Η γλουτένη και παρενέργειες.
Η διαφορά της τροφικής δυσανεξίας στην γλουτένη με την αλλεργία στην γλουτένη
Ευαισθησία ή δυσανεξία σε γλουτένη και αλλεργία σε γλουτένη: Αν δεν έχω κοιλιοκάκη μπορεί να με πειράζει η γλουτένη?
Η βασική διαφορά της ευαισθησίας ή δυσανεξίας στην γλουτένη με την αλλεργία στην γλουτένη είναι ότι στην ευαισθησία ή δυσανεξία δεν υπάρχει η παρουσία αντισωμάτων στο αίμα και για αυτό οι αιματολογικές εξετάσεις δεν μπορούνε να ανιχνεύουν το πρόβλημα. Παρόλο αυτό σε ευαισθησία ή δυσανεξία ο πεπτικός σωλήνας δεν μπορεί να κάνει σωστή διάσπαση της γλουτένης και έτσι μπορούν να παρουσιάζουν κάποια από τα παρακάτω αναφερόμενα συμπτώματα. Και επειδή δεν ανιχνεύετε θεωρείτε συχνά ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην κατανάλωση προϊόντων με γλουτένη!
Αλλά εκτός από την έλλειψη των αντισωμάτων υπάρχει και άλλο ένα θέμα με τις αιματολογικές εξετάσεις για αλλεργία σε γλουτένη. Τα συνηθισμένα αιματολογικά τεστ ανιχνεύουν μόνο την άλφα και βήτα γλιαδίνη και όχι τις υπόλοιπες ομάδες γλιαδίνης ή αβενίνης ή σεκαλίνης ή χορδελίνης! Και επίσης κρύβονται και άλλες ουσίες στην γλουτένη που δεν ανιχνεύονται σε αιματολογικές εξετάσεις όπως η συγκολλητίνη φύτρου σίτου (WGA) και η γλουτεομορφίνη που απελευθερώνετε στην πέψη και ερευνώνται αυτό τον καιρό σε σχέση με τον αυτισμό και τις αυτοάνοσες ασθένειες!
Οι δίαιτες γνωρίζουμε πλέον ότι δεν αποδίδουν. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι μόνο το 5% των ανθρώπων που ακολουθούν κάποια δίαιτα καταφέρνουν να χάσουν βάρος. Μήπως ήρθε η ώρα να εξετάσετε το ενδεχόμενο ότι το χάσιμο βάρους δεν είναι μόνο το τι τρώμε??? Τι συμβαίνει και αδυνατούμε να φτάσουμε στους στόχους μας???
Η Γλουτένη και παρενέργειες της στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η αλλεργία στην γλουτένη προκαλεί μία ασθένεια που ονομάζετε κοιλιοκάκη και είναι μία αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου που εμφανίζετε σε άτομα όλων των ηλικιών ακόμα και από την βρεφική ηλικία. Η αντίδραση του οργανισμού είναι η παραγωγή αντιγλιαδινικών αντισωμάτων που προκαλούν την καταστροφή του εσωτερικό τοίχωμα του λεπτού εντέρου! Τα συμπτώματα είναι συχνά πολύ σοβαρά και παρουσιάζουν γαστρεντερικές ενοχλήσεις, διάρροια, δύσοσμες εκκενώσεις, έντονα φουσκώματα, ναυτία, εμετούς, ανορεξία, απώλεια βάρους, δερματίτιδα, στοματικές άφθες, κούραση και κόπωση και διάφορες συνέπιες από την έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών που δημιουργείτε λόγο δυσλειτουργίας της απορρόφησης!
Και άλλη μία διαφορά είναι ότι η αλλεργία σε γλουτένη εμφανίζει τα συμπτώματα σχετικά γρήγορα έως και άμεσα μετά από την κατανάλωση της γλουτένης. Από την άλλη η ευαισθησία ή δυσανεξία στην γλουτένη μπορεί να εκδηλώνει συμπτώματα έμεσα ή ακόμα και την επόμενη μέρα!
Άτομα που έχουν αλλεργία στην γλουτένη πρέπει να αποφεύγουν την γλουτένη εντελώς και αυστηρά! Ακόμα και η πιο μικρή ποσότητα γλουτένης μπορεί να προκαλεί ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας!
Άτομα με ευαισθησία ή δυσανεξία μπορούν κατά καιρούς να ανέχονται μία μικρή ποσότητα γλουτένης αλλά όχι απαραίτητα!
Όταν μας πειράζει η γλουτένη σπάνια πρόκειται για την πάθηση κοιλιακάκι αλλά τις περισσότερες φορές υπάρχει μία ευαισθησία – δυσανεξία στην γλουτένη. Συμπτώματα δυσανεξίας σε γλουτένη:
- Φουσκώματα και αέρια
- Κράμπες στο έντερο
- Δυσκοιλιότητα
- Ευκοιλιότητα
- Πόνος στο στομάχι
- Οισοφαγική παλινδρόμηση
- Ανακατωσούρες και τάση για εμετό
- Πονοκέφαλος και ημικρανίες
- Αναιμία
- Έκζεμα
- Θυλακική υπερκεράτωση
- Κούραση και κόπωση
- Θολωμένο μυαλό
- Διάσπαση συγκέντρωσης
- Αϋπνίες και διακομμένο ύπνο
- Κατάθλιψη
- Αυτισμός
- Στρες και άγχος
- Ζαλάδες
- Μούδιασμα στα άκρα
- Προβλήματα ισορροπίας
- Ινομυαλγία
- Θυρεοειδίτιδα Hasimoto
- Ρευματώδης αρθρίτιδα
- Πόνος και πρήξιμο αρθρώσεων
- Ελκώδης κολίτιδα
- Ψωρίασης
- Σκληρόδερμα
- Σκλήρυνσης κατά πλάκα
- Πολυκυστικές ωοθήκες
- Υπογονιμότητα και αποβολές
- Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο
- Άστατη έμμηνο ρύση