Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική
Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική

Καούρες στην Εγκυμοσύνη Τι κάνω;

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος αλλαγών στη γυναίκα, συνήθως ευχάριστων. Μπορεί όμως να έχει και τις άσχημες πλευρές της! Μια  από αυτές είναι η όξινη δυσπεψία, η γνωστή ως καούρα. Πολλές γυναίκες δεν αντιμετώπισαν ποτέ στη ζωή τους πρόβλημα καούρας, μέχρι την πρώτη εγκυμοσύνη τους, ενώ οι περισσότερες δεν έδωσαν σημασία στην όξινη γεύση και το κάψιμο στο λαιμό τους, γιατί απλά δεν ήταν τόσο έντονα. Ευτυχώς, υπάρχουν τρία απλά βήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν στην καταπολέμησή της καούρας στην εγκυμοσύνη.

Γιατί δημιουργούνται οι καούρες στην εγκυμοσύνη;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα παράγει περισσότερη προγεστερόνη, ορμόνη η οποία χαλαρώνει τους μύες και επιτρέπει στο έμβρυο να μεγαλώνει. Αυτό σημαίνει πως χαλαρώνει και η βαλβίδα στην είσοδο του στομάχου επιτρέποντας σε μια ποσότητα απ’ τα στομαχικά οξέα να επιστρέφουν προς τα πάνω. Έτσι στην εγκυμοσύνη όλα είναι πιο χαλαρά από το συνηθισμένο και γίνεται δυσκολότερο και για την τροφή να κινηθεί μέσα στο πεπτικό σας σύστημα. Επιπλέον, όπως μεγαλώνει η μήτρα αυξάνεται η πίεση στο στομάχι γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση. Δεν είστε μόνη σας, 8 στις 10 γυναίκες υποφέρουν από δυσπεψία και καούρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

ΔείτεΟλιστικό Αδυνάτισμα

Οι δίαιτες γνωρίζουμε πλέον ότι δεν αποδίδουν. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι μόνο το 5% των ανθρώπων που ακολουθούν κάποια δίαιτα καταφέρνουν να χάσουν βάρος. Μήπως ήρθε η ώρα να εξετάσετε το ενδεχόμενο ότι το χάσιμο βάρους δεν είναι μόνο το τι τρώμε??? Τι συμβαίνει και αδυνατούμε να φτάσουμε στους στόχους μας??? 

Τα θετικά στις καούρες στην εγκυμοσύνη.

Οι καούρες στην εγκυμοσύνη, όμως έχουν και ένα θετικό. Στην πραγματικότητα βοηθούν το έμβρυο διότι οι θρεπτικές ουσίες των τροφών καθώς χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να κινηθούν στο πεπτικό σύστημα της μητέρας, υπάρχει και περισσότερος χρόνος στο έμβρυο να απορροφήσει τα ευεργετικά τους στοιχεία.

Ποιες τροφές μπορεί να προκαλέσουν καούρες στην εγκυμοσύνη;

Η αλήθεια είναι ότι πολλά είναι τα φαγητά εκείνα που επιτείνουν το δυσάρεστο αυτό φαινόμενο και δεν συστήνονται προς κατανάλωση, ειδικά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης που οι καούρες είναι συνήθως πιο έντονες. Αυτές είναι:
Οι πολύ λιπαρές τροφές, όπως τα τυριά λόγω της πίεσης που προκαλεί το λίπος στα οξέα του στομάχου
Οι πικάντικες τροφές που έτσι και αλλιώς δεν χωνεύονται εύκολα, πόσο μάλλον όταν το γαστρεντερολογικό μας είναι ήδη διαταραγμένο εξαιτίας της εγκυμοσύνης.
Επίσης η πιπεριά ενοχοποιείται για έντονες καούρες, λόγω και της υπερέκκρισης γαστρικών υγρών αντίστοιχα.
Το κόκκινο κρέας
Τα εσπεριδοειδή επίσης λόγω της οξύτητας τους εντείνουν την καούρα αλλά και η αγαπημένη μας σοκολάτα!
Το αλκοόλ, ο καφές και τα ανθρακούχα δεν αποτελούν καλή επιλογή, αντίθετα επιβαρύνουν αρκετά την κατάσταση.
Επίσης, το νερό κατά τη διάρκεια του φαγητού δε βοηθάει την κατάσταση, καθώς προκαλεί παραπάνω φούσκωμα. Να πίνετε νερό μία (1) ώρα πριν το γεύμα καλύτερα.

Πως ανακουφιζόμαστε από τις καούρες στη εγκυμοσύνη.

Υπάρχουν μερικοί πολύ απλοί τρόποι για να ανακουφιστεί μια έγκυος από τις ενοχλητικές καούρες.

 • Μικρά και συχνά γεύματα κατά προτίμηση όχι κοντά στην ώρα του ύπνου
 • Παραμείνετε όρθιες ή καθιστές για τουλάχιστον μια ώρα μετά το γεύμα
 • Κοιμηθείτε τουλάχιστον δυο ώρες μετά το γεύμα
 • Να είναι πιο πάνω από τον κορμό το κεφάλι όταν κοιμάστε, γιαυτό βάλτε ακόμα ένα μαξιλάρι πίσω από το κεφάλι και το πάνω μέρος της πλάτης
 • Το γιαούρτι ή το γάλα μπορεί να βοηθήσουν. Δοκιμάστε το
 • Αποφύγετε πικάντικα, τηγανητά και λιπαρά φαγητά
 • Αποφύγετε εσπεριδοειδή, αναψυκτικά, σάλτσες από ντομάτα, ξύδι, μουστάρδα, σοκολάτα, τσάι και καφέ
 • Δοκιμάστε μια κουταλιά μέλι σε ένα ποτήρι με χλιαρό γάλα
 • Πίνετε γουλιές νερό σε όλη τη διάρκεια της μέρας
 • Μασήστε μια τσίχλα καθώς η παραγωγή σάλιου μειώνει την οξύτητα του οισοφάγου
 • Προσέξτε τη στάση του σώματός σας: προσπαθείτε πάντα είτε κάθεστε, είτε περπατάτε να είστε ευθυτενείς, ώστε να μην πιέζεται το στομάχι
 • Εξασφάλιση της πρόσληψης φυτικών ινών από άλλες πηγές όπως το ψωμί ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι, τα δημητριακά, ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι όλα τους καλές πηγές φυτικών ινών
 • Μάσημα τσίχλας (μαστίχας καλύτερα) μετά το φαγητό, ώστε για να αυξηθεί η παραγωγή σάλιου, το οποίο συμβάλει στο να γίνουν πιο ουδέτερα τα στομαχικά οξέα.

Αν τα συμπτὠματα επιμένουν παρακαλώ ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας, ή ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας.

Αποποίηση νομικής ευθύνης:
Ως υπηρεσία προς τους αναγνώστες μας, η Ολιστική υγεία Εναρμόνιση παρέχει πρόσβαση σε πληροφορίες και νέες έρευνες.
Κανένα περιεχόμενο σε αυτόν τον ιστότοπο, ανεξαρτήτως ημερομηνίας, δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της άμεσης ιατρικής συμβουλής από τον γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο κλινικό ιατρό.

Ενδιαφέροντα Άρθρα

 

Ολιστική Προσέγγιση

Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι τι ασθένεια έχει ο άνθρωπος.

Δείτε το Άρθρο…

Το κρυφό μήνυμα της ασθένειας

«Πριν λοιπόν θεραπεύσεις κάποιον, ρώτησε τον εαν είναι πρόθυμος να αφήσει όλα εκείνα που τον κάνουν να αρρωσταίνει» Ιπποκράτης.

Δείτε το Άρθρο…

Σοφές Αλήθειες

”The weak can never forgive.
Forgiveness is the attribute of the strong.”
Mahatma Gandhi

Ανοιχτή πρόσκληση

Ένα ενδιαφέρον Ολιστικό πρόγραμμα για όλους.
Δωρεάν συμμετοχή. Δείτε εδώ…

Νικόλαος, Στεργιόπουλος

Κάλλιον του Θεραπεύειν το προλαμβάνειν

Social Media

 

Related Posts

Ενσυνείδητη διατροφή

Ενσυνείδητη διατροφή

Τι είναι η ενσυνείδητη διατροφή; Η ιδέα της ενσυνειδητότητας δεν είναι καινούργια, αλλά σίγουρα αυξάνεται σε δημοτικότητα. Η ενσυνειδητότητα μπορεί να οριστεί ως μια "ποιότητα της συνείδησης που χαρακτηρίζεται από συνεχή προσοχή ή καλύτερα παρατήρηση στις εμπειρίες,...

Η σημασία του καλού μασήματος στο ολιστικό αδυνάτισμα

Η σημασία του καλού μασήματος στο ολιστικό αδυνάτισμα

Ιστορία για του καλού μασήματος Oι άνθρωποι συμβουλεύουν τους άλλους να μασάνε καλά το φαγητό τους εδώ και πάρα πολύ καιρό. Στην Αγιουρβέδα, μια σχολή ιατρικής που ιδρύθηκε στην Ινδία πριν από περίπου 7.000 χρόνια, η αργή και σχολαστική μάσηση θεωρείται απαραίτητη για...

Συναισθηματική Διατροφή Ολιστική Αντιμετώπιση

Συναισθηματική Διατροφή Ολιστική Αντιμετώπιση

Τι εννοούμε ως Συναισθηματική διατροφή; Συναισθηματική διατροφή είναι η κατανάλωση φαγητού ως ένας τρόπος καταστολής ή ηρεμίας αρνητικών συναισθημάτων, όπως το άγχος, ο θυμός, ο φόβος, η πλήξη, η λύπη και η μοναξιά…. Έχετε βρεθεί ποτέ ξαφνικά στο ψυγείο ή στο ντουλάπι...

Το πιο απρόβλεπτο εμπόδιο στην απώλεια βάρους.

Το πιο απρόβλεπτο εμπόδιο στην απώλεια βάρους.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην απώλεια βάρους είναι οι κριτικές που γίνονται από το περιβάλλον του ανθρώπου που προσπαθεί να χάσει βάρος ή να παραμείνει στο βάρος που έχει κατακτήσει, δείχνουν νέα ερευνητικά ευρήματα.

Η σχέση ζάχαρης alzheimer

Η σχέση ζάχαρης alzheimer

Η σύνδεση της ζάχαρης και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και το συνηθισμένο υψηλό σάκχαρο στο αίμα συνδέονται με τη γνωστική υποβάθμιση.