Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική
Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική

Ένα Σύστημα είναι μια συλλογή στοιχείων που αλληλοεξαρτώνται μεταξύ τους για να εξυπηρετήσουν έναν σκοπόαυτός είναι ένας πολύ απλός ορισμός.
Υπάρχουν διάφοροι όροι που χρησιμοποιούνται σε αυτό το πεδίο, οι οποίοι έχουν διαφορετικές σημασίες, όπως

  • η σκέψη συστημάτων
  • η δυναμική του συστήματος
  • και η συστημική νοημοσύνη.
systemic structural constellations

Ο όρος συστημική σκέψη προήλθε από τις επιστήμες της μηχανικής. Είναι επιστημονικής βάσης και αφορά την εξέταση της αλληλεπίδρασης της δυναμικής στα συστήματα και τη χαρτογράφηση αυτής. Αυτή η χαρτογράφηση είναι πολύ προσιτή στους μηχανικούς συστημάτων, μπορεί να κυμαίνεται από πολύ απλή έως πολύ περίπλοκη, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα εφαρμόσιμη για καθημερινές καταστάσεις, ειδικά όπου υπάρχουν πολλές έμμεσες σχέσεις αιτίου και αποτελέσματος.

Η δυναμική συστημάτων είναι στην πραγματικότητα μια εξερεύνηση του τι συμβαίνει στα συστήματα, της σχέσης μεταξύ των στοιχείων και συστημάτων. Η προέλευσή του βρίσκεται στον τομέα της θεραπείας οικογενειακών συστημάτων και εξετάζει τα ανθρώπινα συστήματα και τις αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων με τα συστήματα.

Η συστημική σκέψη και η χαρτογράφηση συστημάτων είναι επιστημονικές προσεγγίσεις που βασίζονται στο μυαλό. Αλλά η δυναμική των συστημάτων και η συστημική νοημοσύνη είναι εφαρμοσμένες εμπειρίες, όπου αντλούμε από όλες τις αισθήσεις μας, όχι μόνο από το μυαλό μας. Μπορείτε σχεδόν να αντιληφθείτε ότι οι δύο τομείς παντρεύονται μεταξύ τους και αλληλοσυμπληρώνονται. Η μεγάλη αξία της συστημικής νοημοσύνης και της δυναμικής συστημάτων είναι ότι χρησιμοποιούνται σε μια εφαρμοσμένη εμπειρία. Μπορεί να γίνει και μόνο διανοητικά, αλλά η αισθητηριακή αίσθηση του πώς λειτουργεί το σύστημα είναι συνήθως πολύ πιο βαθιά. Όταν νιώθουμε κάτι και έχουμε μια βιωμένη εμπειρία από αυτό, το γνωρίζουμε, το κατανοούμε διαφορετικά από ό,τι αν απλά το ξέρουμε με το μυαλό μας.

Ο σκοπός της Συστημικής εργασίας είναι να κατανοήσει το σύστημα με τρόπο που να οδηγεί σε αλλαγή, ή σε κίνηση ή δράση.

Έτσι, ενώ ένα σύστημα είναι απλώς μια σύνθεση στοιχείων, η δυναμική του συστήματος εξετάζει την αλληλεπίδραση εντός και μεταξύ των συστημάτων και την αντίστοιχη δυναμική. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να επηρεάσουμε το σύστημα μέσω της νοημοσύνης που αποκτούμε μέσω της αισθησιακής μας αντίληψης που διαφορετικά δεν μπορούμε να εντοπίσουμε. Αν προχωρήσουμε μόνο με το μυαλό, δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τις αόρατες πτυχές. Αν όμως προχωρήσουμε με το σώμα μας (και όλες τις αισθήσεις μας), τότε μπορούμε να εντοπίσουμε τις αόρατες πτυχές.

Αυτές είναι οι διαφορικές διακρίσεις που μας δίνουν νέες πληροφορίες, νέα επίγνωση και νέα διορατικότητα.

Ενδιαφέροντα Άρθρα

 

Ολιστική Προσέγγιση

Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι τι ασθένεια έχει ο άνθρωπος.

Δείτε το Άρθρο…

Το κρυφό μήνυμα της ασθένειας

«Πριν λοιπόν θεραπεύσεις κάποιον, ρώτησε τον εαν είναι πρόθυμος να αφήσει όλα εκείνα που τον κάνουν να αρρωσταίνει» Ιπποκράτης.

Δείτε το Άρθρο…

Σοφές Αλήθειες

“If you don’t make time for your Wellness
you will need to make time for your Illness”

Νικόλαος, Στεργιόπουλος

Κάλλιον του Θεραπεύειν το προλαμβάνειν

Social Media

 

Related Posts

Κοινωνική απομονώση κίνδυνος υγείας

Κοινωνική απομονώση κίνδυνος υγείας

Η κοινωνική απομόνωση έχει συνδεθεί άμεσα με δομικές αλλαγές στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι κοινωνικά απομονωμένοι άνθρωποι έχουν 26% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια αργότερα στη ζωή τους.

Ολιστική προσέγγιση

Ολιστική προσέγγιση

Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι τι ασθένεια έχει ο άνθρωπος.

Συναισθηματική Διατροφή Ολιστική Αντιμετώπιση

Συναισθηματική Διατροφή Ολιστική Αντιμετώπιση

Τι εννοούμε ως Συναισθηματική διατροφή; Συναισθηματική διατροφή είναι η κατανάλωση φαγητού ως ένας τρόπος καταστολής ή ηρεμίας αρνητικών συναισθημάτων, όπως το άγχος, ο θυμός, ο φόβος, η πλήξη, η λύπη και η μοναξιά…. Έχετε βρεθεί ποτέ ξαφνικά στο ψυγείο ή στο ντουλάπι...

Παρελθοντικό τραύμα μπορεί να στοιχειώνει την μελλοντική υγεία

Παρελθοντικό τραύμα μπορεί να στοιχειώνει την μελλοντική υγεία

Δύσκολα παιδικά χρόνια. Μια βίαιη επίθεση. Τροχαίο ατύχημα. Οικονομική πτώχευση. Αποτυχημένος γάμος (έως και διαζύγιο.) Εάν κάτι παρόμοιο ανήκει στο παρελθόν σας ή έστω οποιοδήποτε σοκ το οποίο θυμόσαστε ή όχι, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τρέχουσα υγεία σας, ειδικά αν έχει συμβεί στην παιδική σας ηλικία.

Τι λένε οι έρευνες για το Reiki

Τι λένε οι έρευνες για το Reiki

Οι Ενεργειακές Θεραπείες έχουν δυστυχώς κατηγορηθεί άδικα, λόγω έλλειψης επιστημονικής εξήγησης του φαινομένου που παράγουν.

Καλέστε την Υγεια Εναρμόνιση