Το πιο απρόβλεπτο εμπόδιο στην απώλεια βάρους.

Οι άνθρωποι στη μελέτη είχαν χάσει κατά μέσο όρο 35 κιλά και προσπαθούσαν να διατηρήσουν την απώλεια του βάρους τους.
Υπεύθυνος της μελέτης είναι ο Dr Lynsey Romo.

Δείτε την δημοσίευση της μελέτης εδώ.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην απώλεια βάρους είναι οι κριτικές που γίνονται από το περιβάλλον του ανθρώπου που προσπαθεί να χάσει βάρος ή να παραμείνει στο βάρος που έχει κατακτήσει, δείχνουν νέα ερευνητικά ευρήματα.

Οι άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν βάρος υποσκάπτονται πολλές φορές από άλλους του περιβάλλοντος τους που κάνουν άσχημα ή σαρκαστικά σχόλια, όπως “θα πάρεις όλα πίσω!” “και με το παραπάνω”

Οι επιθέσεις αυτών των οικείων ανθρώπων προς τους ίδιους, μπορεί να κινητοποιούνται από ζήλια ή και αισθήματα αρνητικότητας για τον δικό τους νέο τρόπο ζωής.

Φοβούμενοι να αντιμετωπίσουν και να κρίνουν τους εαυτούς τους, οι άνθρωποι αυτοί κρίνουν πρώτα τους άλλους.

Τα συμπεράσματα προέρχονται από μια μελέτη 40 ατόμων που είχαν χάσει κατά μέσο όρο 35 κιλά και προσπαθούσαν να διατηρήσουν την απώλεια βάρους τους.

Οι ερευνητές τους πήραν συνέντευξη για τις εμπειρίες τους.

Ο Dr Lynsey Romo, ο συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε:

“Πολλές φορές, όταν κάποιος χάσει βάρος, το πιο απρόβλεπτο εμπόδιο στην απώλεια βάρους του, είναι ότι οι προσπάθειες αυτού του ατόμου υπονομεύονται από τους φίλους, την οικογένεια ή τους συνεργάτες του.

Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι πολλοί άνθρωποι “στιγματίζονται” μετά την απώλεια βάρους, με παρατηρήσεις σχετικά με τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες ή έχοντας τα περιβάλλοντα άτομα να τους λένε ότι πρόκειται να πάρουν όλο το βάρος πίσω ».

Οι άνθρωποι που είχαν χάσει βάρος δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν διάφορες τεχνικές για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τα σχόλια των άλλων ανθρώπων, ο Dr Romo εξήγησε:

“Και οι 40 από τους συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν ότι έχουν στη ζωή τους ανθρώπους που προσπαθούν να μειώσουν ή να υπονομεύσουν τις προσπάθειες απώλειας βάρους τους”.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη, οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν συγκεκριμένες επικοινωνιακές στρατηγικές για να αντιμετωπίσουν το αρνητικό στίγμα και να διατηρήσουν τόσο την απώλεια βάρους όσο και τις προσωπικές τους σχέσεις.
Κάποιες από τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ότι είχαν χάσει βάρος για «λόγους υγείας» και «για να έχουν περισσότερη ενέργεια». Λόγοι που κάνουν τους γύρο ανθρώπους να αναρωτιούνται τι πραγματικά κάνουν αυτοί για την δικιά τους ζωή.

Προσπάθησαν επίσης να διατηρήσουν την υγιεινή διατροφή τους όσο πιο διακριτική μπορούσαν.