Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική
Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική

Οστεοαρθρίτιδα Βιοσυντονισμός

Βιοσυντονισμός, Οστεοαρθριτιδα, Παθήσεις | 0 comments

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα?

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων.
Κάθε άρθρωση έχει το φυσικό της «απορροφητικό» υλικό, δηλαδή τον χόνδρο. Αυτό στιβαρό «λαστιχένιο» υλικό προστατεύει τα άκρα των οστών και μειώνει την τριβή, στην περίπτωση των υγιών αρθρώσεων. Με την πάροδο της ηλικίας, οι αρθρώσεις σκληραίνουν και ο χόνδρος είναι πιο ευάλωτος. Παράλληλα, η επαναληπτική χρήση των αρθρώσεων ερεθίζει τον χόνδρο και όταν έχει πια φθαρεί, το οστό τρίβεται πάνω στο συνορεύον οστό, προκαλώντας πόνο και περιορίζοντας την κινητικότητα.

Τι προκαλεί την οστεοαρθρίτιδα;

Οι τραυματισμένες αρθρώσεις είναι πιο ευάλωτες στην οστεοαρθρίτιδα, οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε μια άρθρωση, είναι παράγοντας κινδύνου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ενασχόληση με ένα άθλημα ή εργασία που απαιτεί επαναληπτικές κινήσεις όπως συχνό λύγισμα των γονάτων για την τοποθέτηση πλακιδίων. Η παχυσαρκία είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου, που έχει σχετιστεί με την οστεοαρθρίτιδα των γονάτων και των ισχίων.

ΔείτεΟλιστικό Αδυνάτισμα

Οι δίαιτες γνωρίζουμε πλέον ότι δεν αποδίδουν. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι μόνο το 5% των ανθρώπων που ακολουθούν κάποια δίαιτα καταφέρνουν να χάσουν βάρος. Μήπως ήρθε η ώρα να εξετάσετε το ενδεχόμενο ότι το χάσιμο βάρους δεν είναι μόνο το τι τρώμε??? Τι συμβαίνει και αδυνατούμε να φτάσουμε στους στόχους μας??? 

Ένας από τους μείζονες παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης οστεοαρθρίτιδας, που κανείς δε μπορεί να ελέγξει, είναι η γήρανση. Επίσης το φύλο παίζει ρόλο. Μετά τα 50, όλο και περισσότερες γυναίκες, συγκριτικά με τους άνδρες, εκδηλώνουν οστεοαρθρίτιδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πάθηση είναι αποτέλεσμα της φυσιολογικής εξασθένησης του χόνδρου, με την πάροδο των ετών. Αλλά σε ορισμένους ανθρώπους εντοπίζονται γενετικά ελαττώματα ή ανωμαλίες στις αρθρώσεις που τους καθιστούν πιο ευάλωτους στην ασθένεια.

Συμπτώματα της Οστεοαρθρίτιδας

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας τείνουν να εκδηλώνονται σταδιακά.
Η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει κάθε ασθενή διαφορετικά. Ορισμένα άτομα έχουν ελάχιστα συμπτώματα παρά τον εκφυλισμό των αρθρώσεών τους. Άλλοι πάλι έχουν πόνους και ακαμψία που επηρεάζουν έντονα την καθημερινότητά τους. Αν εκδηλωθούν οι οστεώδεις διογκώσεις στις μικρές αρθρώσεις των δακτύλων, ακόμη και απλές διαδικασίες όπως να κουμπώσει κάποιος το πουκάμισό του, αποβαίνει δύσκολη και επώδυνη διαδικασία. Η οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα ή τους μηρούς μπορεί να συντελέσει σε ασταθές βάδισμα. Ενώ όταν η πάθηση επηρεάσει την σπονδυλική στήλη, προκαλεί σχεδόν αφόρητο πόνο και/ή μούδιασμα.
Ενδεχομένως να παρατηρήσετε πόνο ή δυσφορία όταν κινείτε συγκεκριμένες αρθρώσεις ή μετά από διαστήματα παρατεταμένης ακινησίας. Οι επηρεαζόμενες αρθρώσεις μπορεί επίσης να είναι άκαμπτες ή να «τρίζουν». Τυπικά, η οστεοαρθρίτιδα οδηγεί σε πρωινή ακαμψία που αμβλύνεται μετά από 30 λεπτά. Όταν η πάθηση επηρεάζει τα άνω άκρα, οι ασθενείς αναπτύσσουν οστεώδεις διογκώσεις στα δάκτυλα, οι οποίες μπορεί να προκαλούν πόνο ή όχι.
Μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στον πάσχοντα όταν χρησιμοποιεί στο πλαίσιο της σωματικής κινητικότητάς του τις επηρεαζόμενες αρθρώσεις, όπως για παράδειγμα πόνο κατά το λύγισμα του γόνατος ή του μηρού ή δυσκαμψία στις αρθρώσεις των δακτύλων. Οι περισσότεροι άνθρωποι άνω των 60 ετών, υποφέρουν από κάποιου βαθμού οστεοαρθρίτιδα, αλλά δεν είναι σπάνια η εμφάνισή της και σε άτομα μικρότερης ηλικίας (20 – 30 ετών).

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η οστεοαρθρίτιδα εκδηλώνεται στις αρθρώσεις που «σηκώνουν» το περισσότερο βάρος, δηλαδή τα γόνατα, οι μηροί και η σπονδυλική στήλη. Επίσης εμφανίζεται κυρίως στα δάκτυλα, τον αντίχειρα, τον αυχένα και το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού. Οι υπόλοιπες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος σπάνια επηρεάζονται, εκτός εάν έχει προϋπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών, το 13% και πλέον των ενηλίκων στη χώρα μας πάσχει από οστεοαρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα χαρακτηρίζεται ως ασθένεια της τρίτης ηλικίας, αν και μπορεί να εμφανισθεί και σε νεότερες ηλικίες, εφόσον ο αρθρικός χόνδρος τραυματισθεί ή δεχθεί έντονες ασύμμετρες φορτίσεις.

Εν αντιθέσει με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα δεν επηρεάζει τα εσωτερικά όργανα του σώματος ή δεν προκαλεί νοσηρότητα. Αλλά μπορεί να οδηγήσει σε δυσμορφίες που να επηρεάσουν τελικά την κινητικότητα. Η σοβαρή απώλεια χόνδρου στις αρθρώσεις του γονάτου μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη κύρτωση του. Οι οστεώδεις διογκώσεις κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης ερεθίζουν τα νεύρα, προκαλούν πόνο, μούδιασμα και «μυρμήγκιασμα» σε ορισμένα σημεία του σώματος.

Οστεοαρθρίτιδα Ολιστική Ιατρική.

Πρακτικές, ολιστικές,εναλλακτικές, συμβουλές για την οστεοαρθρίτιδα.

Πάγο Μάλαξη

Η τοποθέτηση πάγου είναι μια συνήθης και πρακτική αντιμετώπιση του πόνου. Παγάκια και παγοθήκες, είναι εύκολα διαθέσιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι. Τα παγάκια μπορούν τα τοποθετηθούν (μέσα σε πετσέτα όχι απευθείας στο δέρμα) για 15 λεπτά 3-4 φορές ημερησίως. Η πάγο-μάλαξη προκαλεί και αυτή ανακούφιση. Στην αρχή αισθάνεστε δροσιά που διαρκεί λίγα λεπτά, ακολουθεί μια αίσθηση καψίματος και κατόπιν μούδιασμα και ανακούφιση του πόνου. Η ενέργεια αυτή μπορεί να μειώσει και το πρήξιμο.

Θερμό Μάλαξη

Η εφαρμογή θερμότητας χρησιμοποιήθηκε από παλιά στην ανακούφιση του πόνου και τη βελτίωση της κινητικότητας. Η εφαρμογή θερμότητας χρησιμοποιήθηκε από παλιά στην ανακούφιση του πόνου και τη βελτίωση της κινητικότητας.

Μπορεί να εφαρμοστεί:

επιφανειακά με θερμά επιθέματα-κομπρέσες, μπορεί να γίνει μέσω της υδροθεραπείας σε πισίνα ή και με εμβύθιση σε λουτρό παραφίνης (η μέθοδος χρησιμοποιείται ειδικά για να θερμάνει μικρές αρθρώσεις του χεριού, δάκτυλα, καρπού και πόδια)σε βάθος μέσω συσκευών διαθερμίας ή υπερήχων. Ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα στα χέρια ανακουφίζονται βουτώντας τα χέρια τους σε χλιαρό νερό. Στην οστεοαρθρίτιδα του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης μπορούμε να ακουμπήσουμε θερμά επιθέματα (κομπρέσες, πετσέτες) στα ισχία και τη μέση.

Ολιστική Μάλαξη.

Η Ολιστική Μάλαξη στην οστεοαρθρίτιδα περιλαμβάνει πλήξεις, θωπείες, ζυμώσεις-συμπιέσεις, δονήσεις των μυών και μαλακών ιστών. Η σωστή μάλαξη αυξάνει την ευλυγισία και βελτιώνει την κυκλοφορία.

Πώς βοηθά η άσκηση
Οι ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα βοηθιούνται ποικιλοτρόπως με τις ασκήσεις.
Η άσκηση μειώνει τους πόνους των αρθρώσεων και τη δυσκαμψία και αυξάνει την ευλυγισία και τη δύναμη.
Επιπλέον βοηθά στη μείωση του σωματικού βάρους, κάτι που είναι σημαντικό γιατί στους υπέρβαρους καταπονούνται περισσότερο οι αρθρώσεις.
Η άσκηση της οστεοαρθρίτιδας απαιτεί 30 λεπτά και πρέπει να γίνεται σχεδόν κάθε μέρα. Ξεκινήστε με ήπιες ασκήσεις, δυσκολεύοντας σταδιακά το πρόγραμμά σας, χωρίς να πιέζεστε, έτσι ώστε να ιδρώσετε αλλά συγχρόνως να μπορούσατε υποθετικά να συνομιλήσετε με κάποιον.

Τύποι ασκήσεων

Υπάρχουν τρεις (3) τύποι άσκησης που είναι κατάλληλοι.
Ασκήσεις εύρους κίνησης των αρθρώσεων
Σκοπό έχουν να διατηρήσουν και να αυξήσουν το εύρος κίνησης των αρθρώσεων. Οι ασκήσεις αυτές αυξάνουν την ευλυγισία των ιστών, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με ήπιες διατάσεις.
Οι μύες που διασχίζουν δύο αρθρώσεις όπως οι οπίσθιοι μηριαίοι, ο γαστροκνήμιος, οι καμπτήρες του ισχίου, οι παρασπονδυλικοί συχνά γίνονται σφιχτοί και βραχύνονται, προκαλώντας κακή στάση και πόνο. ‘Τεντώνοντας’ αυτούς τους μυς με ασκήσεις εύρους κίνησης βελτιώνεται η μηχανική του σώματος, η στάση και η λειτουργικότητα.
Ασκήσεις ενδυνάμωσης
Οι ασκήσεις αυτής της κατηγορίας πρέπει να γίνονται κάθε μέρα (εκτός αν ο ασθενής πονά) με σκοπό να αυξήσουν τη μυϊκή δύναμη. Μπορούν να γίνουν με τρόπο ισομετρικό (ασκείται δύναμη χωρίς να αλλάζει το μήκος του μυός) ή ισοτονικά με αντίσταση.
Οι δυνατοί μύες βοηθούν στην στήριξη και προφυλάσσουν τις προσβεβλημένες αρθρώσεις.
Αεροβικές ασκήσεις
Βελτιώνουν τη σωματική ικανότητα, μειώνουν τον πόνο και αυξάνουν την αντοχή. Αεροβικές ασκήσεις είναι η δυναμική βάδιση, το ποδήλατο, η κολύμβηση. Μπορούν να γίνονται 3 φορές την εβδομάδα για 20-30 λεπτά. Βελτιώνουν το καρδιαγγειακό σύστημα, βοηθούν στη μείωση του σωματικού βάρους και γενικά προκαλούν ευεξία.

«Οι περισσότεροι γιατροί δεν συστήνουν την ειδικά σχεδιασμένη γυμναστική αλλά χορηγούν παυσίπονα για τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας. Ωστόσο, το θέμα πρέπει να μελετηθεί σε βάθος, ώστε να επιβεβαιωθεί το πόρισμα της ανασκόπησής σας» σχολιάζει ο Δρ Κροσλεϋ.

Εναλλακτικές θεραπείες.

Θα ήταν παράλειψη να μην γίνει αναφορά και στις ονομαζόμενες εναλλακτικές θεραπείες για τη θεραπεία του πόνου της οστεοαρθρίτιδας, γιατί είναι γεγονός ότι αρκετοί ασθενείς βλέπουν ωφέλεια μέσα από συνεδρίες βιοσυντονισμού ή μαθημάτων Yoga και Pilates που περιλαμβάνουν ήπιες διατάσεις, εκπαίδευση στην αναπνοή και χαλάρωση.
Ειδικότερα ο βιοσυντονισμός αποτελεί παρέμβαση ανώδυνη και καλά ανεκτή από τους ασθενείς.
Αν είστε υπέρβαροι, ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους ανακούφισης από τους πόνους στα γόνατα ή τα ισχία, είναι να χάσετε βάρος. Ακόμη και η μικρή απώλεια κιλών μπορεί να μειώσει τη συμπτωματολογία της οστεοαρθρίτιδας, μειώνοντας την πίεση προς τις αρθρώσεις που σηκώνουν το βάρος του σώματος. Η απώλεια βάρους όχι μόνο περιορίζει τον πόνο, αλλά μπορεί να μειώσεις και την μακροπρόθεσμη βλάβη στις αρθρώσεις.
Συμπερασματικά
Ένα σημαντικό βήμα για τη θεραπεία της αρθρίτιδας είναι να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες στη ζωή μας. Μερικές τέτοιες αλλαγές περιλαμβάνουν
να προσέχουμε τη διατροφή μας και να τρώμε ισορροπημένα γεύματα κάθε μέρα
να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας την άσκηση
να μειώσουμε το stress στη ζωή μας
Δεν υπάρχει θεραπεία για την αρθρίτιδα αλλά όπως είδατε υπάρχουν πολλοί τρόποι να μειώσετε τον πόνο και να παραμείνετε δραστήριοι. Μην επιτρέπετε στον αρθριτικό πόνο να σας καταβάλει, ελέγξτε τον και ζήστε την κάθε μέρα.

 

Επιστημονικά νέα για οστεοαρθρίτιδα.

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την οστεοαρθρίτιδα.

Η διαταραχή του ύπνου και το στρες επιδεινωνουν τον πόνο στην οστεοαρθρίτιδα.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί από τα Πανεπιστήμια της Αλαμπάμα και της Φλόριντα, η διαταραχή του ύπνου μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο πως το σώμα διαχειρίζεται και βιώνει τον πόνο. Περισσότεροι δε από τους μισούς ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα βιώνουν πόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό έχει ως συνέπεια διαταραχή του ύπνου και ανεπαρκή ξεκούραση.
Οι ερευνητές με επικεφαλής την Δρ Μέγκαν Πετροφ, επίκουρη καθηγήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, μελέτησαν κατά πόσο η ποιότητα του ύπνου σχετίζεται με μεγαλύτερη ευαισθησία και μειωμένη ανοχή του πόνου στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα.
Η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου είναι ικανή να συντελέσει σε ανακούφιση του πόνου που βιώνουν οι πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Pain.
Παλαιότερες μελέτες είχαν διαπιστώσει ότι ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να είναι ένας δείκτης πρόγνωσης της σοβαρότητας του πόνου που βιώνουν οι ασθενείς.
Η έλλειψη ύπνου αναβάζει και τα επίπεδα του στρες.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (ΕΛ.Ι.ΟΣ) είναι ένα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Επιστημονικό Σωματείο που αποβλέπει στην πρόληψη και καλύτερη αντιμετώπιση των Μεταβολικών Νοσημάτων των Οστών μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης των Ελλήνων Ιατρών.
Το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας είναι κοινωφελές ίδρυμα που συστάθηκε από γιατρούς ρευματολόγους το 1993. Το ίδιο έτος με Προεδρικό Διάταγμα εγκρίθηκε η σύσταση του Ιδρύματος και κυρώθηκε ο Οργανισμός της λειτουργίας του.
Η γυμναστική στο νερό ή στο έδαφος ανακουφίζει την οστεοαρθρίτιδα .
Η γυμναστική στο νερό ή στο έδαφος ανακουφίζει την οστεοαρθρίτιδα ισχίου
Σίδνεϊ, Αυστραλία
Οι ασκήσεις στο νερό ή στο έδαφος μπορούν να προσφέρουν μεσοπρόθεσμα οφέλη στις διαχείριση του πόνου της οστεοαρθρίτιδας ισχίου, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Sports Medicine.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου «La Trobe» της Αυστραλίας, με επικεφαλής τον Δρ Καϋ Κροσλεϋ, επανεξέτασαν τα στοιχεία από 19 ήδη δημοσιευμένες μελέτες για ασκήσεις στο νερό ή το έδαφος ή την φυσικοθεραπεία στη διαχείριση του πόνου του ιστίου, δέκα εκ των οποίων ήταν ειδικά σχεδιασμένες για την οστεοαρθρίτιδα ισχίου.

Από τέσσερις μελέτες προέκυπτε μεσοπρόθεσμο όφελος για έως και τρεις μήνες μετά, με τις ασκήσεις μέσα στο νερό, όταν συγκρίθηκαν με την ελάχιστη διαχείριση του πόνου. Έξι μελέτες διαπίστωναν ότι οι ασκήσεις στο έδαφος επίσης είχαν μεσοπρόθεσμο όφελος, αλλά δεν υπήρχαν στοιχεία ότι αυτό ίσχυε και έναν χρόνο μετά.

Η φυσικοθεραπεία, που περιλάμβανε χειραγώγηση της άρθρωσης, εκτάσεις και μασάζ, δεν είχε επιπλέον όφελος από μόνη της ή συνδυαστικά με τη γυμναστική.

«Οι περισσότεροι γιατροί δεν συστήνουν την ειδικά σχεδιασμένη γυμναστική αλλά χορηγούν παυσίπονα για τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας. Ωστόσο, το θέμα πρέπει να μελετηθεί σε βάθος, ώστε να επιβεβαιωθεί το πόρισμα της ανασκόπησής σας» σχολιάζει ο Δρ Κροσλεϋ.

Θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας με βλαστοκύτταρα.
Η χρήση των βλαστοκυττάρων μπορεί να προσφέρει μια μη επεμβατική αυτόλογη θεραπεία σε έναν μεγάλο αριθμό ορθοπαιδικών παθήσεων που μέχρι τώρα αντιμετωπιζόταν χειρουργικά.

Τι είναι τα βλαστοκύτταρα;
Τα βλαστοκύτταρα είναι το πρώτο στάδιο όλων των κυττάρων τα οποία στη συνέχεια αναπτύσσονται σε συγκεκριμένα κύτταρα αναλόγως σε ποιο όργανο αυτά βρίσκονται. Στην περίπτωση της εκφυλιστικής ή τραυματικής βλάβης του χόνδρου (οστεοαρθρίτιδα), τα βλαστοκύτταρα μετατρέπονται σε χονδροκύτταρα.

Που βρίσκουν εφαρμογές

Εκφυλιστική ή τραυματική βλάβη του χόνδρου (οστεοαρθρίτιδα)
Αθλητικές κακώσεις (συνδεσμικές βλάβες)
Μερική ρήξη χιαστού
Ρήξη μηνίσκου
Μερική ρήξη συνδέσμων – τενόντων
Άσηπτη νέκρωση (Οστεονέκρωση)
Ψευδάρθρωση κατάγματος
Πλημμελής πώρωση κατάγματος

Το μπρόκολο προλαμβάνει την οστεοαρθρίτιδα
Η κατανάλωση μπρόκολου μπορεί να επιβραδύνει και ακόμη και να προλάβει την οστεοαρθρίτιδα, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες με άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Arthritis and Rheumatism.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας έχει ήδη ξεκινήσει κλινικές δοκιμές για να επαληθεύσει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών πειραμάτων.

Τα τεστ που έκαναν σε κύτταρα και αρουραίους έδειξαν ότι ένα συστατικό του μπρόκολου, που επίσης περιέχουν τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο, μπλοκάρει ένα βασικό ένζυμο που καταστρέφει τον χόνδρο.

Αποποίηση νομικής ευθύνης:
Ως υπηρεσία προς τους αναγνώστες μας, η Ολιστική υγεία Εναρμόνιση παρέχει πρόσβαση σε πληροφορίες και νέες έρευνες.
Κανένα περιεχόμενο σε αυτόν τον ιστότοπο, ανεξαρτήτως ημερομηνίας, δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της άμεσης ιατρικής συμβουλής από τον γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο κλινικό ιατρό.

Ενδιαφέροντα Άρθρα

 

Ολιστική Προσέγγιση

Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι τι ασθένεια έχει ο άνθρωπος.

Δείτε το Άρθρο…

Το κρυφό μήνυμα της ασθένειας

«Πριν λοιπόν θεραπεύσεις κάποιον, ρώτησε τον εαν είναι πρόθυμος να αφήσει όλα εκείνα που τον κάνουν να αρρωσταίνει» Ιπποκράτης.

Δείτε το Άρθρο…

Σοφές Αλήθειες

“A ship in port is safe, but that is not what ships are built for.”
BENAZIR BHUTTO, Former Prime Minister of Pakistan

Ανοιχτή πρόσκληση

Ένα ενδιαφέρον Ολιστικό πρόγραμμα για όλους.
Δωρεάν συμμετοχή. Δείτε εδώ…

Νικόλαος, Στεργιόπουλος

Κάλλιον του Θεραπεύειν το προλαμβάνειν

Social Media

 

Related Posts

Το πιο απρόβλεπτο εμπόδιο στην απώλεια βάρους.

Το πιο απρόβλεπτο εμπόδιο στην απώλεια βάρους.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην απώλεια βάρους είναι οι κριτικές που γίνονται από το περιβάλλον του ανθρώπου που προσπαθεί να χάσει βάρος ή να παραμείνει στο βάρος που έχει κατακτήσει, δείχνουν νέα ερευνητικά ευρήματα.

Αδυνάτισμα και στρες

Αδυνάτισμα και στρες

Αδυνάτισμα και στρες. Αποτελέσματα έρευνας. Διαπιστώθηκε ότι όσες γυναίκες είχαν περάσει κάποιο τραυματικό συμβάν (όπως θάνατο παιδιού, βίαιη σωματική επίθεση κ.ά.) ή στρεσογόνα γεγονότα …

Θεραπεία καρκίνου με Βιοσυντονισμό.

Θεραπεία καρκίνου με Βιοσυντονισμό.

Ελπιδοφόρα μηνύματα από ερευνητές στην Αμερική σχετικά με την Θεραπεία καρκίνου με Βιοσυντονισμό. Οι πρώτες ιατρικές έρευνες με τα αποτελέσματά τους είναι δημοσιοποιημένες και διαθέσιμες για όλους όσους ενδιαφέρονται.