Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική
Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική

Τι λένε οι έρευνες για το Reiki και για τις Ενεργειακές Θεραπείες

Πολλοί δυστυχώς, όπως και ο Albert Einstein ένα από τα κορυφαία μυαλά του περασμένου αιώνα, δεν μπορούσαν πιστέψουν σε αυτό το περίεργο “spooky action at a distance”. Οι Ενεργειακές Θεραπείες έχουν δυστυχώς κατηγορηθεί άδικα, λόγω έλλειψης επιστημονικής εξήγησης του φαινομένου που παράγουν. Σε αυτό το άρθρο (λίγο μεγάλο) προσπάθησα να δώσω κάποιες εξηγήσεις σχετικά και φυσικά περέχω και μερικές έρευνες σχετικές στο τέλος του.
Αν σας ενδιαφέρει το θέμα, σας ευχαριστώ για τον χρόνο που θα διαθέσετε να το διαβάσετε. Εύχομαι να καταφέρω να ικανοποιήσω την περιέργειά σας.

Μπορείτε να δείτε τις έρευνες εδώ…

“Everything you know about the universe and its laws is more than likely to be 99.99 percent wrong.”
—FRED ALAN WOLF, PH.D., AMERICAN QUANTUM PHYSICIST

Είχα την τύχη όσο βρισκόμουν στην Βοστόνη, προς το τέλος της παραμονής μου εκεί, να γίνω δεκτός ως μέλος, εθελοντής, σε μια κοινωφελή οργάνωση. Η δραστηριότητα της οργάνωσης αυτής ήταν να παρέχει διάφορων τύπων Εναλλακτικές θεραπείες σε νοσοκομεία της πόλης. Η προϋπόθεση που υπήρχε για να μπορεί κάποιος να λαμβάνει αυτές τις θεραπείες σε νοσοκομείο ή γηροκομείο ήταν να έχει γίνει γραπτή διάγνωση, πρόγνωση ότι ο άνθρωπος αυτός δεν θα ζούσε για περισσότερο από 6 μήνες λόγω ιατρικών προβλημάτων. Αν και λίγο τρομακτικό θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτή η οργάνωση ήταν κάτι σαν τις δικές μας ΜΚΟ και ο χρηματοδότης ήταν το κράτος. Ας κρατήσουμε το θετικό.
Εκεί λοιπόν είχα την τύχη να γνωρίσω διάφορα συστήματα Εναλλακτικών Θεραπειών αλλά και να συζητήσω με τους διάφορους συναδέλφους. Ως Master Reiki έδινα τον πρώτο βαθμό δωρεάν σε εθελοντές που ήθελαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Τότε υπήρχε περισσότερη ζήτηση από προσφορά.
Η δυσκολία που είχαμε ήταν να εξηγήσουμε σε νέους ανθρώπους το τι συμβαίνει με αυτού του είδους τις Ενεργειακές θεραπείες. Ο σύγχρονος δυτικά εκπαιδευμένος νους αναζητά χειροπιαστές αποδείξεις για το πως δουλεύει το κάθε τι. Δυστυχώς δεν είναι πάντα εύκολο να τα εξηγούμε όλα αυτά που ακόμα καμία επιστήμη δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει όσο κι αν έχει προχωρήσει. Η επιστήμη δεν έχει φθάσει ακόμα ούτε στο 10% τις κοσμικής αλήθειας. Το γνωρίζουν βέβαια και οι επιστήμονες απλά διαφωνούμε στο ποσοστό. Νομίζουν ότι είναι κοντά στο 90% αλλά μετά από αναθεωρήσεις και νέες ανακαλύψεις με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, πια, στην εποχή μας συνεχίζουν να νομίζουν ότι βρίσκονται στο 90%. Τέλος πάντων, πολύ καλή η εργασία τους και τους ευχαριστούμε για την προσφορά τους στην ανθρωπότητα. Ας έχουμε όμως τον Νου μας πιο ανοιχτό αλλά και την Καρδιά μας λίγο πιο συντονισμένη με τον Νου. Αποδείχτηκε άλλωστε ότι είναι ένας άλλος εγκέφαλος και μάλιστα ο πρώτος στην δημιουργία μας.
Η επιμονή των Ενεργειακών Θεραπευτών στην προσφορά υπηρεσίας προς τους συνανθρώπους τους αλλά και τα αποτελέσματα που είχαν οι υπηρεσίες τους δημιούργησαν κάποιο ενδιαφέρον και στον ιδιαίτερο κόσμο της κλασσικής ιατρικής. Το σημαντικό είναι ότι τα πάντα αλλάζουν συνεχώς, Τα πάντα ρει, και έτσι σήμερα στην Αμερική όλοι οι φοιτητές Ιατρικής έχουν ως υποχρεωτικό και ένα μάθημα από τις Εναλλακτικές Θεραπείες. Ένα άλλο πολύ σημαντικό είναι ότι και το Πανεπιστήμιο Ιατρικής στο Sassari της Ιταλίας έχει ένα μεταπτυχιακό μάθημα πάνω στον Ωτοβελονισμό (αντανακλαστική θεραπεία) το οποίο και παρακολούθησα ως Ολιστικός Θεραπευτής. Θεωρώ όλα αυτά τα βήματα ως μια τεράστια θετική αλλαγή στον Κόσμο της Κλασσικής Ιατρικής. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και πολλά άλλα παρόμοια γεγονότα για τα οποία δεν ενημερωθεί.

ΔείτεΟλιστικό Αδυνάτισμα

Οι δίαιτες γνωρίζουμε πλέον ότι δεν αποδίδουν. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι μόνο το 5% των ανθρώπων που ακολουθούν κάποια δίαιτα καταφέρνουν να χάσουν βάρος. Μήπως ήρθε η ώρα να εξετάσετε το ενδεχόμενο ότι το χάσιμο βάρους δεν είναι μόνο το τι τρώμε??? Τι συμβαίνει και αδυνατούμε να φτάσουμε στους στόχους μας??? 

Το Reiki, Quantum Healing, Karuna Reiki, Hands on Healing, The Reconnection, και πολλές άλλες παρόμοιες θεραπευτικές μέθοδοι έχουν γίνει πραγματικά δημοφιλές στις μέρες μας. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο μέρος ανθρώπων που δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτές και εξακολουθούν να αναφέρονται ως προς αυτές με κάποια αρνητικότητα. Δηλαδή πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κάτι αυθεντικό πίσω από αυτές τις θεραπευτικές τέχνες.

Το ενδιαφέρον αυτών των εθελοντών στην διάδοση των ενεργειακών θεραπειών  έφερε ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν και κάποιες έρευνες σχετικά.

Ήρθε λοιπόν η ώρα όπου αποδεικνύεται ότι υπάρχει αρκετή επιστήμη και σε αυτές τις θεραπευτικές τέχνες. Μια μετα-ανάλυση του 2018 σε τέσσερις τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες έρευνες (RCTs) στη χρήση του Reiki για τη μείωση του πόνου σε μια σειρά ιατρικών καταστάσεων διαπίστωσε ότι παρήγαγε στατιστικά σημαντική μείωση του πόνου.

Ομοίως, μια ανασκόπηση του 2019 στο British Medical Journal Supportive & Palliative Care, ανέφερε ότι «η θεραπεία με Reiki είναι χρήσιμη για την ανακούφιση του πόνου, τη μείωση του άγχους / κατάθλιψης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε διάφορες καταστάσεις». Δείτε την εδώ…
Μερικές φορές αυτές οι μελέτες γίνονται σε νοσοκομεία. Η μία πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Bryn Mawr στην Πενσυλβανία με ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε Ολική αρθροπλαστική γόνατος, μια πολύ συχνή επέμβαση στις ΗΠΑ. Είκοσι τρεις ασθενείς έλαβαν Reiki και 20 όχι, για σύγκριση. Ο πόνος αξιολογήθηκε πριν από την επέμβαση και κάθε μέρα μετά. Εκείνοι που έλαβαν το Reiki πονούσαν σημαντικά λιγότερο από εκείνους που δεν το έλαβαν.

Τα αποτελέσματα ήταν τόσο συναρπαστικά, στην πραγματικότητα, που το νοσοκομείο σύντομα δημιούργησε ένα ειδικό πρόγραμμα Reiki όπου 10 νοσηλευτές εκπαιδεύτηκαν και πιστοποιήθηκαν στο Reiki. Τώρα, στους ασθενείς με αρθροπλαστική γόνατος προσφέρεται τακτικά Reiki και αισθάνονται λίγο λιγότερο πόνο ως συνέπεια.

Τι είναι λοιπόν το Reiki, ακριβώς; Η λέξη Reiki αποτελείται από δύο ιαπωνικές λέξεις: rei, που σημαίνει «κρυφή δύναμη ή υψηλότερη δύναμη» και ki, που σημαίνει «ενέργεια ζωής». Πιστεύεται ότι ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα αφού ο Βουδιστής Zen Mikau Usui πραγματοποίησε νηστεία και μετάνοια 21 ημερών στο όρος Kurama. Η ιστορία λέει ότι φωτίστηκε με τη γνώση του Reiki την 21η ημέρα και θεραπεύτηκε από τις ασθένειές του. Όταν επέστρεψε στο χωριό του, ίδρυσε μια κλινική και άρχισε να προσφέρει δωρεάν Reiki στους ανθρώπους. Δείτε περισσότερα σχετικά με το Reiki εδώ…

Το Reiki παρουσιάζεται ως τεχνική «ενεργειακής θεραπείας» ή «θεραπεία βιολογικού πεδίου». Ομολογουμένως, όλα αυτά ακούγονται στην αρχή λίγο περίεργα αλλά για δούμε λίγο από κοντά τι εννοείτε με αυτές τις λέξεις
Λοιπόν ένα βιολογικό πεδίο είναι απλά ένα ηλεκτρικό ή μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται από έναν βιολογικό οργανισμό.

Όταν συνδέετε, για παράδειγμα, έναν φορτιστή τηλεφώνου σε μια πρίζα τοίχου, η ηλεκτρική ενέργεια (ή το ηλεκτρικό πεδίο) παράγεται από μια φυσική διαδικασία, επομένως το ονομάζουμε απλώς ηλεκτρικό πεδίο σε απλή γλώσσα. Αλλά όταν παράγεται από ιόντα όπως το ασβέστιο “Ca (2+)”, το νάτριο “Na (+)” και το κάλιο “K (+)” που κινούνται μέσα και έξω από τα κύτταρα, ονομάζεται βιολογικό πεδίο (βιοπεδίο biofield) για να γίνει διακριτή η πηγή του ηλεκτρικού πεδίου. Έτσι, έχετε ένα βιολογικό πεδίο. Έχω ένα βιολογικό πεδίο. Όλοι οι άνθρωποι, τα ζώα, τα φυτά, τα πουλιά, τα ψάρια και τα έντομα έχουν ένα βιολογικό πεδίο, όπως και όλα σας τα κύτταρα, το κάθε ένα ξεχωριστά και όλα μαζί.
Έτσι, όχι μόνο έχετε πολλά μικρά ηλεκτρικά πεδία στο σώμα σας, έχετε και ένα μεγάλο πεδίο που δημιουργείτε από το άθροισμα όλων αυτών των μικρών ηλεκτρικών πεδίων.

Κάθε μεταβαλλόμενο / κινούμενο ηλεκτρικό πεδίο δημιουργεί επίσης και ένα μαγνητικό πεδίο.
Οπότε έχετε και πολλά μικρά μαγνητικά πεδία αλλά και πάλι έχετε και το άθροισμα όλων αυτών σε ένα μεγάλο μαγνητικό πεδίο.
Τα μικρά μαγνητικά πεδία έχουν διαφορετικά μεγέθη Κάποια είναι μικρά και κάποια είναι μεγαλύτερα όπως σε αυτά όπου υπάρχει μεγάλη ροή αίματος (πολλά κινούμενα ηλεκτρικά πεδία) όπως η Καρδιά μας.

Το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας των ΗΠΑ γράφει ότι ο στόχος ενός ασκούμενου Reiki είναι να κατευθύνει ενέργεια για να διευκολύνει τη θεραπευτική αντίδραση του ατόμου. Κατά μία έννοια, αυτό που κατευθύνεται είναι ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία. Ενώ δεν ασχολούμαστε με τη μελέτη της ατομικής κίνησης ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων ενώ ένας ασκούμενος εξασκεί το Reiki, τα αποτελέσματα σε μεγάλο βαθμό προέρχονται σχεδόν σίγουρα από αυτή τη διαδικασία.

Πιστεύεται ότι η κατάσταση του ίδιου του ασκούμενου είναι επομένως υψίστης σημασίας. Η έρευνα στο Ινστιτούτο Heartmath στο Boulder του Κολοράντο κάλεσε εθελοντές να καθίσουν σε κοντινή απόσταση. Όταν ένα άτομο ένιωθε ενσυναίσθηση, συμπόνια, αγάπη ή οποιαδήποτε παρόμοια κατάσταση με «εστίαση στην καρδιά», οι ρυθμοί της καρδιάς τους καθοδήγησαν , παρέσυραν, συγχρόνισαν τα εγκεφαλικά κύματα του ατόμου με το οποίο βρίσκονταν κοντά.

Αυτή η διαδικασία πιστεύεται ότι συμβαίνει με δύο τρόπους. Πρώτον, μέσω του μαγνητικού πεδίου της καρδιάς του ατόμου καθώς αισθάνεται αυτές τις θετικές καταστάσεις, το οποίο στη συνέχεια εμπεριέχει το μαγνητικό πεδίο της καρδιάς στο άτομο με το οποίο κάθονται, με τον ίδιο τρόπο που τα μεγάλα εκκρεμή παρασύρουν τα μικρότερα, και το δεύτερο είναι μέσω ενός εγκεφαλικού κυκλώματος γνωστό ως σύστημα νευρώνων καθρέφτη (MNS), το οποίο είναι υπεύθυνο για το γνωστό φαινόμενο της συναισθηματικής μετάδοσης (όπου τείνετε να νιώθετε τα ίδια συναισθήματα με τους ανθρώπους με τους οποίους περνάτε περισσότερο χρόνο.

Όταν βρίσκεστε σε μια τέτοια κατάσταση “με εστίαση στην καρδιά”, βοηθάτε ή παροτρύνεται και τους κοντινούς σας ανθρώπους να κινηθούν προς μια παρόμοια κατάσταση. Νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς πιθανότατα να έχουμε παρατηρήσει κάτι παρόμοιο στη ζωή μας, είτε ως το άτομο που επηρεάζει ένα άλλο άτομο, είτε ως το άτομο που επηρεάζεται από κάποιον άλλο. Υπάρχουν άνθρωποι που οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε και έχουν φυσική παρουσία θέρμανσης. Μπορεί να είστε ένας από αυτούς! Το ότι κάνετε να αισθάνονται καλύτερα (ψυχικά ή / και σωματικά) τους γύρω σας είναι γνωστό ως «φυσικό θεραπευτικό αποτέλεσμα».

Οι επαγγελματίες του Reiki εκπαιδεύονται να φτάνουν σε αυτές τις βέλτιστες καταστάσεις όταν εργάζονται με ασθενείς. Στόχος τους είναι η εξυπηρέτηση, στο «υψηλότερο αγαθό» του πελάτη. Η κυρίαρχη κατάσταση τους είναι η εν-συναίσθηση.

Υπάρχει μια άλλη διαδικασία που λειτουργεί ταυτόχρονα με αυτήν. Το Reiki είναι συνήθως μια ξεκούραστη ή αποκαταστατική εμπειρία. Αυτό από μόνο του βοηθά τις φυσικές διαδικασίες επούλωσης του σώματος καθώς το αυτόνομο νευρικό σύστημα κινείται προς μια μεγαλύτερη παρασυμπαθητική κατάσταση (ξεκούραση και πέψη). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα φυσικά θεραπευτικά συστήματα του σώματος, που περιλαμβάνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι σε θέση να λειτουργούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αν οι περισσότερες επιδράσεις του Reiki προέρχονται από την κατάσταση του θεραπευτή ή την επανορθωτική εμπειρία, δεν το γνωρίζουμε με σιγουριά. Πιθανότατα οφείλεται σε λίγο και από τα δύο. Η ίδια η εμπειρία βοηθά να βοηθήσει τις φυσικές διαδικασίες του σώματος και η κατάσταση του θεραπευτή μπορεί να βοηθήσει ακόμη περισσότερο, αν είναι ένας εγκέφαλος – καρδιά σε εστίαση.

Τελικά, δεν υπάρχει τίποτα το περίεργο που να συμβαίνει, μόνο φυσικές διαδικασίες για τις οποίες οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν λίγη γνώση. Μερικές φορές, απλώς η έλλειψη επίγνωσης των διαθέσιμων γνώσεων ή ερευνών προδίδει τη στάση μας απέναντι στα πράγματα. Δίνουμε ονομασίες σε κάποια πράγματα τύπου (#*!@#), όχι επειδή είμαστε ειδικοί σε αυτούς τους τομείς και γνωρίζουμε αν κάτι ισχύει ή όχι, αλλά επειδή δεν είμαστε ειδικοί και απλά δεν γνωρίζουμε τίποτα σχετικά με τις διαθέσιμες γνώσεις ή έρευνες.
Υπάρχουν διαθέσιμες πολλές έρευνες και συνεχίζονται να γίνονται πάρα πολλές.

Δεν χρειάζεται να είναι το ένα ή το άλλο. Ναι, μερικές φορές πολύ περισσότερο από το ένα και λιγότερο από το άλλο, ειδικά για οξείες ή σοβαρές παθήσεις, αλλά άλλες φορές ίσως περισσότερο από το άλλο και λιγότερο από το πρώτο.
Όπως γνωρίζουμε, η ολότητα είναι κάτι περισσότερο από το άθροισμα των μερών της.
Και στη συνέχεια, σε άλλες περιπτώσεις, ένα μείγμα και των δύο. Αλλά νομίζω ότι το μακροπρόθεσμο μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης θα εξυπηρετηθεί καλύτερα με ένα μείγμα αλλοπαθητικών και συμπληρωματικών, mainstream και Ολιστικών, Δυτικής και Ανατολικής, βέβαια πάντα σε συνεργασία με την προοδευμένη και εξελιγμένη Ιατρική.

Μέχρι σήμερα γνωρίζω 102 έρευνες που έχουν γίνει σχετικά μόνο σε σχέση με το Reiki. Θα παραθέσω μόνο κάποιες από αυτές εδώ.
Το άρθρο αυτό δεν έχει ώς σκοπό του να σας παραπέμψει στο να πάρετε τον πρώτο βαθμό του Reiki ούτε κάτι άλλο παρεμφερές.
Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι και όλες οι άλλες ενεργειακές θεραπείες όπως Hand on Healing, Quαntum Healing, Qi Healing, Touch Healing, Karuna Reiki, Angel Reiki, Buda Palm, και άλλες πολλές παρόμοιες έχουν τα ίδια αποτελέσματα.
Αυτό που έχει σημασία είναι η εκπαίδευση και κατάσταση του θεραπευτή όπως θα διαβάσατε παραπάνω.

 

Αποποίηση νομικής ευθύνης:
Ως υπηρεσία προς τους αναγνώστες μας, η Ολιστική υγεία Εναρμόνιση παρέχει πρόσβαση σε πληροφορίες και νέες έρευνες.
Κανένα περιεχόμενο σε αυτόν τον ιστότοπο, ανεξαρτήτως ημερομηνίας, δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της άμεσης ιατρικής συμβουλής από τον γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο κλινικό ιατρό.

Ενδιαφέροντα Άρθρα

 

Ολιστική Προσέγγιση

Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι τι ασθένεια έχει ο άνθρωπος.

Δείτε το Άρθρο…

Το κρυφό μήνυμα της ασθένειας

«Πριν λοιπόν θεραπεύσεις κάποιον, ρώτησε τον εαν είναι πρόθυμος να αφήσει όλα εκείνα που τον κάνουν να αρρωσταίνει» Ιπποκράτης.

Δείτε το Άρθρο…

Σοφές Αλήθειες

Από το θέλω έως το μπορώ
Ένας “φοβάμαι” δρόμος.

Ανοιχτή πρόσκληση

Ένα ενδιαφέρον Ολιστικό πρόγραμμα για όλους.
Δωρεάν συμμετοχή. Δείτε εδώ…

Νικόλαος, Στεργιόπουλος

Κάλλιον του Θεραπεύειν το προλαμβάνειν

Social Media

 

Related Posts

Καφές Οφέλη και παρενέργειες

Καφές Οφέλη και παρενέργειες

Οι λάτρεις του καφέ σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι πίνουν το αγαπημένο τους πρωινό ρόφημα, πιθανώς δεν σκέφτονται τα οφέλη ή τους κινδύνους για την υγεία τους. Και όμως, αυτό το ρόφημα έχει αποτελέσει αντικείμενο μιας μακράς ιστορίας συζητήσεων.

Ευγνωμοσύνη. Τα οφέλη και πώς να την εξασκήσετε

Ευγνωμοσύνη. Τα οφέλη και πώς να την εξασκήσετε

Η ευγνωμοσύνη περιλαμβάνει την εκδήλωση εκτίμησης για τα πράγματα στη ζωή που έχουν νόημα ή αξία για εσάς. Το να αφιερώνετε από ένα έως και 10 λεπτά την ημέρα για να παρατηρήσετε και να αναγνωρίσετε τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες κάθε μέρα μπορεί να φωτίσει την προοπτική σας, να ενισχύσει τη διάθεσή σας και να σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο θετικοί μπροστά στις προκλήσεις της ζωής.

Ολιστική προσέγγιση

Ολιστική προσέγγιση

Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι τι ασθένεια έχει ο άνθρωπος.

Αλλάξτε χέρια για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας

Αλλάξτε χέρια για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας

Η Kaja Nordengen, ειδικός νευρολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Your Superstar Brain, εξηγεί πώς ο εγκέφαλός σας ελέγχει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες και πώς μπορείτε να ανταλλάξετε χέρια για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας.

Η σχέση Νου και Eγκεφάλου. Μια Κβαντική Θεωρία

Η σχέση Νου και Eγκεφάλου. Μια Κβαντική Θεωρία

Μια νέα Κβαντική Θεωρία σχετικά με τη τοποθεσία του Νου.
Η σχέση μεταξύ του Νου και του εγκεφάλου είναι ένα μυστήριο που είναι κεντρικό για το πώς κατανοούμε την ίδια την ύπαρξή μας ως αισθανόμενα όντα.