Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική
Ολιστική Υγεία Ολιστική Ιατρική

ΔείτεΟλιστικό Αδυνάτισμα

Οι δίαιτες γνωρίζουμε πλέον ότι δεν αποδίδουν. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι μόνο το 5% των ανθρώπων που ακολουθούν κάποια δίαιτα καταφέρνουν να χάσουν βάρος. Μήπως ήρθε η ώρα να εξετάσετε το ενδεχόμενο ότι το χάσιμο βάρους δεν είναι μόνο το τι τρώμε??? Τι συμβαίνει και αδυνατούμε να φτάσουμε στους στόχους μας??? 

Πώς να πετύχετε στους στόχους σας διατηρώντας ένα ημερολόγιο.

Κάθε νέος στόχος είναι και μια νέα Ιθάκη στην ζωή μας. Θα σας παραπέμψω στον Καβάφη και το εκπληκτικό του ποίημα Ιθάκη. Δείτε το στα Ελληνικά ή και στα Αγγλικά.
Το ποίημα του Καβάφη, για όσους το θυμούνται, είναι πράγματι μια εμπειρία ζωής. Σήμερα όμως κανένας δεν εύχεται να είναι το ταξίδι μακρύ για να φτάσει στην Ιθάκη του. Σήμερα έχουμε πολλούς στόχους , Ιθάκες, και τις θέλουμε όλες γρήγορα.
Το ημερολόγιο είναι ίσως το ισχυρό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων σας. Οποιουδήποτε στόχου μπορεί να έχετε βάλει. Το ημερολόγιο είναι μια καθημερινή ατομική συνεδρία με εσάς και τον εαυτό σας. Με το συνειδητό σας και το υποσυνείδητο σας. Με τον συνειδητό σας εγκέφαλο και με τον εγκέφαλο των δεδομένων που έχετε αποθηκεύσει μέχρι σήμερα στην ζωή σας και που λίγο ή πολύ σας ελέγχουν παρά την θέληση σας. Το ημερολόγιο εκτός από ένα εργαλείο αυτοπαρατήρησης και αυτοβελτίωσης, είναι και ο καθημερινός σας σύντροφος στο νέο μας ταξίδι προς ένα νέο στόχο, μια νέα Ιθάκη. Στο ημερολόγιο θα καταγράφετε τις καθημερινές σας μικρό επιτυχίες αλλά τις δυσκολίες που θα συναντήσετε μέχρι να κατακτήσετε και σεις την νέα αυτή Ιθάκη. Το ημερολόγιο είναι ένα εργαλείο καταμέτρησης των αποτελεσμάτων που έχετε πετύχει, σας βοηθάει να βλέπετε κάθε μέρα πόσο πλησιάζετε προς την εκπλήρωση του στόχου σας.
Κάθε νέος στόχος, κάθε νέα Ιθάκη που προσθέτουμε στην ζωή μας θα μας γεμίσει και με νέες γνώσεις. Η καταγραφή τους θα μας βοηθήσει να μην τις ξεχάσουμε στο πέρασμα του χρόνου.
Ας δούμε αναλυτικά 10 λόγους για τα οφέλη τήρησης ημερολογίου και κατόπιν θα σας δώσω 8 βήματα που θα χρειαστεί να ακολουθήσετε για την τήρηση του δικού σας ημερολογίου.

Ημερολόγιο 10 οφέλει διατήρησης ημερολογίου

 1. Η τήρηση ενός ημερολογίου σας αναγκάζει να δεσμεύσετε τους στόχους σας να γράψετε. Όταν γράφετε τους στόχους σας, μετατρέπετε ασαφείς επιθυμίες σε καλά αρθρωτούς στόχους που μπορείτε να δείτε και να επιδιώξτε με σαφήνεια. Κάνετε το πρώτο βήμα για να μετατρέψετε τις συγκεχυμένες επιθυμίες σας σε κάτι συγκεκριμένο που υπάρχει στον υλικό κόσμο. Γράφοντας τους στόχους είναι σαν φυτεύετε ένα σπόρο ή σαν να τοποθετείτε το πρώτο τούβλο στο οικοδόμημα σας.
 2. Αφιερώνοντας δεκαπέντε με είκοσι λεπτά την ημέρα, κάθε μέρα, σε προκαθορισμένο χρόνο για να γράψετε για τους στόχους σας, εγγυάστε ότι θα ασχοληθείτε τουλάχιστον για αυτό το χρονικό διάστημα κάθε μέρα επεξεργαζόμενοι τους στόχους σας και πώς εσείς “θα τους επιτεύξετε”.
 3. Ένα ημερολόγιο σας επιτρέπει να καταγράφετε την πρόοδό σας. Όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες (οι δυσκολίες που ξεπερνάμε κάνουν τα ταξίδια μας αξέχαστα) κατά την προσπάθεια επίτευξης του στόχου σας , μπορεί να αισθάνεστε απογοητευμένοι. Όταν θα αισθανθείτε ότι χάνετε το κουράγιο σας, την θέληση σας, τα κίνητρά σας να συνεχίσετε προς τα εμπρός, θα είναι μια καλή ιδέα να βγάλετε το ημερολόγιό σας και να κοιτάξετε πίσω την πρόοδο που έχετε κάνει ήδη για την επίτευξη του στόχου σας. Θυμηθείτε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Προσθέτοντας και όλο το έργο που έχετε κάνει μέχρι τώρα έχετε ξεπεράσει κατά πολύ το ήμισυ. Λίγο ακόμα έχει μείνει και φτάσατε. Ο σύντροφος σας στο ταξίδι του στόχου σας, το ημερολόγιο σας, θα σας το υπενθυμίσει.
  Επιπλέον, ακόμα και αν έχετε κάνει αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες για την επίτευξη ενός στόχου, κοιτάζοντας πίσω σε ό,τι δεν λειτούργησε, θα σας βοηθήσει να βρείτε τις νέες προσεγγίσεις που θα χρειαστούν για την επίτευξη του στόχου σας.
 4. Ένα ημερολόγιο είναι η απόδειξη των επιτυχιών του παρελθόντος. Πριν αρχίσετε να ασχολείστε με ένα νέο στόχο, καλή ιδέα και πρακτική θα ήταν να ξαναδιαβάσετε μερικά από τα παλιά σας ημερολόγια και να έρθετε πάλι σε μια νοητική επαφή με τις διαδρομές των προηγούμενων επιτυχιών σας. Αυτό θα σας παρακινήσει να εργαστείτε στο νέο σας στόχο με ένα αίσθημα σιγουριάς ότι – όπως έχετε καταφέρει να επιτύχετε και άλλους στόχους στο παρελθόν – θα μπορείτε να επιτύχετε και αυτόν.
 5. Έχοντας μια καθορισμένη ώρα κατά την οποία πρόκειται να ασχολείστε και να γράψετε για τους στόχους σας κάθε μέρα σας κρατά υπόλογους. Κανείς δεν θέλει να καθίσει και να γράψει: «Δεν έκανα απολύτως τίποτα για να προχωρήσω πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων μου σήμερα. Αντί ‘αυτού, σπαταλάω χρόνο να παρακολουθώ τηλεόραση και να παίζω βιντεοπαιχνίδια, να επιδιώκω τους στόχους άλλων ανθρώπων ή απλά χάνοντας τον χρόνο μου χαζολογώντας “.
  Γνωρίζοντας ότι στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να καθίσετε και να γράψετε για αυτό που κάνατε εκείνη την ημέρα για να προχωρήσετε πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων σας είναι ένα σπουδαίο κίνητρο για να σας κάνει να κάνετε αυτό που υποτίθεται ότι πρέπει να κάνετε. Αν θα σας βοηθούσε μπορείτε ακόμη να προσποιηθείτε ότι το ημερολόγιο σας είναι μια έκθεση ή δοκίμιο που θα πρέπει να παραδώσετε σε κάποιον επόπτη.
  Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε και τις υπηρεσίες Life Coaching ή business Coaching που παρέχονται στο Κέντρο Υγεία Εναρμόνιση. Δείτε περισσότερα εδώ…
 6. Γράφοντας για τους στόχους σας, μπορείτε να αποκαλύψετε κρυμμένους φόβους, που μπορεί να σας κρατούν πίσω, καθώς και περιοριστικές πεποιθήσεις. Πολλές φορές δεν μπορούμε να δούμε πώς κρατάμε τον εαυτό μας καθηλωμένο στα ίδια και στα ίδια… μόνο και μόνο γιατί φοβόμαστε την αλλαγή ή το νέο άγνωστο που οδηγούμεθα. Το γράψιμο μπορεί να σας βοηθήσει να έρθετε σε επαφή με ένα βαθύτερο μέρος του εαυτού σας και να φέρετε πράγματα στην επιφάνεια που δεν είχατε συνειδητοποιήσει ότι ήταν εκεί.
  Όταν γράφετε για τους στόχους σας, μπορεί να “ακούσετε” τον εαυτό σας να λέει πράγματα όπως τα εξής:
  “Άνθρωποι της κατηγορίας μου δεν μπορούν να επιτύχουν έναν τέτοιο στόχο.”
  “Απλά δεν έχω αυτό ή αυτά που χρειάζονται.”
  “Εάν χάσω βάρος, τότε οι φίλοι μου – που αγωνίζονται επίσης με το βάρος τους – δεν θα θέλουν να με κάνουν παρέα πια.”
  Μόλις φέρετε τους κρυμμένους φόβους σας και τις περιοριστικές πεποιθήσεις στην επιφάνεια, θα είστε σε θέση να τα αντιμετωπίσετε. Ένα ημερολόγιο μπορεί να γίνει εργαλείο στην αυτογνωσία σας και να φανερώσετε άγνωστα σημεία του ψυχισμού σας στο συνειδητό σας νου…
 7. Στην ζωή μας θα μπορούσαμε να απλοποιήσουμε όλα μας τα προβλήματα σε δύο μόνο κατηγορίες. Η πρώτη είναι η πιο δύσκολη. Απλά δεν ξέρουμε τι θέλουμε. Κάτι συνεχώς μας λείπει αλλά δεν ξέρουμε πως να γεμίσουμε αυτό το κενό που νιώθουμε. Η δεύτερη είναι πιο συγκεκριμένη. Ξέρουμε τι θέλουμε αλλά δεν ξέρουμε πως να το αποκτήσουμε. Το ημερολόγιο μπορεί να χρησιμεύσει ως εργαλείο καταιγισμού ιδεών για τη λήψη μέτρων, λύσεων, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βρείτε και να επιτύχετε τους στόχους σας.
  Ο εγκέφαλος αγαπά τις προκλήσεις. Δώστε του την δική σας πρόκληση: “Στα επόμενα είκοσι λεπτά θα βρω μια λίστα με 100 πράγματα που θα μπορούσα να κάνω για να πετύχω αυτόν τον στόχο”.
  Ακόμα κι αν παράγετε κάτι που θα ήταν χρήσιμο, ο εγκέφαλός σας θα συνεχίσει να εργάζεται για το ίδιο θέμα ενώ κοιμάστε ή κάνετε άλλα πράγματα. Στη συνέχεια, την επόμενη φορά που θα καθίσετε να γράψετε στο ημερολόγιό σας, είναι πιθανό ότι θα έχετε τη δυνατότητα να παρουσιάσετε μια ακόμα νέα ιδέα για το πώς να προχωρήσετε, πολύ πιο ρεαλιστική και πρακτική.
 8. Η καθημερινή σας ασχολία και συγγραφή σχετικά με τους στόχους σας, μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε πιθανά εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίσετε και να δημιουργήσετε ένα σχέδιο δράσης για το πώς θα αντιμετωπίσετε αυτά τα εμπόδια όταν προκύψουν. Στη συνέχεια, όταν εμφανίζεται ένα εμπόδιο στο μονοπάτι σας, δεν θα πανικοβληθείτε. Αντί αυτού, θα ξέρετε πώς να το αντιμετωπίσετε.
 9. Ένα ημερολόγιο που περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο λύσατε ένα πρόβλημα που μπορεί να έχουν και κάποιοι άλλοι – ή πώς έχετε επιτύχει ένα στόχο που και άλλοι μπορεί να θέλουν να επιτύχουν – μπορεί να μετατραπεί σε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο το οποίο μπορείτε να δώσετε ή να πουλήσετε. Η δημιουργία ενός προϊόντος από το οποίο μπορείτε να κερδίσετε χρήματα μπορεί να αποτελέσει μια άλλη πηγή κινήτρων για να σας βοηθήσει να πετύχετε την επίτευξη των στόχων σας. Αν πάλι πρόκειται για πιο προσωπικά στοιχεία ίσως μπορείτε να τα δώσετε στα παιδιά σας για να δουν πως πετύχατε όλα όσα τους παρέχετε.
 10. Ένα ημερολόγιο μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε τον στόχο σας ζωντανό όσα χρόνια κι αν χρειαστούν για να τον δείτε να γίνετε πραγματικότητα.. Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνετε πριν κλείνετε το ημερολόγιο σας για την ημέρα είναι να δίνετε στον εαυτό σας μια εργασία. Δηλαδή, προσδιορίστε τι πρόκειται να κάνετε την επόμενη μέρα για να μπορέσετε να τον πλησιάσετε περισσότερο.

Πώς να διατηρήσετε ένα ημερολόγιο

Ακολουθούν τα οκτώ βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να διατηρήσετε ένα ημερολόγιο με το ρητό σκοπό να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας:

 1. Αποφασίστε τι είδους ημερολόγιο θέλετε να χρησιμοποιήσετε – μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σημειωματάριο, ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο ή οτιδήποτε άλλο σας αρέσει.
 2. Κρατήστε ένα ημερολόγιο για κάθε σημαντικό σας στόχο.
 3. Αποφασίστε για το πια θα είναι μια ώρα που θα πάρετε κατά μέρος κάθε μέρα για να γράψετε στο ημερολόγιό σας.
 4. Δεσμευθείτε να γράφετε κάθε μέρα.
 5. Μην ανησυχείτε για τη γραμματική ή τη στίξη. δεν γράφετε ένα λογοτεχνικό αριστούργημα.
 6. Μην λογοκρίνετε τον εαυτό σας – το ημερολόγιο σας είναι μόνο για εσάς. Αφήστε τον εαυτό σας να γράψει οτιδήποτε αισθάνεστε.
 7. Μην κλείσετε το ημερολόγιο σας μέχρι να δώσετε στον εαυτό σας μια εργασία για την επόμενη μέρα και την έχετε προγραμματίσει στο βιβλίο ραντεβού σας.
 8. Στο τέλος κάθε δραστηριότητας σας με το ημερολόγιο να δίνετε συγχαρητήρια στον εαυτό σας με ένα νοητικό κτύπημα στην πλάτη για την πρόοδο που έχετε κάνει μέχρι τώρα για την επίτευξη του στόχου σας. Επίσης, αισθανθείτε ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους που σας βοήθησαν και για τους πόρους που βρέθηκαν στο ταξίδι σας για αυτή τη Νέα Ιθάκη.

Συμπέρασμα

Η τήρηση ενός ημερολογίου μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ισχυρό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων σας. Ζήστε την καλύτερη ζωή σας θέτοντας στόχους και, στη συνέχεια, διατηρώντας ένα ημερολόγιο που θα σας βοηθήσει να επιτύχετε αυτούς τους στόχους.
Αν έχετε απορίες σχετικά με τους στόχους σας και την τήρηση ενός ημερολογίου παρακαλώ αισθανθείτε ελεύθερα να επικοινωνήσετε μαζί μου. Πρωινές ώρες παρακαλώ. 10 με 12 καλύτερα.

Αποποίηση νομικής ευθύνης:
Ως υπηρεσία προς τους αναγνώστες μας, η Ολιστική υγεία Εναρμόνιση παρέχει πρόσβαση σε πληροφορίες και νέες έρευνες.
Κανένα περιεχόμενο σε αυτόν τον ιστότοπο, ανεξαρτήτως ημερομηνίας, δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της άμεσης ιατρικής συμβουλής από τον γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο κλινικό ιατρό.

Ενδιαφέροντα Άρθρα

 

Ολιστική Προσέγγιση

Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι τι ασθένεια έχει ο άνθρωπος.

Δείτε το Άρθρο…

Το κρυφό μήνυμα της ασθένειας

«Πριν λοιπόν θεραπεύσεις κάποιον, ρώτησε τον εαν είναι πρόθυμος να αφήσει όλα εκείνα που τον κάνουν να αρρωσταίνει» Ιπποκράτης.

Δείτε το Άρθρο…

Σοφές Αλήθειες

Από το θέλω έως το μπορώ
Ένας “φοβάμαι” δρόμος.

Ανοιχτή πρόσκληση

Ένα ενδιαφέρον Ολιστικό πρόγραμμα για όλους.
Δωρεάν συμμετοχή. Δείτε εδώ…

Νικόλαος, Στεργιόπουλος

Κάλλιον του Θεραπεύειν το προλαμβάνειν

Social Media

 

Related Posts

Καφές Οφέλη και παρενέργειες

Καφές Οφέλη και παρενέργειες

Οι λάτρεις του καφέ σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι πίνουν το αγαπημένο τους πρωινό ρόφημα, πιθανώς δεν σκέφτονται τα οφέλη ή τους κινδύνους για την υγεία τους. Και όμως, αυτό το ρόφημα έχει αποτελέσει αντικείμενο μιας μακράς ιστορίας συζητήσεων.

Ενσυνείδητη διατροφή

Ενσυνείδητη διατροφή

Τι είναι η ενσυνείδητη διατροφή; Η ιδέα της ενσυνειδητότητας δεν είναι καινούργια, αλλά σίγουρα αυξάνεται σε δημοτικότητα. Η ενσυνειδητότητα μπορεί να οριστεί ως μια "ποιότητα της συνείδησης που χαρακτηρίζεται από συνεχή προσοχή ή καλύτερα παρατήρηση στις εμπειρίες,...

Ευγνωμοσύνη. Τα οφέλη και πώς να την εξασκήσετε

Ευγνωμοσύνη. Τα οφέλη και πώς να την εξασκήσετε

Η ευγνωμοσύνη περιλαμβάνει την εκδήλωση εκτίμησης για τα πράγματα στη ζωή που έχουν νόημα ή αξία για εσάς. Το να αφιερώνετε από ένα έως και 10 λεπτά την ημέρα για να παρατηρήσετε και να αναγνωρίσετε τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες κάθε μέρα μπορεί να φωτίσει την προοπτική σας, να ενισχύσει τη διάθεσή σας και να σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο θετικοί μπροστά στις προκλήσεις της ζωής.

Ολιστική προσέγγιση

Ολιστική προσέγγιση

Στην Ολιστική προσέγγιση μας ενδιαφέρει ποιος άνθρωπος έχει την ασθένεια καί όχι τι ασθένεια έχει ο άνθρωπος.

Η σημασία του καλού μασήματος στο ολιστικό αδυνάτισμα

Η σημασία του καλού μασήματος στο ολιστικό αδυνάτισμα

Ιστορία για του καλού μασήματος Oι άνθρωποι συμβουλεύουν τους άλλους να μασάνε καλά το φαγητό τους εδώ και πάρα πολύ καιρό. Στην Αγιουρβέδα, μια σχολή ιατρικής που ιδρύθηκε στην Ινδία πριν από περίπου 7.000 χρόνια, η αργή και σχολαστική μάσηση θεωρείται απαραίτητη για...

Αλλάξτε χέρια για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας

Αλλάξτε χέρια για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας

Η Kaja Nordengen, ειδικός νευρολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Your Superstar Brain, εξηγεί πώς ο εγκέφαλός σας ελέγχει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες και πώς μπορείτε να ανταλλάξετε χέρια για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας.