας, να μας κάνει να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι και να μειώσουμε το άγχος μας.

Διορθώθηκε με https://www.corrector.co/el/?utm_content=cmp-true

Αποποίηση νομικής ευθύνης:
Ως υπηρεσία προς τους αναγνώστες μας, η Ολιστική υγεία Εναρμόνιση παρέχει πρόσβαση σε πληροφορίες και νέες έρευνες.
Κανένα περιεχόμενο σε αυτόν τον ιστότοπο, ανεξαρτήτως ημερομηνίας, δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της άμεσης ιατρικής συμβουλής από τον γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο κλινικό ιατρό.

Ενδιαφέροντα Άρθρα

 

Ολιστική Προσέγγιση

Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι τι ασθένεια έχει ο άνθρωπος.

Δείτε το Άρθρο…

Το κρυφό μήνυμα της ασθένειας

«Πριν λοιπόν θεραπεύσεις κάποιον, ρώτησε τον εαν είναι πρόθυμος να αφήσει όλα εκείνα που τον κάνουν να αρρωσταίνει» Ιπποκράτης.

Δείτε το Άρθρο…

Σοφές Αλήθειες

“A ship in port is safe, but that is not what ships are built for.”
BENAZIR BHUTTO, Former Prime Minister of Pakistan

Ανοιχτή πρόσκληση

Ένα ενδιαφέρον Ολιστικό πρόγραμμα για όλους.
Δωρεάν συμμετοχή. Δείτε εδώ…

Νικόλαος, Στεργιόπουλος

Κάλλιον του Θεραπεύειν το προλαμβάνειν

Social Media

 

Related Posts

Καφές Οφέλη και παρενέργειες

Καφές Οφέλη και παρενέργειες

Οι λάτρεις του καφέ σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι πίνουν το αγαπημένο τους πρωινό ρόφημα, πιθανώς δεν σκέφτονται τα οφέλη ή τους κινδύνους για την υγεία τους. Και όμως, αυτό το ρόφημα έχει αποτελέσει αντικείμενο μιας μακράς ιστορίας συζητήσεων.

Ενσυνείδητη διατροφή

Ενσυνείδητη διατροφή

Τι είναι η ενσυνείδητη διατροφή; Η ιδέα της ενσυνειδητότητας δεν είναι καινούργια, αλλά σίγουρα αυξάνεται σε δημοτικότητα. Η ενσυνειδητότητα μπορεί να οριστεί ως μια "ποιότητα της συνείδησης που χαρακτηρίζεται από συνεχή προσοχή ή καλύτερα παρατήρηση στις εμπειρίες,...

Ευγνωμοσύνη. Τα οφέλη και πώς να την εξασκήσετε

Ευγνωμοσύνη. Τα οφέλη και πώς να την εξασκήσετε

Η ευγνωμοσύνη περιλαμβάνει την εκδήλωση εκτίμησης για τα πράγματα στη ζωή που έχουν νόημα ή αξία για εσάς. Το να αφιερώνετε από ένα έως και 10 λεπτά την ημέρα για να παρατηρήσετε και να αναγνωρίσετε τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες κάθε μέρα μπορεί να φωτίσει την προοπτική σας, να ενισχύσει τη διάθεσή σας και να σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο θετικοί μπροστά στις προκλήσεις της ζωής.

Ολιστική προσέγγιση

Ολιστική προσέγγιση

Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι τι ασθένεια έχει ο άνθρωπος.

Αλλάξτε χέρια για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας

Αλλάξτε χέρια για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας

Η Kaja Nordengen, ειδικός νευρολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Your Superstar Brain, εξηγεί πώς ο εγκέφαλός σας ελέγχει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες και πώς μπορείτε να ανταλλάξετε χέρια για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας.