Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική
Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική

Ένα Σύστημα είναι μια συλλογή στοιχείων που αλληλοεξαρτώνται μεταξύ τους για να εξυπηρετήσουν έναν σκοπόαυτός είναι ένας πολύ απλός ορισμός.
Υπάρχουν διάφοροι όροι που χρησιμοποιούνται σε αυτό το πεδίο, οι οποίοι έχουν διαφορετικές σημασίες, όπως

  • η σκέψη συστημάτων
  • η δυναμική του συστήματος
  • και η συστημική νοημοσύνη.
systemic structural constellations

Ο όρος συστημική σκέψη προήλθε από τις επιστήμες της μηχανικής. Είναι επιστημονικής βάσης και αφορά την εξέταση της αλληλεπίδρασης της δυναμικής στα συστήματα και τη χαρτογράφηση αυτής. Αυτή η χαρτογράφηση είναι πολύ προσιτή στους μηχανικούς συστημάτων, μπορεί να κυμαίνεται από πολύ απλή έως πολύ περίπλοκη, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα εφαρμόσιμη για καθημερινές καταστάσεις, ειδικά όπου υπάρχουν πολλές έμμεσες σχέσεις αιτίου και αποτελέσματος.

Η δυναμική συστημάτων είναι στην πραγματικότητα μια εξερεύνηση του τι συμβαίνει στα συστήματα, της σχέσης μεταξύ των στοιχείων και συστημάτων. Η προέλευσή του βρίσκεται στον τομέα της θεραπείας οικογενειακών συστημάτων και εξετάζει τα ανθρώπινα συστήματα και τις αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων με τα συστήματα.

Η συστημική σκέψη και η χαρτογράφηση συστημάτων είναι επιστημονικές προσεγγίσεις που βασίζονται στο μυαλό. Αλλά η δυναμική των συστημάτων και η συστημική νοημοσύνη είναι εφαρμοσμένες εμπειρίες, όπου αντλούμε από όλες τις αισθήσεις μας, όχι μόνο από το μυαλό μας. Μπορείτε σχεδόν να αντιληφθείτε ότι οι δύο τομείς παντρεύονται μεταξύ τους και αλληλοσυμπληρώνονται. Η μεγάλη αξία της συστημικής νοημοσύνης και της δυναμικής συστημάτων είναι ότι χρησιμοποιούνται σε μια εφαρμοσμένη εμπειρία. Μπορεί να γίνει και μόνο διανοητικά, αλλά η αισθητηριακή αίσθηση του πώς λειτουργεί το σύστημα είναι συνήθως πολύ πιο βαθιά. Όταν νιώθουμε κάτι και έχουμε μια βιωμένη εμπειρία από αυτό, το γνωρίζουμε, το κατανοούμε διαφορετικά από ό,τι αν απλά το ξέρουμε με το μυαλό μας.

Ο σκοπός της Συστημικής εργασίας είναι να κατανοήσει το σύστημα με τρόπο που να οδηγεί σε αλλαγή, ή σε κίνηση ή δράση.

Έτσι, ενώ ένα σύστημα είναι απλώς μια σύνθεση στοιχείων, η δυναμική του συστήματος εξετάζει την αλληλεπίδραση εντός και μεταξύ των συστημάτων και την αντίστοιχη δυναμική. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να επηρεάσουμε το σύστημα μέσω της νοημοσύνης που αποκτούμε μέσω της αισθησιακής μας αντίληψης που διαφορετικά δεν μπορούμε να εντοπίσουμε. Αν προχωρήσουμε μόνο με το μυαλό, δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τις αόρατες πτυχές. Αν όμως προχωρήσουμε με το σώμα μας (και όλες τις αισθήσεις μας), τότε μπορούμε να εντοπίσουμε τις αόρατες πτυχές.

Αυτές είναι οι διαφορικές διακρίσεις που μας δίνουν νέες πληροφορίες, νέα επίγνωση και νέα διορατικότητα.

Αποποίηση νομικής ευθύνης:
Ως υπηρεσία προς τους αναγνώστες μας, η Ολιστική υγεία Εναρμόνιση παρέχει πρόσβαση σε πληροφορίες και νέες έρευνες.
Κανένα περιεχόμενο σε αυτόν τον ιστότοπο, ανεξαρτήτως ημερομηνίας, δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της άμεσης ιατρικής συμβουλής από τον γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο κλινικό ιατρό.

Ενδιαφέροντα Άρθρα

 

Ολιστική Προσέγγιση

Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι τι ασθένεια έχει ο άνθρωπος.

Δείτε το Άρθρο…

Το κρυφό μήνυμα της ασθένειας

«Πριν λοιπόν θεραπεύσεις κάποιον, ρώτησε τον εαν είναι πρόθυμος να αφήσει όλα εκείνα που τον κάνουν να αρρωσταίνει» Ιπποκράτης.

Δείτε το Άρθρο…

Σοφές Αλήθειες

“Ο άνθρωπος μοιάζει με κλάσμα όπου ο αριθμητής είναι ο πραγματικός εαυτός του
και ο παρονομαστής η ιδέα που έχει για τον εαυτό του.
Όσο μεγαλύτερος ο παρονομαστής, τόσο μικρότερη η αξία του κλάσματος.
Και όσο ο παρονομαστής διογκώνεται προς το άπειρο,
τόσο το κλάσμα τείνει προς το μηδέν.”
Λέων_Τολστόι

Ανοιχτή πρόσκληση

Ένα ενδιαφέρον Ολιστικό πρόγραμμα για όλους.
Δωρεάν συμμετοχή. Δείτε εδώ…

Νικόλαος, Στεργιόπουλος

Κάλλιον του Θεραπεύειν το προλαμβάνειν

Social Media

 

Related Posts

Ευγνωμοσύνη. Τα οφέλη και πώς να την εξασκήσετε

Ευγνωμοσύνη. Τα οφέλη και πώς να την εξασκήσετε

Η ευγνωμοσύνη περιλαμβάνει την εκδήλωση εκτίμησης για τα πράγματα στη ζωή που έχουν νόημα ή αξία για εσάς. Το να αφιερώνετε από ένα έως και 10 λεπτά την ημέρα για να παρατηρήσετε και να αναγνωρίσετε τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες κάθε μέρα μπορεί να φωτίσει την προοπτική σας, να ενισχύσει τη διάθεσή σας και να σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο θετικοί μπροστά στις προκλήσεις της ζωής.

Ολιστική προσέγγιση

Ολιστική προσέγγιση

Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι τι ασθένεια έχει ο άνθρωπος.

Αλλάξτε χέρια για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας

Αλλάξτε χέρια για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας

Η Kaja Nordengen, ειδικός νευρολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Your Superstar Brain, εξηγεί πώς ο εγκέφαλός σας ελέγχει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες και πώς μπορείτε να ανταλλάξετε χέρια για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας.

Η σχέση Νου και Eγκεφάλου. Μια Κβαντική Θεωρία

Η σχέση Νου και Eγκεφάλου. Μια Κβαντική Θεωρία

Μια νέα Κβαντική Θεωρία σχετικά με τη τοποθεσία του Νου.
Η σχέση μεταξύ του Νου και του εγκεφάλου είναι ένα μυστήριο που είναι κεντρικό για το πώς κατανοούμε την ίδια την ύπαρξή μας ως αισθανόμενα όντα.

Κοινωνική απομονώση κίνδυνος υγείας

Κοινωνική απομονώση κίνδυνος υγείας

Η κοινωνική απομόνωση έχει συνδεθεί άμεσα με δομικές αλλαγές στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι κοινωνικά απομονωμένοι άνθρωποι έχουν 26% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια αργότερα στη ζωή τους.